Jump to content

Najwięcej na reklamę wydał Orange, najmniej Play

• This topic is locked This topic is locked
66 replies to this topic

#21 OFFLINE   faflak

faflak

Zwycięzca Drugiego Quizu Forum Sony Ericsson World

• User
  • 707 posts
    • Time Online: 36d 13h 18m

Posted 20 August 2012 - 20:31

@neron tak z ciekawosci do kogo tym razem "pijesz" przeciez twoj przedmowca napisał....

juz sie polapalem ;)

Bo z Play owszem taniej dzwonisz, ale do Play to szkoda gadać
   tez nad tym ubolewam bo pomimo ze zadko dzwonie do play to widac po stanie konta ze jest drogo ...ale to juz taka polityka  :( prawda jest ze play ma ciekawe telefony w ofercie i np, orange moglo by zamiast wydawac na reklamy obnizyc ceny telefonow przeciez kazdy czwowiek przed podpisaniem cyrografu i tak idzie do salonu czyta ulotki , rozmawia z konsultantem ,przelicza co mu sie oplaca ...wiec krotki spot reklamowy np. z promocja nowego modelu i cena w zupelnosci wystarczy zwlaszcza w dobie internetu ....ale jak firme stac to ich sprawa :) niech wydaja ciezkie $$

Edited by faflak, 20 August 2012 - 22:02.

_________________________________________________________________________________________________pomogłem kliknij ^

#22 OFFLINE   krzysiek21nh

krzysiek21nh

Zdobywca w 3 miejsca w konkursie „Pokaż z bliska atuty SE”

• User
  • 353 posts
    • Time Online: 7d 10h 14m

Posted 20 August 2012 - 21:46

Neron to było do mnie? Jakie masz warunki? Pochwal się. Nie mam problemów, bo jestem w Orange. To Ty powinieneś mieć gdyż szkoda dzwonić dwa razy więcej do Ciebie.
Posted Image

#23 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts
    • Time Online: 15d 1h 1m

Posted 21 August 2012 - 07:31

Neron to było do mnie? Jakie masz warunki? Pochwal się.
Tak to było do Ciebie. A to te warunki które mi zaproponowali na przedłużenie umowy(jestem już 6 lat u  nich jak tylko powstali)
1. Abo 39pln.
2. 550 min. do wszystkich.
3. 50% upustu na Abo przez 6 mc-y.
4. Nieograniczone rozmowy w Play na zawsze.
5. 250 sms-ów do wszystkich.
To jest wersja bez telefonu.
A taką mam z telefonem.
1. Abo 49pln.
2. 340 min do wszystkich
3. 50% upustu na abo przez 6 mc-y
4. Dodatkowo 50 min. na rozmowy do wszystkich przez 6 mc-y
5. Nieograniczone rozmowy w Play na zawsze.
6. Dodatkowo 20 min. na rozmowy za zamówienie przez internet i w tym i w tym abonamencie ale to jest standard we wszystkich sieciach.

Nie mam problemów, bo jestem w Orange.
Problemów może i nie masz ale kompleksy po tych warunkach jakie ja mam,będziesz miał bo to Twoje Orange(jak i inne sieci) nigdy się do tego nie zbliżą :D
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#24 OFFLINE   marmal215

marmal215
  • User
  • 607 posts
    • Time Online: 21d 6h

Posted 21 August 2012 - 12:10

Taka prawda, że P4 ma najlepsze warunki :)

A to, że do Play jest drożej, to nie jest wina Play tylko pozostałych operatorów. Nawet kiedyś był na forum o tym temat. Także to, że macie do Play drożej do jest wina Waszych sieci :)

DENON DJ

#25 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 21 August 2012 - 15:50

ja mam za free do każdej sieci w abonamencie dla klientów biznesowych sieci Plus, i wisi mi ilość rozmów, wysłanych sms czy mms, nie muszę też pilnować ile korzystam z neta a tak jak ktoś wyżej już napisał "liczniki potrafią zaskakiwać"

#26 OFFLINE   krzysiek21nh

krzysiek21nh

Zdobywca w 3 miejsca w konkursie „Pokaż z bliska atuty SE”

• User
  • 353 posts
    • Time Online: 7d 10h 14m

Posted 21 August 2012 - 20:40

Mi tego nie potrzeba. Dzwonię rzadko. Bardziej piszę smsy. Mi się to nie opłaca i nie mam żadnego zobowiązania. Także tyle w tym temacie. Komórkę kupiłem osobno kartę kupuję kiedy mi się podoba, a kompleksów na pewno mieć nie będę, bo nie mam z jakiego powodu.
Posted Image

#27 OFFLINE   adrian8308

adrian8308
  • User
  • 35 posts
    • Time Online: 1d 4h 27m

Posted 22 August 2012 - 21:42

Trochę byłem poza domem, ale obiecałem sobie ze sprawdzę Pana Moderatora jak tylko wrócę :)

Za 50 zł dostaję 2,50 do skarbonki + ewentualną premię w programie 30% masz za staż. Na wstępie mogę sobie aktywować darmowy numer w sieci i dostaję do niego 1200 darmowych minut.
Ok kolego tylko zapomniałeś dodać że to tylko minuty po sieci, czyli nie tak słodko jak to opisujesz.

