Jump to content


fix

SE C702 - telefon wyłącza się po włączeniu aparatu

C702 cyber-shot aparat problem

  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#1 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 08 February 2023 - 20:41

Mam następujący problem. Wpadł mi w ręce telefon Sony Ericsson C702. Wszystko pięknie, ładnie aż chciałem sprawdzić działanie aparatu. I tu zonk - wyświetlacz gaśnie, tak samo podświetlenie klawiszy (co ciekawe przez krótki czas reaguje na spust aparatu - udało mi się zrobić jakieś niewyraźne zdjęcia "po omacku"), no i wtedy konieczne jest wyłączenie i włączenie telefonu. Dzieje się tak zarówno przy wybraniu aplikacji Cyber-shot w menu, jak i po odsunięciu osłony obiektywu. Jak myślicie, co jest przyczyną takiego stanu i czy da się to jakoś naprawić? Jak będę miał możliwość, załączę nagrania z zachowania telefonu.

#2 OFFLINE   dante

dante

    Master Boss

  • Administrator
  • 3,669 posts
    • Time Online: 152d 19h 1m

Posted 09 February 2023 - 08:57

Siema zasadnicze pytanie, próbowałeś wgrać mu od nowa oprogramowanie ?

#3 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 09 February 2023 - 09:14

View Postdante, on 09 February 2023 - 08:57, said:

próbowałeś wgrać mu od nowa oprogramowanie ?
Jeszcze nie kupiłem kabla USB, więc nie.
EDIT: Właśnie nabyłem kabel USB.
EDIT 2: kabel jest, fajnie by było, jakby dolegał bo muszę dociskać do gniazda :/

Edited by ElectroTiel, 09 February 2023 - 17:07.


#4 OFFLINE   dante

dante

    Master Boss

  • Administrator
  • 3,669 posts
    • Time Online: 152d 19h 1m

Posted 09 February 2023 - 19:55

Quote

EDIT 2: kabel jest, fajnie by było, jakby dolegał bo muszę dociskać do gniazda :/
A brałeś pod uwagę, że wina może leżeć po stronie gniazda w telefonie ? sam ostatnio kupowałem kabel do w980 i przyznam szczerze, że trzyma idealnie.

#5 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 09 February 2023 - 21:13

View Postdante, on 09 February 2023 - 19:55, said:

A brałeś pod uwagę, że wina może leżeć po stronie gniazda w telefonie ?
Gniazdo nie jest zaśniedziałe, właściwie to wygląda na prawie nieruszane.

#6 OFFLINE   dante

dante

    Master Boss

  • Administrator
  • 3,669 posts
    • Time Online: 152d 19h 1m

Posted 09 February 2023 - 22:30

Dziwne ... Ja kupowałem kabel za 5 zł

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

i i śmiga idealnie.

#7 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 10 February 2023 - 14:44

Siema moze byc tez problem z fastportem bo w c702 jest juz lutowany i sciezki mogly zostac naruszone w czasie eksploatacji, warto byloby zobacz jak to wyglada od srodka (plus czy nie byl przypadkiem zalany) i profilaktycznie wyczyscilbym rowniez samo gniazdo i oczywiscie wgral nowy soft
WALKMAN®

#8 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 10 February 2023 - 19:00

View Postdante, on 09 February 2023 - 22:30, said:

Dziwne ... Ja kupowałem kabel za 5 zł

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

i i śmiga idealnie.
A mój to oryginalny używany DCU-60 za 15zł z giełdy. Do tego sprzedawca zachwalał, że jak oryginalny to idealny do wgrywania softu i patchowania i że na zamiennikach nie idzie.

View Postnot found, on 10 February 2023 - 14:44, said:

sciezki mogly zostac naruszone w czasie eksploatacji
Hmm... Nie wiem. Tata wcześniej tego telefonu używał i to on mnie nauczył prawidłowo wyciągać wtyczkę, więc ciekawe jakby się okazało że muszę wyjąć lutownicę.


Tak prezentuje się złącze.
Posted Image

Jeszcze wspomnę, że z ładowarką nie mam takiego problemu. Również oryginalna używka.

