Pierwsze wrażenia:
Zestaw SSWHP zakupiłem w sklepie SONY za 399. Rozpakowując paczkę byłem trochę zdziwiony jak wszystko ładnie i zgrabnie zapakowali na tak małej przestrzeni.

Co otrzymujemy w zestawie za tą cenę?
- Sony Smart Wireless Headset pro
- Słuchawki MH1a- Zestaw gumek
- dodatkowy klips ( do trzymania słuchawek)
- kabel USB/micro sd (model EC300)
- adapter model CCR-80- Micro SD 2Gb
- Ładowarka sieciowa EP-310
- papiery
Słuchawki
Na pierwszy rzut oka wyróżniają się innowacyjnym zastosowaniem przewodu. Kabel jest dość gruby i sztywny. Same słuchawki (perełki) wyglądaj na dość solidnie zrobione. Wzornictwo jakie tu zastosowano bardzo dobrze sprawdza się w praktyce. Gumki dodane do zestawu wykonane są z delikatnego silikonu i po włożeniu do ucha precyzyjnie przyklejają się. Do noszenia słuchawek trzeba się jednak nieco przyzwyczaić, zwłaszcza jak się wcześnie używało hp77, czy hpm 78. Na początku dają wrażenie niewygodnych, z czasem wszystko zaczyna być ok. Dodatkowy komfort noszenia daje zastosowanie dodatkowego klipsa do słuchawek.
Sony Smart Wireless Headset pro
Jak nie trudno zauważyć, młodszy brat różni się pod wieloma względami od mw600. Wymiary - 6 x 2.5 x 0.8 mm, waga - 18 g + 9,5g Słuchawki. W urządzeniu zaimplementowano bluetooth 3.0 z funkcją autoparowania. Zasięg w wolnej przestrzeni udało mi się uzyskać 20m, zaś pozostawienie go za ścianą - max 10m.Przód to wyświetlacz, wykonany został w technologii oled. Na nim uświadczymy duży okrągły przycisk do odbierania rozmów.
Z tyłu uchwyt, który w praktyce w 100% spełnia swoje zadanie oraz wejście na kartę microSD.
Na prawym boku znajduje się przycisk power, wejście na słuchawki jack 3.5mm oraz mikrofon.
Na górze uświadczymy odpowiednio przyciski back, poprzedni, odtwórz/pauzuj, następny oraz ładowanie (microUSB)
Zaś na dole zostało umiejscowione pogłaśnianie.
Pierwsze uruchomienie
Włączając MW1 ujrzymy napis SONY, a po chwili ukaże nam się menu, ikony:radia, multimedia oraz ustawienia.Łącząc zestaw z telefonem pracującym na androidzie + zainstalowaniu aplikacji: Smart Wireless Headset pro, dostajemy dodatkową opcję, dzięki której odczytamy smasa, przejrzymy rejestr połączeń, jak również mamy możliwość wykonania połączenia bezpośrednio z zestawu, a także o wiele więcej.
Radio
Radio sterujemy za pomocą przycisków poprzedni, odtwórz/pauzuj, następny, z czego środkowym możemy wyciszyć radio. Dane ze stacji bardzo ładnie się przewijają w 2 rzędzie. Dźwięk płynący z słuchawek jest czysty i wyraźny, bas nie męczy ucha, jest o wiele głębszy w porównaniu do hpm78. Tu producent postarał się i sprzęt gra dużo głośniej od mw600. Bez problemu możemy podgłośnić na maxa, nie odczujemy straty w jakości słuchanej muzyki.
Multimedia
Po wejściu w tą zakładkę, ujrzymy kartę SD oraz urządzenia, które mamy w danym momencie podłączone.Karta sd
Mamy tu mały kombajn multimedialny, wzorowany na odtwarzaczu jaki spotkamy w telefonach SonyEricssona (walkman 3.0 ) czyli zakładki:
- Wszystkie losowo
- Listy odtwarzania
- Wykonawcy
- Utwory
- Albumy