Oprócz tego włączam sobie taką fajną opcję, że po 2 minutowej rozmowie dostaję 6 minut za darmo. I tak do 45 darmowych minut dziennie. Czyli płacąc 58 groszy za 2 minuty rozmowy otrzymuję 8 minut gadania. Prosty rachunek: 58 dzielone przez 8 wychodzi  0,0725 grosza za minutę
Ta opcja też nie jest taka wspaniała jak ja opisujesz, może wyjaśnię.
1, Po pierwsze te minuty które sie zbiera trzeba wykorzystać w przeciągu 24godz bo przepadną, wypas!
2. Bonusy sie nie powielają jak dzwonisz 4 min to dostaniesz tylko jeden bonus, to teraz oblicz ile tak naprawdę będzie cie kosztowała rozmowa 4 minutowa lub dłuższa :)
3. Na bonus trzeba czekać 15min
4. Do Play i Polsatu to nie działa

Cytat

Jeszcze chciałem tylko powiedzieć że ją mam tak jak napisałeś 5 badziewnych tel a ty za to nie masz żadnego:)

No teraz to pojechałeś po bandzie z tym argumentem :szczerbol: Dodam go sobie do ulubionych :slonko:
Nie bardzo rozumiem twoje poczucie humoru.
Niedawno podpisując umowę z operatorem dostałem tel SE Neo V za 120zł na rynku wart był ok 500zł
Dwa lata wcześniej a nawet nie dwa dostałem Nokie E52 za chyba 59zł na rynku warta była mniej więcej  tyle samo. Czy to są tel nie godne uwagi w tej cenie?
Nie wiem jakich ty używasz tel ale jak jesteś tak bardzo obeznany i obliczony to powinieneś zauważyć że można nawet na tym zarobić jeżeli komuś nie zależy na nowym to ten sprzedaje i jedzie na Nokii 3310.

Nie przystało na Moda żeby wprowadzać ludzi w błąd wypisując piękne historyjki a przy tym ukrywając pewne fakty. Tak naprawdę jak bym miał zbierać, kontrolować ile mi zostało, czy już przyszły jakieś SMS a może przypadkiem skasowali lub nie zdążyłem  itd... to chyba szlag by mnie trafił.
Gdy mogę mieć wszystko w jednej paczce o nic się nie martwic a przede wszystkim taniej:)

Edited by adrian8308, 22 August 2012 - 21:45.

Posted Image

#28 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 22 August 2012 - 21:59

Jakoś nie widzę żeby któryś z moderatorów się udzielał w tej dyskusji ;)

Ok kolego tylko zapomniałeś dodać że to tylko minuty po sieci, czyli nie tak słodko jak to opisujesz.

Dlaczego? Większość ludzi ma w Orange. Poza tym bonusy w Orange są różne, niektóre do sieci niektóre do wszystkich.

1, Po pierwsze te minuty które sie zbiera trzeba wykorzystać w przeciągu 24godz bo przepadną, wypas!

Ano wypas :) Z jednym klientem rozmawiam 3 minuty, do dwóch kolejnych mam rozmowę za friko. Dla mnie rewelacja :)

Bonusy sie nie powielają jak dzwonisz 4 min to dostaniesz tylko jeden bonus, to teraz oblicz ile tak naprawdę będzie cie kosztowała rozmowa 4 minutowa lub dłuższa :)

A co ja wyglądam na babę, żeby wisieć na słuchawce pół dnia? A no tak, Chopin też była kobietą!

Na bonus trzeba czekać 15min

Ja dostaję od razu po zakończonej rozmowie dłuższej niż 2 minuty.

. Do Play i Polsatu to nie działa

I bardzo dobrze :) Nie znam nikogo kto miałby numer w Cyfrowym Polsacie a tych co polecieli na oszukańcze reklamy Play omijam szerokim łukiem :)

Nie bardzo rozumiem twoje poczucie humoru.
Niedawno podpisując umowę z operatorem dostałem tel SE Neo V za 120zł na rynku wart był ok 500zł
Dwa lata wcześniej a nawet nie dwa dostałem Nokie E52 za chyba 59zł na rynku warta była mniej więcej  tyle samo. Czy to są tel nie godne uwagi w tej cenie?
Nie wiem jakich ty używasz tel ale jak jesteś tak bardzo obeznany i obliczony to powinieneś zauważyć że można nawet na tym zarobić jeżeli komuś nie zależy na nowym to ten sprzedaje i jedzie na Nokii 3310.

Jeśli nadal twierdzisz, że dostajesz ten telefon od operatora no to Ci bardzo współczuję. Muszę Cię niestety rozczarować. Nie dość, że operator wliczył  koszt tego telefonu w abonament ( po prostu rozłożył na raty) to jeszcze po znacznie wyższej cenie niż kupiłbyś go na wolnym rynku. Policzmy 24 miesiące umowy po 50 zł = 1200 zł. Neo V kupujesz za ~500, do tego 2 doładowania po 100 PLN raz na pół roku = 900 zł po 2 latach. Oszczędzasz 300 stówy.

Nie przystało na Moda żeby wprowadzać ludzi w błąd wypisując piękne historyjki a przy tym ukrywając pewne fakty. Tak naprawdę jak bym miał zbierać, kontrolować ile mi zostało, czy już przyszły jakieś SMS a może przypadkiem skasowali lub nie zdążyłem  itd... to chyba szlag by mnie trafił.
Gdy mogę mieć wszystko w jednej paczce o nic się nie martwic a przede wszystkim taniej:)

Ja i tak Cię nie przekonam :) Wierz sobie ślepo że Play jest najlepszy, daj się doić nawet do końca życia. Uwierz mi, w to im graj ;)

#29 OFFLINE   najodleglejszy

najodleglejszy
  • User
  • 184 posts
    • Time Online: 7d 12h 47m

Posted 22 August 2012 - 22:04

View Postadrian8308, on 22 August 2012 - 21:42, said:

2. Bonusy sie nie powielają jak dzwonisz 4 min to dostaniesz tylko jeden bonus, to teraz oblicz ile tak naprawdę będzie cie kosztowała rozmowa 4 minutowa lub dłuższa :)
3. Na bonus trzeba czekać 15min
4. Do Play i Polsatu to nie działa

mieszkam w Sandomierzu, studiuję w Krakowie. mam doładowywane konto raz na 3-4 miesiące kwotą 100 zł.
dzwonię do domu codziennie albo prawie codziennie, więc punkt 1. nie jest dla mnie problemem. za pierwsze 2 minuty rozmowy dostaję 9 dodatkowych. wystarczy najpierw wygadać 2 minuty, rozłączyć się, zadzwonić znowu i gadać przez 11 minut - wykorzystuję 9 minut, a dzięki pozostałym dwóm nabijam sobie kolejne 9 minut. przez 10-15 minut (bo wiadomo, nie odliczam dokładnie na zegarku dokładnych jedenastu) mogę naopowiadać wszystko co mi się zdarzyło w ciągu dnia, przez kolejne 15 się dowiaduję, co się dzieje w domu. w sumie płacę za ok. 6-8 minut i tym oto sposobem się wypinam na punkt 2. a punkt 3. przemilczę, bo to ogromniasta wielka bzdura, powiadomienie o otrzymanym bonusie dostaję od razu po rozłączeniu się.