View Postdante, on 09 February 2023 - 22:30, said:

Dziwne ... Ja kupowałem kabel za 5 zł

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

i i śmiga idealnie.
Właśnie zamówiłem polecony kabel, jak przyjdzie to sprawdzę i powiem, czy coś to dało.

Edited by ElectroTiel, 10 February 2023 - 16:55.


#9 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 13 February 2023 - 02:53

U mnie na slabo trzymajace zlacze pomagalo zwykle wyczyszczenie rowniez tych otworow gdzie wsadzasz kabel, po latach uzytkowania, moze zebrac sie tam solidna porcja brudu i przez to kabel trzeba dociskac.
WALKMAN®

#10 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 14 February 2023 - 21:36

Kabel doszedł i trzyma się wyśmienicie!
Niestety gdy testowo podłączę telefon do komputera (tryb Telefon) pojawia się ekran "Telefon gotowy do użycia z komputerem" i miga klawiatura (zachowanie normalne), a potem gaśnie wyświetlacz i podświetlenie klawiatury (co ciekawe klawiatura nadal działa - dodzwoniłem się na swój główny numer z wyłączonym wyświetlaczem :D), czyli zachowuje się tak samo jak przy włączeniu aparatu, ale z tą różnicą, że klawiatura działa cały czas. Po odłączeniu od komputera niestety nie włączyły się ani wyświetlacz, ani podświetlenie klawiatury - musiałem wyłączyć i włączyć telefon. Dodam, iż telefon był bliski rozładowania - po ponownym włączeniu ujrzałem komunikat "Uwaga! Bateria rozładowana.", a po sprawdzeniu w menu "Status telefonu" poziom naładowania wynosił 2% - czyżby anomalie związane z niskim poziomem baterii? Nie wiem, nie sądzę.

#11 OFFLINE   dante

dante

    Master Boss

  • Administrator
  • 3,669 posts
    • Time Online: 152d 19h 1m

Posted 14 February 2023 - 21:51

Zrób mu flash najnowszym firmware

#12 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 14 February 2023 - 22:05

View Postdante, on 14 February 2023 - 21:51, said:

Zrób mu flash najnowszym firmware
Prosiłbym jakieś linki. Far Manager juź zagościł na kompie więc potrzebuję tylko właściwe pliki do załadowania.

#13 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 14 February 2023 - 22:08

Tak jak pisze dante, zapodaj nowy soft a przy okazji poszukaj tez nowej baterii... jak cos to wszystko masz w downloadzie
WALKMAN®

#14 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 14 February 2023 - 22:19

View PostElectroTiel, on 14 February 2023 - 21:36, said:

Niestety gdy testowo podłączę telefon do komputera (tryb Telefon) pojawia się ekran "Telefon gotowy do użycia z komputerem" i miga klawiatura (zachowanie normalne), a potem gaśnie wyświetlacz i podświetlenie klawiatury (co ciekawe klawiatura nadal działa - dodzwoniłem się na swój główny numer z wyłączonym wyświetlaczem :D), czyli zachowuje się tak samo jak przy włączeniu aparatu, ale z tą różnicą, że klawiatura działa cały czas. Po odłączeniu od komputera niestety nie włączyły się ani wyświetlacz, ani podświetlenie klawiatury - musiałem wyłączyć i włączyć telefon.
Aktualizacja: Problem występuje tylko przy położeniu telefonu na obudowie komputera. Prawdopodobnie coś powoduje, że czujnik osłony aparatu wykrywa "otwarcie" klapki.

View Postnot found, on 14 February 2023 - 22:08, said:

przy okazji poszukaj tez nowej baterii... jak cos to wszystko masz w downloadzie
Bateria trzymała... 2 tygodnie, więc nie sądzę,  aby była zajechana. A co do sekcji download, coś nie chce działać. Czekam te 20 sekund, klikam "pobierz"... no i lipa. Błąd że mam czekać 20 sekund.

