Najwięcej na reklamę wydał Orange, najmniej Play
#1 OFFLINE
Posted 16 August 2012 - 10:05
Centertel - 432 mln zł
PTC - 313 mln zł
Polkomtel - 194 mln zł
P4 - 158 mln zł
O 55,7% więcej niż przed rokiem, wydał Centertel, co spowodowane było głównie rebrandingiem TP na Orange oraz Mistrzostwami Europy w piłce nożnej Euro 2012 (Orange był jednym z głównych sponsorów).
O 29,8% mniej niż w tym samym okresie rok temu wydał Polkomtel. Co w głównej mierze może być związane z oszczędnościami po przejęciu operatora przez Zygmunta Solorza-Żaka.
O 50 milionów więcej wydało PTC - w końcu reklama promocji, które promocjami są chyba tylko z nazwy też kosztuje...
Bardzo regularny jest za to Play, gdyż w pierwszym półroczu 2011 przeznaczył na reklamę praktycznie te sam środki.
Źródło: Kantar Media via TELEPOLIS.PL
#2 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 08:25
Może to jest ich technika, mniej reklam ale za to lepsza oferta, ludzie nie są głupi:)
Wysłane z XPERIA ARC S
#3 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 09:35
adrian8308, on 19 August 2012 - 08:25, said:
Może to jest ich technika, mniej reklam ale za to lepsza oferta, ludzie nie są głupi:)
Jeśli ktoś chce dobrowolnie podpisać umowę z operatorem bo wierzy że w ten sposób dostanie coś za darmo (minuty, smsy, telefon) to jest wręcz odwrotnie niż piszesz

#4 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 09:54

#5 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 10:05
neron, on 19 August 2012 - 09:54, said:

Konkrety jakieś by się przydały

I trafnie reklamując produkt poprawiają humor

#6 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 10:09
Jurij, on 19 August 2012 - 09:35, said:
Jeśli ktoś chce dobrowolnie podpisać umowę z operatorem bo wierzy że w ten sposób dostanie coś za darmo (minuty, smsy, telefon) to jest wręcz odwrotnie niż piszesz

Przed nowa umowa chodzę po wszystkich operatorach, porównuje oferty i wybieram najlepsza. Chyba to oczywiste nikt cię nie zmusza do niczego.
Wysłane z XPERIA ARC S
#7 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 11:18

Abonament zgadza się 19pln. ale bez telefonu(o ilości minut nie wspomnę bo żenada) zniżka też jest ale w ofercie z telefonem

Widziałeś w Play takie myki w reklamach(pomijając Twoje sztandarowe 4G

#8 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 12:44
5 razy pomyśl zanim naciśniesz guzik "napisz"
(mam tu na myśli to co napisałeś o Plus)
#9 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 12:55
adrian8308, on 19 August 2012 - 10:09, said:

Przed nowa umowa chodzę po wszystkich operatorach, porównuje oferty i wybieram najlepsza.
Ja nie twierdzę że nie porównujesz, ale po prostu chęć podpisania umowy z nadzieją że się coś dostanie jest zwykłą naiwnością / łamane przez / głupotą

neron, on 19 August 2012 - 11:18, said:
Przecież to widać w reklamie. Np. przeniesienie numeru do nich w najtańszym abo na rynku za 19pln. do tego "aż" 3 m-ce zniżki na abo i dodatkowo ileś tam minut na rozmowy(już nie pamiętam ile) wszystko pięknie ładnie

Abonament zgadza się 19pln. ale bez telefonu(o ilości minut nie wspomnę bo żenada) zniżka też jest ale w ofercie z telefonem

Widziałeś w Play takie myki w reklamach(pomijając Twoje sztandarowe 4G

Oj tak, hejtować to każdy potrafi w tym kraju

#10 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 13:08
Jurij, on 19 August 2012 - 12:55, said:
Ja nie twierdzę że nie porównujesz, ale po prostu chęć podpisania umowy z nadzieją że się coś dostanie jest zwykłą naiwnością / łamane przez / głupotą