#30 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 22 August 2012 - 23:04

Okej to może ja się też wypowiem skoro tak po sobie ciśniecie :lol:

Miałem abonament w Plus za 50zł na dwa lata. Umowa z telefonem (Zylo) miałem taką to ofertę:

Wymienny pakiet miesięczny 90 minut do wszystkich zamienny na 280SMS/MMS (coś mniej więcej) + 200 SMS do plus dopłacając 5zł. Wychodziło 55zł plus usługa czasoumilacza której w ogóle nie włączałem dobijało mi kolejne 3zł do abonamentu. Nie licząc to że jakiekolwiek skorzystanie z internetu kosztowało mnie za 100kb chyba 1zł :facepalm: Więc łącznie kosztowało mnie to wszystko 64zł z groszami. Oczywiście oferta taka super że po dwóch dniach nie miałem już promocyjnych smsów czy tam rozmów. Jeżeli bym chciał aktywować kolejne minuty/sms musiałbym doić kolejne 10zł za każdą usługę (internet/sms/rozmowy) więc musiałem się mocno ograniczać na miesiąc. Jednym plusem było to że przechodziły minuty niewykorzystane ale niestety tylko do 3 miesięcy max. Do tego bez tych dodatkowych. Na szczęście niedawno mi się skończyła umowa i mogłem wziąć na kartę (Simplus) teraz płacę miesięcznie 1zł i mogę pisać nielimitowane SMS do plusa za darmo płacąc za pierwszego tylko 29gr. Od razu stan konta utrzymywał się na w miarę równym poziomie. Mogę też sobie włączyć pakiecik internetowy za 5zł i krozystać z neta. To co dawali wtedy w ofercie było katastrofą. Nie wezmę już abo żadnego bo się po prostu nie opłaca. Ładuję za 50zł i na 3 miesiące mi starczy bo nawet aktywując te SMS i internet będę miał jeszcze grubo w "portfelu" żeby wydać na inne pierdoły.

U mnie w rodzinie matka z ojcem mają w orange. Mama korzysta z usługi 3 numery za 3gr/min i jest bardzo zadowolona bo może i na stacjonarny zadzwonić i na komórkowy. Kiedyś byłem w orange równie długo (coś koło 10 lat) ale ze względów że większość moich znajomych ma Plusa musiałem się przenieść.
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#31 OFFLINE   felita

felita
  • User
  • 18 posts
    • Time Online: 8h 1m
  • Operator: PLAY

Posted 23 August 2012 - 03:08

Jurij napisał/a:
Wierz sobie ślepo że Play jest najlepszy, daj się doić nawet do końca życia. Uwierz mi, w to im graj ;)

No nie wiem każdy dobiera sobie taryfę pod siebie ,rodzinę i znajomych.I doleje oliwy do ognia ;) Ja np.mam pnk darmowe rozmwy i smsy koszt 50zł co 100dni realnie co 3 m-ce.Wychodzi mi 50gr za sms i rozmowy nielimitowane do wszystkich, dziennie, w sieci play,a że mam tam rodzinę i coraz liczniejszą grupę znajomych jak najbardzej się opłaca..Dodam że kasa pozostaje na koncie do wykorzystania do pozostałych sieci i na innne usługi...Za 10zł 1gb neta z lejkiem,a czego nie wykorzysta mój telefon wykorzysta się na lapku ;) ... plus pakiecik 10zł za 5zł  do wszystkich sieci rozwiazuje problem znajomych spoza sieci..Jeżeli robię doładownie przez fejsa lub bank (promocje )dostaję bonusy na rozmowy smsm i mmsy do wsystkich sieci zależne od doładowania .Za 3zł co 3 m-ce za każdą rozmowę z poza sieci 2minuty mam minutę gratis do wykorzystania do każdej sieci ważne 30dni i po każdej takiej rozmowie automatycznie aktualizowane...
Jedno jest pewne ,karta w orange i nie tylko to kombinotarystyka lepsza niz jakikolwiek sport ,godna podręcznika,czego Jurij jesteś żywym dowodem.. ;)
A co do złodziejstwa przypominam ,bo może nie wiecie lub nie jesteście na bierząco, ale mtr do W3 wynosi na dziś 0.1233gr plus vat 23=o.0,1517gr plus marża opa i mamy 29gr ,a mtr do playa także na dziś wynosi uwaga 0,1798 plus vat 23%=0,2212gr co w sumie znaczy że jedyna sieć co nie okrada swoich klientów na dziś to mbank mobile,(i od dziś virginmobile )bo ma stawkę 19gr do W3(płaska stawka bez pakietów)oraz 31gr do playa..W3 znakomicie zaś okrada swoich własnych klientów szczególnie tych z pre paidów oferując stawki na poziomie 63-80gr ,ale nie to play jest ten zły i playowcy ,bo mają numery w "drogiej"sieci...Ci z nowych taryf są już uczciwie trakrtowani.
Zastanawia mnie jedno, czy od 1 stycznia 2013 gdy mtr zostanie zrównamy i powstanie faktycznie W4 ,to W3 nadal będzie trzymać zaporową stawkę do playa czy wreszcie ją wyrówna, bo jak nie to bedzie już nieuczciwa konkurencja i zmowa cenowa a takie cos jest karalne...W każdym razie W3 idzie do końca na maksymalnych stawkach...
Co do reklam nie oglądam  od bardzo dawna ,no i nigdy jakoś nie były dla mnie kierunkowskazem do wyboru oferty ,a raczej ulotki  papierowe danego opa oraz osobista wizyta w salonie.No i taryfę zawsze dobiera się pod swoje potrzeby..Z jednym się zgodzę jak ktoś naprawdę dużo gada to abo opłaca mu się brać,a telefonu wcale nie musi, może samą simkę a telefon sobie dobierze jaki będzie się chciało mieć z innego źródła. Jeżeli jednak gada się umiarkowanie karta jest dużo korzystniejsza dzięki elastyczności i swobodzie doboru usług..Raz jeden miałam umowę ale to był błąd 3 lata uziemienia w taryfie którą zmieniono na lepszą po 1,5 miesiaca bez możliwosci zmiany na gorszych warunkach niż nowsze opcje,nigdy wiecej umów na fon tylko pre paid choćby 5 simek każda od innego opa ,ale to lepsza opcja niż abo...