#15 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 15 February 2023 - 17:09

Aktualizacja: Kabel dolega, wszystko pięknie, ładnie, ale nadal przerywa. Coś mi mówi, że telefon kiedyś jednak został zalany, a luty od gniazda już nie trzymają tak dobrze. Będę musiał otworzyć telefon i go ratować :/

#16 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 16 February 2023 - 01:46

Ja przerobilem sporo telefonow i jak dla mnie to byl od razu pierwszy trop, czyli fastport albo telefon po zalaniu a takie to jesli przetrwaja (nawet C702, ktory byl reklamowany zanurzony w szklance z woda eheh) to potem zyja wlasnym zyciem... A na baterii wskaznik zalania jest ok? A jesli chodzi o download to nie wiem, moze admin sie wypowie :D
WALKMAN®

#17 OFFLINE   dante

dante

    Master Boss

  • Administrator
  • 3,669 posts
    • Time Online: 152d 19h 1m

Posted 16 February 2023 - 11:02

Quote

Czekam te 20 sekund, klikam "pobierz"... no i lipa. Błąd że mam czekać 20 sekund.
Czy problem występuje na danym pliku, czy cokolwiek jak próbujesz pobrać ?

#18 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,055 posts
    • Time Online: 77d 8h 39m

Posted 17 February 2023 - 19:01

Co do czujnika otwarcia osłony obiektywu to w przypadku C702 jest magnes,natomiast w przypadku np K800i czy C905 mały przełącznik. Mi po przyłożeniu słuchawki też  udawało się uruchamiać aparat :D
A jeśli chodzi o baterię to z racji wieku z nimi jest już różnie,pamiętam jak kiedyś pojechałem porobić zdjęcia rożnymi modelami SE a było jakoś -12 w dzień i pamiętam że Vivaz padł jako pierwszy,potem X1 chyba a ogólnie normalnych warunkach dobrze trzymają

Edited by jack79, 17 February 2023 - 19:05.


#19 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 17 February 2023 - 20:28

View Postdante, on 16 February 2023 - 11:02, said:

Czy problem występuje na danym pliku, czy cokolwiek jak próbujesz pobrać ?
Cokolwiek chcę pobrać dzieje się to samo.

View Postnot found, on 16 February 2023 - 01:46, said:

Ja przerobilem sporo telefonow i jak dla mnie to byl od razu pierwszy trop, czyli fastport albo telefon po zalaniu a takie to jesli przetrwaja (nawet C702, ktory byl reklamowany zanurzony w szklance z woda eheh) to potem zyja wlasnym zyciem... A na baterii wskaznik zalania jest ok? A jesli chodzi o download to nie wiem, moze admin sie wypowie :D
To, co domniemam, że jest wskaźnikiem zalania, jest białe.

#20 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 19 February 2023 - 08:33

View Postjack79, on 17 February 2023 - 19:01, said:

A jeśli chodzi o baterię to z racji wieku z nimi jest już różnie,pamiętam jak kiedyś pojechałem porobić zdjęcia rożnymi modelami SE a było jakoś -12 w dzień i pamiętam że Vivaz padł jako pierwszy,potem X1 chyba a ogólnie normalnych warunkach dobrze trzymają
Mój egzemplarz przeleżał w szufladzie z włożoną baterią przez dobre 12 lat, po naładowaniu bateria trzymała dwa tygodnie.

Z cyklu "co dzisiaj zepsuł ElectroTiel?" - po próbie dostępu do FS-a telefonu (nieudanej - nie dostałem się dalej niż główne katalogi) nie działa mi przycisk środkowy. Musiałem działać z laptopa z Windowsem 11, bo naturalnie rzecz biorąc mając 10 portów USB w kompie z XP miałem dość żonglowania kablami aby ustalić które gniazdo to USB #1 dla A2tool (nie ma możliwości zmiany gniazda w programie). Wspomnę jeszcze iż skoro próba była nieudana, nic nie zmieniłem w sterownikach.

View Postdante, on 16 February 2023 - 11:02, said:

Czy problem występuje na danym pliku, czy cokolwiek jak próbujesz pobrać ?
Dobra, już wyczaiłem xD

Edited by ElectroTiel, 19 February 2023 - 08:33.






Also tagged with one or more of these keywords: fix, C702, cyber-shot, aparat, problem

0 user(s) are reading this topic