Format jaki obsługuje to mp3. Pliki jednak trzeba przesyłać za pomocą Media Go. Możemy dodawać bezpośrednio ( poprzez kabel albo adapter ), jednakże nie wszystkie będą widoczne. W moim przypadku na 20 widział tylko 2. Próbowałem przerabiać piosenki na wiele sposobów aczkolwiek rezultat był taki sam.Jakość muzyki stoi na przyzwoitym poziomie. Może nie tak dobrze jak przy połączeniu z telefonem, ale dla niezbyt wymagających jest dobrze.. Jak dla mnie zabrakło tam korektora. Wiadomo, nie każdy słucha tego samego, a i standardowe ustawienia nie są idealne dla danego rodzaju muzyki.
Podłączone urządzenia
Nie trudno się domyśleć, że przedstawia sparowane telefony lub inne urządzeni. Producent przewidział jedynie 2, co jest wielkim rozczarowaniem. Dla przykładu w MW600 była możliwość podłączenia 3.Zestawić razem udało mi się : Xperię Arc, Xperię mini pro, W995,PC czy PS3. Z tym ostatnim ( po ostatniej aktualizacji oprogramowania) są problemy z łącznością. Oboje się widzą, ale nie chcą się powiązać.
Po sparowaniu telefonu z androidem na pokładzie, proponuje zainstalować Smart Wireless Headset pro. Aplikacja jest oczywiście darmowa. Funkcje i możliwości tego dodatku ujrzy się dopiero po połączeniu z MW1.
Co nam daje Smart Wireless Headset pro ?
Z poziomu telefonu w „apce” znajdziemy:
- Aplikacje;
- Syntezator mowy;
- Obsługa połączeń;
- Wersja opr. Układowego.
Aplikacja
Daję obsługę: wiadomości, rejestr połączeń, znajdowanie telefonu, email, przypomnienie kalendarza. Dodatki nie są zainstalowane, więc klikając na dany przenosi nas bezpośrednio do marketu celem pobrania. Montujemy w zależności od potrzeb.
Syntezator mowy
Przeczyta nam wiadomość, czy emaila, a także przypomni o zdarzeniach z kalendarza.Jednakże nie ma róży bez kolców, z języków do wyboru mamy: Niemiecki, Angielski (Wielka Brytania), Angielski (Stany zjednoczone), Hiszpański, Francuski, Włoski. Jak widać Naszego brak, więc dla przeciętnego Kowalskiego funkcja nie jest przydatna.
Obsługa połączeń
Po zaznaczeniu tej opcji będzie nam się wyświetlała informacja kto dzwoni.
Wersja opr. Układowego
Nic innego jak firmware zestawu.
Z poziomu MW1
Jeżeli wszystko mamy poinstalowane na telefonie, to zestaw oferuje nam zarówno przeglądanie rejestru połączeń jak i odczytanie smsa, samemu, bądź zrobi to za nas...
Po za tymi wszystkimi udogodnieniami po podłączeniu telefonu z MW1 pozwala nam odbierać muzykę. Tu jakość dźwięku w dużej mierze zależy od odtwarzacza jaki mamy zainstalowany na telefonie. Ja korzystam z PowerAMP i musze przyznać, że jakość muzyki ( doznania )stoją na wysokim poziomie. Tony niskie (basy) gdzie mam ustawione na maxa, słuchawki bardzo dobrze je odzwierciedlają, nie charczą, ani nie ma pogłosu jak ze studni.
Ustawienia
Po wejściu w ta zakładkę mamy:
- Urz. Bluetooth
- Obróć ekran
- Języki ( angielski, czeski, duński, niemiecki, rosyjski, hiszpański, francuski, holenderski, polski, portugalski, słowacki, o kilka azjatyckich)
- Jasność
- Info o systemie
Urz. Bluetooth
Mamy możliwość sparowania telefonu ( alternatywa przytrzymanie przycisku power podczas włączania). Wybieramy sobie tryb połączenia( wiele bądź jeden) oraz możliwość wyboru, który z podłączonych akcesoriów ma być dominujący.
Ciekawym udogodnieniem jest to, że przy wyświetlanej godzinie pokazuje nam ile mamy dostępnych urządzeń. Dodatkowo kropa w lewym górnym rogu mówi nam, które urz. jest główne. Połączenie wielopunktowe umożliwia równoczesne połączenie zestawu słuchawkowego z więcej niż jednym urz./telefonem zgodnym z technologią bluetooth.
Obróc ekran
Tejże właśnie opcji brakowało mi w mw600. Gdyż nie wygodna była obsługa zestawu tak jak to sobie przewidział producent. A tu miłe zaskoczenie.
Języki
Do wyboru mamy: angielski, czeski, Duński, Niemiecki, Hiszpański, Francuski, Holenderski, Polski, Portugalski, rosyjski, Słowacki oraz kilka azjatyckich.
Jasność
Producent przewidział tu zakres od 20% - 100% jednakże trzeba się liczyć, iż max rozjaśnienie skraca czas pracy baterii. Ja mam ustawione na 50% i wydaje Mi się najbardziej optymalne.