Edited by felita, 23 August 2012 - 03:18.

#32 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 23 August 2012 - 14:56

View Postfelita, on 23 August 2012 - 03:08, said:

No nie wiem każdy dobiera sobie taryfę pod siebie ,rodzinę i znajomych.I doleje oliwy do ognia ;) Ja np.mam pnk darmowe rozmwy i smsy koszt 50zł co 100dni realnie co 3 m-ce.Wychodzi mi 50gr za sms i rozmowy nielimitowane do wszystkich, dziennie, w sieci play,a że mam tam rodzinę i coraz liczniejszą grupę znajomych jak najbardzej się opłaca..Dodam że kasa pozostaje na koncie do wykorzystania do pozostałych sieci i na innne usługi...Za 10zł 1gb neta z lejkiem,a czego nie wykorzysta mój telefon wykorzysta się na lapku ;) ... plus pakiecik 10zł za 5zł  do wszystkich sieci rozwiazuje problem znajomych spoza sieci..Jeżeli robię doładownie przez fejsa lub bank (promocje )dostaję bonusy na rozmowy smsm i mmsy do wsystkich sieci zależne od doładowania .Za 3zł co 3 m-ce za każdą rozmowę z poza sieci 2minuty mam minutę gratis do wykorzystania do każdej sieci ważne 30dni i po każdej takiej rozmowie automatycznie aktualizowane...

O jeny, 50 groszy za sms? Nie widziałem takiej stawki od czasów 2002 roku kiedy kupiłem sobie starter Idea i miałem smsy za 40 groszy, a ludzie płacący abonament w Plusie mieli smsy po 60 groszy i się wkurzali czemu mam taniej :szczerbol:  No rzeczywiście najlepiej krytykować innych a sama policz ile pakietów i innych dziwnych kombinacji musisz wykonać żeby mieć darmowe minuty do innych sieci, internet itd.

Jedno jest pewne ,karta w orange i nie tylko to kombinotarystyka lepsza niz jakikolwiek sport ,godna podręcznika,czego Jurij jesteś żywym dowodem.. ;)

Nie znam takiego słowa jak "kombinotarystyka" - sprawdź w słowniku języka polskiego, a zapewniam że takiego nie znajdziesz. Jest natomiast kombinatoryka. I jeśli wydaje Ci się że ludzie w Orange muszą kombinować, to wyprowadzę Cię z błędu.

Ten screen zawiera widok panelu wszystkich zniżek, promocji, bonusów itd. w sieci Orange (taryfa Nowe Orange GO) dostępnych dla każdego po założeniu konta na stronie Orange: Attached File  Orange.PNG   733.17K   16 downloads

Prosto, klarownie, przejrzyście. Wystarczy poświęcić 5 minut, włączyć to z czego się chce korzystać i nie trzeba potem o niczym pamiętać. Po każdych wysłanych 5 smsach przychodzi sms o tym że następne 5 jest darmowe. Po każdych 2 minutach rozmowy przychodzi sms że kolejne 6-9 są darmowe. Wystarczy tylko chcieć to ustawić i korzystać :)

A co do złodziejstwa przypominam ,bo może nie wiecie lub nie jesteście na bierząco, ale mtr do W3 wynosi na dziś 0.1233gr plus vat 23=o.0,1517gr plus marża opa i mamy 29gr ,a mtr do playa także na dziś wynosi uwaga 0,1798 plus vat 23%=0,2212gr co w sumie znaczy że jedyna sieć co nie okrada swoich klientów na dziś to mbank mobile,(i od dziś virginmobile )bo ma stawkę 19gr do W3(płaska stawka bez pakietów)oraz 31gr do playa..W3 znakomicie zaś okrada swoich własnych klientów szczególnie tych z pre paidów oferując stawki na poziomie 63-80gr ,ale nie to play jest ten zły i playowcy ,bo mają numery w "drogiej"sieci...Ci z nowych taryf są już uczciwie trakrtowani.