Wysłane z XPERIA ARC S
#11 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 13:24

Co do nakładów na reklamę. To z tego co słyszymy i widzimy dookoła wydaje się, że taki właśnie rozkład kosztów ma miejsce. Kiedyś "szalał" Plus z kabaretowymi wstawkami, teraz rządzą dziwolągi od Orange i Podwójny kit od T-Mobile.
#12 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 13:47
adrian8308, on 19 August 2012 - 13:08, said:
Widać że nie możemy się zrozumieć

I to najlepszy dowód, że warto wydawać ciężkie miliony na reklamę, bo ludzie zapamiętują takie hasła, powtarzają jak mantrę i dają się doić

Mikołaj, on 19 August 2012 - 13:24, said:

To nie jest tylko moje zdanie, a każdego trzeźwo myślącego i potrafiącego kalkulować człowieka, dobrej księgowej itd. A że moje zdanie jest słusznym zdaniem to tylko szczęśliwy zbieg okoliczności

Mikołaj, on 19 August 2012 - 13:24, said:
No ja jakoś ilekroć nie włączę telewizora to słyszę tylko "OOO Plaaażaaa! Plaaażaaa! Wooodaaa! Słonaaa! Słonaaa!" więc co do prawdziwości wydatków sieci Play nie jestem przekonany

#13 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 14:39
Jurij, on 19 August 2012 - 13:47, said:

To nie jest tylko moje zdanie, a każdego trzeźwo myślącego i potrafiącego kalkulować człowieka, dobrej księgowej itd. A że moje zdanie jest słusznym zdaniem to tylko szczęśliwy zbieg okoliczności

Kolego cytujesz połowę mojego posta, wyraźnie napisałem że możesz wybrać formę doladowan. Nie bardzo rozumiem twoja niechęć do abonamentów. Wydaje mi się że nie bardzo jesteś obeznany na rynku.
Przedstawie ci moja oofertę jak mam w Play:
59zl = 650 minut = jedną minuta to. 9gr do wszystkich bez wyjątku plus na stacjonarne a po sieci dzwonię za free. Wątpię żebyś miał taniej niz ja mając tel na doladowania.
płace 59zl i wszystko mam do wykorzystania nikt mi nic nie zabiera, do tego dostaje tel w dobrej cenie. Poza tym też mogę sobie używać tel jakiego tylko będę chciał. Raczej twoje trzezwe myślenie jakoś do mnie nie przemawia:)
Jeszcze chciałem tylko powiedzieć że ją mam tak jak napisałeś 5 badziewnych tel a ty za to nie masz żadnego:)
Wysłane z XPERIA ARC SA jeszcze zapomniałem dodać że klieta który ma tel na doladowania nie traktują jakoś wyśmienicie. Pamiętam sytuację gdzie Plus zmieniał jakieś oprogramowanie u siebie, większość tych co ladowali tel kartami mieli zaj.. Problemy. Zaladowalem. Za jakąś kwotę i nic mi się doszło, nie mogłem wykonywać połączeń co jakiś czas gubil sieć, na koniec skasowali mi konto. Myślałem że mnie szlag trafi, a w bok rozkładali rece. Później wszystko wyrównali ale swoje się przeżyłem. Żona miała na abonament, nie miała najmniejszego problemu.
Wysłane z XPERIA ARC S
Jurij: ort.
Edited by Jurij, 19 August 2012 - 15:38.
#14 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 14:54
adrian8308, on 19 August 2012 - 14:25, said:
Cytowanie całego posta nie miałoby sensu w przypadku kiedy odnosiłem się jedynie do fragmentu Twojej wypowiedzi

No ba, zawsze powtarzam że nie znam się na telefonach i nie interesuję się nimi

59zl = 650 minut = jedną minuta to. 9gr do wszystkich bez wyjątku plus na stacjonarne a po sieci dzwonię za free. Wątpię żebyś miał taniej niz ja mając tel na doladowania.
płace 59zl i wszystko mam do wykorzystania nikt mi nic nie zabiera, do tego dostaje tel w dobrej cenie. Poza tym też mogę sobie używać tel jakiego tylko będę chciał. Raczej twoje trzezwe myślenie jakoś do mnie nie przemawia:)
No niestety nie mam czego Ci zazdrościć