Info o systemie
Zamieszczone jest tu firmware urządzenia.

Połączenie głosowe
Jeżeli mamy sparowany telefon, to za pomocą SSWHP możemy zarówno odebrać połączenia jak i z rejestru wybrać do kogo chcemy zadzwonić. Jakość dźwięku jaką oferuje zestaw jest dobra, dźwięk jest czysty i wyraźny. Nie odczułem jakiś zniekształceń głosu, czy przycięć. Rozmówca też czysto i wyraźnie mnie słyszał. Czas rozmowy wg. Producenta to 10h.
Bateria
Nie tyle sama bateria co wskaźnik działa poprawnie i co jakiś czas „zjeżdża” ze skali. Przed samym rozładowaniem informuje nas dźwiękiem z kilkananaście razy ( co około minutę), że bateria jest na wyczerpaniu. Musze przyznać, iż naprawdę jest to irytujące. Rozwiązanie z mw600 bardziej mi się podobało, gdyż był dźwięk informujący, że akumulator padnie i wiedziałem, że zostało mi jeszcze około 15 minut słuchania.
Bateria na radiu wytrzymuje około 7h
Bateria przy słuchaniu z muzyki microSD wytrzymuje około 10h
Bateria przy słuchaniu muzyki z telefonu wytrzymuje około 8h
Czas ładowania wynosi ł około - 2.5h
Plusy
- Duży przejrzysty wyświetlacz
- jakość wykonania na wysokim poziomie
- Jakość muzyki również
- duży zasięg Bluetoot’a na otwartej przestrzeni
- dodatkowy klips na słuchawki
- kompatybilność z różnymi urządzeniami
- dobre słuchawki
- wielozadaniowość MW1
Minusy
- cena
- możliwość parowania tylko z 2 telefonami
- brak korektora w radiu
- muzykę przesyłamy wyłącznie za pomocą Media Go
- karta tylko 2Gb ( za taką cenę zestawu !!!)
- brak polskiego w sytezatorze mowy
- słaba bateria
- irytujące dźwięki podczas rozładowywania
Podsumowanie
Czy MW1 warte są swojej ceny?
SSWHP jest przede wszystkim przeznaczony dla osób aktywnych. Ceniących sobie zarówno jakość jak i funkcjonalność, nie zwracając uwagę na koszty. Zestaw choć nie jest pozbawiony wad, spełnia oczekiwania jakie w nim pokładano. Świetnie radzi sobie zarówno w pieszych wędrówkach, a także jeździe na rowerze. Odpoczywając w domu, uprzyjemniając sobie czas słuchaniem muzyki, nie musimy wstawać do telefonu, by zadzwonić, czy chociażby odczytać smsa. Wygoda przede wszystkim: takie motto postawił sobie producent tworząc sprzęt.

Zakaz kopiowania recenzji bez mojej zgody
Edited by dante, 13 July 2013 - 22:39.