Ja się nie dziwię pozostałym operatorom. Oni przez lata od lat 90-tych budowali sieć nadajników, sieć salonów i polepszali usługi GSM. Play przyszedł na gotowe, nie musiał budować od zera sieci swoich nadajników bo sobie je wynajął, zaczął ściemniać ludziom o necie 4G, zabierać klientów itd. Gdybyś była prezesem Orange czy Plusa, też byś nie skakała z radości widząc takie zagrywki :) Ja dzwonię głównie do Orange, T-Mobile i na stacjonarne. Jak muszę się komunikować z Playem to zawsze mogę wysłać darmowego smsa ze stronki czy też dzięki promocji Ufomesy. Wcale nie jest nigdzie napisane że jedyną dozwoloną formą komunikacji z użytkownikiem sieci Play jest 5-godzinna rozmowa telefoniczna ;)

Zastanawia mnie jedno, czy od 1 stycznia 2013 gdy mtr zostanie zrównamy i powstanie faktycznie W4 ,to W3 nadal będzie trzymać zaporową stawkę do playa czy wreszcie ją wyrówna, bo jak nie to bedzie już nieuczciwa konkurencja i zmowa cenowa a takie cos jest karalne...W każdym razie W3 idzie do końca na maksymalnych stawkach...

Każdy ma prawo dyktować własne ceny, najwyżej zbankrutuje bo nie będzie miał klientów a na jego miejsce przyjdzie ktoś tańszy. Jedyne co jest nieuczciwe i niesprawiedliwe to narzucanie z góry za ile trzeba sprzedawać, ile można sprzedawać itd. A takie narzucenia są w UE normą.

Co do reklam nie oglądam  od bardzo dawna ,no i nigdy jakoś nie były dla mnie kierunkowskazem do wyboru oferty ,a raczej ulotki  papierowe danego opa oraz osobista wizyta w salonie.

A propos reklam i wracając do tematu. To co mnie najbardziej wkurza w sieci Play to ich telemarketing. Mogą sobie fałszować wydatki na reklamy, puszczać Wojewódzkiego 24 godziny na dobę w telewizji bo tą rzadko oglądam. Ale nie życzę nikomu aby jego numer znalazł się w bazie danych sieci Play. Będą dzwonić i nie popuszczą. I nie ważne dzień powszedni, sobota czy niedziela. Godzina 8 rano czy 20.30 wieczorem. Dzwonią i składają te swoje żałosne propozycje. I nie pomagają ani prośby, ani groźby. Od pewnego czasu się wycwanili i zaczęli wydzwaniać z zastrzeżonego bo te ich numery +22 wyczuwałem z daleka :D No z tak perfidną i namolną siecią się jeszcze nie spotkałem. I choćby mnie żywym ogniem przypalali NIGDY nie podpiszę z nimi żadnej umowy :)

Raz jeden miałam umowę ale to był błąd 3 lata uziemienia w taryfie którą zmieniono na lepszą po 1,5 miesiaca bez możliwosci zmiany na gorszych warunkach niż nowsze opcje,nigdy wiecej umów na fon tylko pre paid choćby 5 simek każda od innego opa ,ale to lepsza opcja niż abo...

Święta racja :)

#33 OFFLINE   felita

felita
  • User
  • 18 posts
    • Time Online: 8h 1m
  • Operator: PLAY

Posted 24 August 2012 - 02:32

Jurij napisał/a:O jeny, 50 groszy za sms? Nie widziałem takiej stawki od czasów 2002 roku kiedy kupiłem sobie starter Idea i miałem smsy za 40 groszy, a ludzie płacący abonament w Plusie mieli smsy po 60 groszy i się wkurzali czemu mam taniej :szczerbol:  No rzeczywiście najlepiej krytykować innych a sama policz ile pakietów i innych dziwnych kombinacji musisz wykonać żeby mieć darmowe minuty do innych sieci, internet itd.
Jurij ty udajesz czy tak na serio :blink: ?pisałam przecież że te 50gr to dzienna opłata za nielimitowane rozmowy i sms w sieci dziennie,do wszystkich,przykładowo  w heyah ta usługa to 1 zł dziennie ,a plusie 69gr lub 29gr bo obu opcji mieć naraz nie można...

Nie znam takiego słowa jak "kombinotarystyka" - sprawdź w słowniku języka polskiego, a zapewniam że takiego nie znajdziesz. Jest natomiast kombinatoryka. I jeśli wydaje Ci się że ludzie w Orange muszą kombinować, to wyprowadzę Cię z błędu.
Nie musisz wyprowadzać z błędu :D wymyśliłam to słowo na poczekaniu nawet nie zastanawiając się czy jest coś podobnego.
Dla mnie ta "prosta"i łatwa taryfa opcji dodatkowych w orange to powód dla którego po 7 latach w tej sieci przeszłam na próbę do playa i siedzę do dzisiaj..nie każdy lubi i chce tak bawić się a najgorsze jest to pamiętanie o każdym terminie(a jak zadzwoni kalendarz z przypominaniem, to zastanawiać się czy już na pewno wszystko włączyłam)..za stara już na to jestem ;) chcę jak najprostszej taryfy dla tego play a teraz sobie simkę z virginmobile sprawie na rozmowy do sieci poza playem 19gr plus50% bonus do każdego doładowania ,a wszystko rok ważne ...To jest to czego ludzie chcą,tj prostej taryfy bez kombinowania z kodami i pamiętaniem co kiedy włączyć i czy na pewno już włączone..