No teraz to pojechałeś po bandzie z tym argumentem

#15 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 14:56

kolego adrian8308 nie zgodze sie ze abonamen jest lepszy niz karta ... placisz co miesiac -policz jeszcze ze wydajesz na przelewy a doladowanie konta kupisz na allegro np 30pln za 27 pln zobacz ile oszczednosci... osobiscie mam telefony w plusie i net w orange oczywisczie wszysyko na karte - nie mix laduje kiedy chce ma 29gr za minute 29gr za cale polaczenie w plusie a karte do netu kupuje bodajrze za 30-36pln z limitem 6gb konto wazne rok wiec powiedz mi gdzie w abonamencie dostane cos takiego ? czyli net kosztuje mnie 10pln miesiecznie ....kiedys owszem za idei mialem przez 6-8 lat abonament ale to byly inne czasy teraz oplaca sie kupic smigany telefon i liczyc pln ktore sie zaoszczedzi na placeniu abonamentu
Pewnie dalej byl bym w orange ale wiekszosc moich znajomych ,rodzina ma plusa nieliczni maja play ale nikt do nich nie dzwoni bo drogo

#16 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 17:13

Dla mnie sprawa jest jasna. Dzwonisz mało, niewiele, sporadycznie - wybierasz kartę. Siedzisz przez parę godzin dziennie na telefonie, intensywnie korzystasz z Internetu itp. i płacisz wysokie rachunki bierzesz abonament. Nie znam żadnego poważnego człowieka, który prowadzi firmę, czy chociażby jest jej przedstawicielem, który miałby telefon na kartę... Niewiele dzwoniącym osobom, polecam tylko ją

Według mnie można z jednej strony uznać za totalny bezsens 50 zł abonament z 120-200 minutami, jak i z drugiej wydzwaniać po parę godzin dziennie i co chwila doładowywać telefon...
#17 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 17:36

#18 OFFLINE
Posted 19 August 2012 - 20:02
Play przyciąga moim zdaniem tylko telefonami i niczym więcej. Bo z Play owszem taniej dzwonisz, ale do Play to szkoda gadać

Edited by krzysiek21nh, 19 August 2012 - 20:03.
#19 OFFLINE
Posted 20 August 2012 - 18:31
To, że najwięcej na reklamy daje Orange widać. To, że Play ma najmniej reklam też widać. Jakoś mnie specjalnie żadna reklama nie urzeka, chociaż te Plusa sprzed kilku miesięcy były fajne

Mikołaj, on 19 August 2012 - 17:13, said:

Dla mnie sprawa jest jasna. Dzwonisz mało, niewiele, sporadycznie - wybierasz kartę. Siedzisz przez parę godzin dziennie na telefonie, intensywnie korzystasz z Internetu itp. i płacisz wysokie rachunki bierzesz abonament. Nie znam żadnego poważnego człowieka, który prowadzi firmę, czy chociażby jest jej przedstawicielem, który miałby telefon na kartę... Niewiele dzwoniącym osobom, polecam tylko ją

Według mnie można z jednej strony uznać za totalny bezsens 50 zł abonament z 120-200 minutami, jak i z drugiej wydzwaniać po parę godzin dziennie i co chwila doładowywać telefon...
Z tym się całkowicie zgodzę. Jeśli ktoś rozmawia np. godzinę dziennie (są tacy co i 4-5h dziennie dzwonią) to abonament jest jedyną sensowną opcją. Płacisz np 80/mies, ale masz nieograniczone rozmowy i smsy + telefon (który zawsze można sprzedać i kupić jakiś na wolnym rynku). Przy taryfie na kartę 2000 minut miesięcznie w ogóle się nie kalkuluje

DENON DJ
#20 OFFLINE
Posted 20 August 2012 - 20:10
Edited by neron, 20 August 2012 - 20:11.