Ja się nie dziwię pozostałym operatorom. Oni przez lata od lat 90-tych budowali sieć nadajników, sieć salonów i polepszali usługi GSM. Play przyszedł na gotowe, nie musiał budować od zera sieci swoich nadajników bo sobie je wynajął, zaczął ściemniać ludziom o necie 4G, zabierać klientów itd. Gdybyś była prezesem Orange czy Plusa, też byś nie skakała z radości widząc takie zagrywki :) Ja dzwonię głównie do Orange, T-Mobile i na stacjonarne. Jak muszę się komunikować z Playem to zawsze mogę wysłać darmowego smsa ze stronki czy też dzięki promocji Ufomesy. Wcale nie jest nigdzie napisane że jedyną dozwoloną formą komunikacji z użytkownikiem sieci Play jest 5-godzinna rozmowa telefoniczna ;)
No ,ale za to dobrze na tym zarabiali ^_^ pamiętasz te 2,75 i inne ceny za powyżej 3zł za minutę?bo ja owszem...nie martw się zwróciło im się to przez te 15lat działalności na rynku z nawiązką...i mają jeszcze z tego kolosalne zyski ,nie chcą zmian bo zysk mniejszy a to im zwyczajnie nie na rękę.Nie pamiętam teraz czy rzecznik t-mobile czy orange chciałby mtr i cennika jak w Czechach tj. 1-1,5zł za minutę....A co do playa wbrew obiegowej opinii ma własny zasięg zarówno 2g jak i 3g  call info nie kłamie..Fakt że nadajników ma tak 2-3 razy mniej niż W3 na 2g ale co do 3g to bije W3 na głowę..Np u mnie orange i t-mobile tylko 2g a plus słaby 3g ,a play 3g pełny zasięg.O 42mb w orange to mogę sobie pomarzyć albo pooglądać reklamy jak mnie jakaś depresja natchnie..
Nikt nie każe z nikim gadać po 5 h ,ale choćby 2-3 min bez przerażenia że mi kasa z konta własnie znika ;) ..

Każdy ma prawo dyktować własne ceny, najwyżej zbankrutuje bo nie będzie miał klientów a na jego miejsce przyjdzie ktoś tańszy. Jedyne co jest nieuczciwe i niesprawiedliwe to narzucanie z góry za ile trzeba sprzedawać, ile można sprzedawać itd. A takie narzucenia są w UE normą.
O chyba nawet unia aż tak cen nie reguluje ,oni tylko podają jakąś minimalną lub maksymalną ich zdaniem kwotę jako forma przyzwoitości ale niektórzy bez ich "sugestii"dają niskie cenny, bo im się to opłaca choćby w postaci pakietów promocyjnych...
Ale np.energetyka bez regulacji cenowej mogłaby nas już dawno z torbami puścić i za prąd i gaz ;)..A nie chciałbym stawek za prąd jaki mają w Niemczech zwłaszcza że mam elektryczne ogrzewanie..

A propos reklam i wracając do tematu. To co mnie najbardziej wkurza w sieci Play to ich telemarketing. Mogą sobie fałszować wydatki na reklamy, puszczać Wojewódzkiego 24 godziny na dobę w telewizji bo tą rzadko oglądam. Ale nie życzę nikomu aby jego numer znalazł się w bazie danych sieci Play. Będą dzwonić i nie popuszczą. I nie ważne dzień powszedni, sobota czy niedziela. Godzina 8 rano czy 20.30 wieczorem. Dzwonią i składają te swoje żałosne propozycje. I nie pomagają ani prośby, ani groźby. Od pewnego czasu się wycwanili i zaczęli wydzwaniać z zastrzeżonego bo te ich numery +22 wyczuwałem z daleka :D No z tak perfidną i namolną siecią się jeszcze nie spotkałem. I choćby mnie żywym ogniem przypalali NIGDY nie podpiszę z nimi żadnej umowy :)
Patrz no a ja się ostatnio na darmową simkę z heyah skusiłam i jak mnie spam zasypał to uciekłam z tej sieci całkiem szybko..bo już po 14 dniach, dłużej się nie dało strawić.W sumie to ciekawe mam 4 numery w playu od 2007 i jakoś nikt mnie nie nachodzi nie spamuje nie męczy namolnie na abo...Męczyli trochę jak mix mi się kończył ,ale jasno dałam im do zrozumienia,że nie dzięki i o dziwo odczepili się..Pewnie dla tego że jestem już na ich liście jako klient wiec nie męczą a Ty nie ;).Co do zastrzeżonych nie ma w orange usługi wyłączającej takie połączenia?bo np.w play jest..Żadnego połączenia z zastrzeżonych nie odbierzesz blokadę można założyć no chyba że potrzebujesz takich połączeń,ja w ten sposób pozbyłam się spamu od banków co mi kredytowe wcisnąć chce...

#34 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 24 August 2012 - 04:20

Jurij ty udajesz czy tak na serio :blink: ?pisałam przecież że te 50gr to dzienna opłata za nielimitowane rozmowy i sms w sieci dziennie,do wszystkich,przykładowo  w heyah ta usługa to 1 zł dziennie ,a plusie 69gr lub 29gr bo obu opcji mieć naraz nie można...

Nie udałem, byłem poważnie zaskoczony, gdyż napisałaś:

Wychodzi mi 50gr za  sms i rozmowy do wszystkich, dziennie, w sieci play,a że mam tam rodzinę i coraz liczniejszą grupę znajomych jak najbardzej się opłaca..

Trzeba było napisać od razu że za 50 groszy dziennie masz nielimitowane smsy i rozmowy do wszystkich :)

chcę jak najprostszej taryfy dla tego play a teraz sobie simkę z virginmobile sprawie na rozmowy do sieci poza playem 19gr plus50% bonus do każdego doładowania ,a wszystko rok ważne ...To jest to czego ludzie chcą,tj prostej taryfy bez kombinowania z kodami i pamiętaniem co kiedy włączyć i czy na pewno już włączone..

Każdy woli co innego. Ja np. wolę poświęcić te kilka minut (jednorazowo czy też w niektórych przypadkach po doładowaniu) aby mieć pełną kontrolę nad wydatkami, pełną swobodę rozmów i maksymalną ilość zniżek oraz świadomość najkorzystniejszej oferty na rynku. Potrzebuję wysłać dużo wiadomości - kupuję pakiet smsów. Potrzebuję dużo gadać - kupuję pakiet minut. Jak gdzieś wyjeżdżam, kupuję pakiet internetowy 100 MB za 2 zł. Jak nie używam telefonu jako telefonu to stawiam na półce i nikt mnie nie nęka (poza telemarketerami Play). W każdym razie wiem że w dowolnej chwili mogę zmienić taryfę i nie dostanę pewnego pięknego dnia rachunku na kilka tysięcy złotych bo się "coś wcisnęło i pakiet zeszedł" czy jakaś szkodliwa aplikacja wysłała tyle a tyle smsów premium ( w przypadku telefonu z Androidem np.). Tak samo jest w innych dziedzinach życia. Można oddawać ślepo pieniądze ZUS-owi nie myśląc o przyszłości i zadowolić się kilkoma stówami niepewnej emerytury a można też odkładać kasę, inwestować lub lokować na %, kupić nieruchomość i za pieniądze z wynajmu zwiedzać świat :)

A nie chciałbym stawek za prąd jaki mają w Niemczech zwłaszcza że mam elektryczne ogrzewanie..

Przecież w Polsce mamy jedne z najdroższych paliw na świecie. Co z tego że w przeliczeniu na ojro Niemiec płaci więcej centów za metr sześcienny, skoro za swoją wypłatę może kupić więcej metrów sześciennych gazu czy litrów benzyny niż Polak :)

O chyba nawet unia aż tak cen nie reguluje ,oni tylko podają jakąś minimalną lub maksymalną ich zdaniem kwotę jako forma przyzwoitości ale niektórzy bez ich "sugestii"dają niskie cenny, bo im się to opłaca choćby w postaci pakietów promocyjnych...

Oj reguluje, przecież znacząco spadły ceny połączeń w roamingu... Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu w Idei były twarde stawki 5 zł za minute rozmowy i 2 zł za sms, teraz takie ceny są nie do pomyślenia :)

A co do playa wbrew obiegowej opinii ma własny zasięg zarówno 2g jak i 3g  call info nie kłamie..Fakt że nadajników ma tak 2-3 razy mniej niż W3 na 2g ale co do 3g to bije W3 na głowę..Np u mnie orange i t-mobile tylko 2g a plus słaby 3g ,a play 3g pełny zasięg.O 42mb w orange to mogę sobie pomarzyć albo pooglądać reklamy jak mnie jakaś depresja natchnie..

Co do zasięgu to każdy ma własne zdanie na ten temat i można by pisać eseje. T-mobile ma generalnie słaby zasięg 3G. Orange w miastach ma świetne HSPA, natomiast poza miastami ma rozwinięte CDMA. No ale bez specjalnego modemu / telefonu i podpisanej umowy się tego nie doświadczy. Plus ma nieźle rozwinięty net HSPA w paśmie 900MHz ale to też trzeba mieć stosowny telefon / modem aby móc z tego korzystać. A co do 42 megabitów w Orange, to udokumentowano już szczęśliwców którzy z tego korzystali. Natomiast co do internetu 4G w Play, to cały kraj o nim trąbi a nikt go jeszcze na oczy nie widział :slonko:

#35 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts
    • Time Online: 15d 1h 1m

Posted 24 August 2012 - 07:58

Orange w miastach ma świetne HSPA, natomiast poza miastami ma rozwinięte CDMA.
Ja mieszkam 600 metrów od nadajnika Orange i miałem raptem niekiedy aż 4 kreski(przy dobrej pogodzie) mormalnie 3 więc nie pisz o cudach w Orange :o

A co do 42 megabitów w Orange, to udokumentowano już szczęśliwców którzy z tego korzystali.
Piszesz chyba o miastach typu Warszawa,Wrocław i kilku innych :D  w takich do 20 tys. ludzie nie wiedzą co to jest :angry:  na zasięgu Orange przy łączeniu się z netem muszę czekać z minutę na otwarcie strony. A przy plusie i Play to jest tak jak w domu :P

Natomiast co do internetu 4G w Play, to cały kraj o nim trąbi a nikt go jeszcze na oczy nie widział :slonko:
Czekałem kiedy to napiszesz tylko,że tutaj nikt nie wspominał przez ostatnie chyba 8 postów(ostatni mój) o 4G w Play tylko @felita pisał o 3G

A co do playa wbrew obiegowej opinii ma własny zasięg zarówno 2g jak i 3g  call info nie kłamie..Fakt że nadajników ma tak 2-3 razy mniej niż W3 na 2g ale co do 3g to bije W3 na głowę..Np u mnie orange i t-mobile tylko 2g a plus słaby 3g ,a play 3g pełny zasięg.
o czym zresztą ma rację której z niewiadomych przyczyn Ty nie chcesz zaakceptować i nie chcesz pogodzić się z tym,że ktoś(operator) może mieć coś lepszego od Orange ;)
A wczoraj właśnie dostałem starter VM i nie dlatego,że mają 19gr. za minutę tylko za net do końca roku za free :rock:

Edited by neron, 24 August 2012 - 07:59.

99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#36 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 24 August 2012 - 08:15

tylko dać Wam siekiery, pozabijacie się i będzie spokój :/
sorka za dosadność

#37 OFFLINE   faflak

faflak

• User
  • 707 posts

Posted 24 August 2012 - 08:52

na zasięgu Orange przy łączeniu się z netem muszę czekać z minutę na otwarcie strony.
  tu sie nie zgodze mieszkam w odleglosci 5km w lini prostej od nadajnika orange i plus i przrez rok meczylem sie netem od plusa zasieg do bani zrywalo polaczenia a od ponad roku mam neta z orange i nie mam powodu do placzu mam dwie kreski HSDPA pobiera z predkoscia do 1,5 mb gorzej z uploadem ..:( na poparcie mialem na probe nowy modem play i tmobile i ze tak powiem byly u mnie w d...ie mobilne a orange dziala ( na zwyklym gsm jest full zasieg ) i tam gdzie stoi nadajnik to nawet nie wiem czy to miasto czy duza wies :)

_________________________________________________________________________________________________pomogłem kliknij ^

#38 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 24 August 2012 - 09:35

Człowiek mieszkający na wertepach będzie sobie chwalił Jeepa i uznawał go za najlepszy dla niego samochód, znajoma Jurija - Jennifer Aniston będzie się z kolei pukać w czoło stwierdzając, że najlepszym samochodem jest Bentley.

Ważne jest by mieć świadomość różnicy w cenach i umieć liczyć.Potem wystarczy znaleźć ofertę najlepszą dla własnych preferencji. Nie ma i nie będzie jednego złotego środka, jeden będzie sobie cenił zasięg, drugi brak natarczywych telefonów. Niewątpliwą zaletą, ale też wadą dla niektórych, abonamentów jest "niekończący się" limit środków - co w awaryjnych sytuacjach ratuje czasem życie... Niestety karta to karta i bez doładowania nie pomnożymy salda.

Z tego co czytam szansę na przekonanie playowców do Orange i oranżystów do Play są niewielkie, tak samo jak zagorzałych fanów pre paidów do abonamentów i abonamentowców do karty.

Nie ma natomiast wątpliwości, że to co robi "mój" T-Mobile przechodzi ostatnio wszystkie możliwe granice... ;)

#39 OFFLINE   marmal215

marmal215
  • User
  • 607 posts
    • Time Online: 21d 6h

Posted 24 August 2012 - 10:12

View PostJurij, on 23 August 2012 - 14:56, said:

Ja się nie dziwię pozostałym operatorom. Oni przez lata od lat 90-tych budowali sieć nadajników, sieć salonów i polepszali usługi GSM. Play przyszedł na gotowe, nie musiał budować od zera sieci swoich nadajników bo sobie je wynajął, zaczął ściemniać ludziom o necie 4G, zabierać klientów itd. Gdybyś była prezesem Orange czy Plusa, też byś nie skakała z radości widząc takie zagrywki :)

Hahaha ładnie pojechałeś :D Nie wiem, Play zabrał dla Orenż i Plusa te nadajniki? Ukradł je i przestawił w swoje miejsca? Śmieszny jesteś. Zapewne wiesz, ale może przypomnę, że zarówno Orange jak i Plus zgodzili się na dzierżawę swoich nadajników dla sieci Play, za co regularnie otrzymują nie małe pieniądze. Także argument, że oni budowali nadajniki a teraz ktoś z nich korzysta to żaden argument. Orange i Plus mogli nie udostępniać nadajników, Play budowałby swoje. Ale oni ZGODZILI SIĘ. Czyli tutaj nie można mieć żadnej pretensji.

Taak, telewizji nie oglądasz, ale wiesz, że Wojewódzki leci 24/7. Może ciężko Tobie zauważyć, ale reklamy Play są puszczane częściej, ale przez krótki okres czasu. W Orange czy T-Mobile reklamy są puszczane może mniej razy dziennie, ale regularnie. Play co 2-3 tygodnie wypuści nową reklamę i wałkuje ją przez tydzień. A potem cisza i tylko sporadyczne reklamy.
No i to przecież oczywiście, że Play fałszuje wydatki. Tylko Orange jest uczciwy na tym świecie, rozliczają się co do złotówki. Gdyby Play było nawet na 3. miejscu pisałbyś inaczej :D  Ale żaden argument nie jest zły. Beka.

Ale nie życzę nikomu aby jego numer znalazł się w bazie danych sieci Play. Będą dzwonić i nie popuszczą. I nie ważne dzień powszedni, sobota czy niedziela. Godzina 8 rano czy 20.30 wieczorem. Dzwonią i składają te swoje żałosne propozycje. I nie pomagają ani prośby, ani groźby. Od pewnego czasu się wycwanili i zaczęli wydzwaniać z zastrzeżonego bo te ich numery +22 wyczuwałem z daleka :D No z tak perfidną i namolną siecią się jeszcze nie spotkałem. I choćby mnie żywym ogniem przypalali NIGDY nie podpiszę z nimi żadnej umowy :)

Taa, ja przy przenoszeniu numeru z nieszczęsnej pomarańczy wyraźnie na umowie miałem punkt, coś a'la: "Wyrażam zgodę na otrzymywanie wiadomości... sru tu tu tu". Nie zaznaczyłem tego punktu. Na umowie miałem podany swój adres, numer telefonu oraz mail. I tak: na adres domowy nie dostałem żadnego listu, na adres mailowy przyszła jedna wiadomość od Play - aktywacja konta w serwisie Play24, a na mój telefon dzwonili raz - proponowano mi przejście na mix. Kulturalnie odmówiłem i powiadomiłem panią, że nie mam zamiaru rozstawać się z pre-paid - rozmowa trwała max 2 minuty, później żadnego telefonu. SMS'y dostałem trzy - jeden, orange wyraziło zgodę na przeniesienie numeru, drugi, kiedy będzie aktywowany mój numer w nowej sieci, trzeci, numer został pomyślnie aktywowany w sieci Play.
I to jest cała korespondencja z siecią. Ale jak ktoś przy podpisywaniu umowy (lub też rejestracji numeru pre-paid) zaznacza wszystkie ptaszki po kolei, to potem nie ma co się dziwić, że dostaje wiadomości czy też do niego wydzwaniają.

Czekamy na dalsze pseudo-argumenty :slonko:

DENON DJ

#40 OFFLINE   faflak

faflak

• User
  • 707 posts

Posted 24 August 2012 - 10:40

ZLE ze do play dzwonimy drożej :(
LOGiCZNE ,że operatozy którzy zbudowali cala infrastrukture pobieraja oplaty za dzierzawe ALE LOGICZNE jest również to ze zabezpieczaja sie w jakis sposob podnoszac cene za palaczenia do Play w koncu to konkurencja moze maja jakas liczbe swoich nadajnikow ale co by bylo GDYBY nagle rozwiazano z nimi umowe ? ja tez nie dal bym sie doic za darmo i walczyl bym o klienta ...bo to chodzi tylko o wplywy $$

1 user(s) are reading this topic