Jump to content

fix

SE C702 - telefon wyłącza się po włączeniu aparatu

C702 cyber-shot aparat problem

• Please log in to reply
36 replies to this topic

#1 OFFLINE   ElectroTiel

Posted 08 February 2023 - 20:41

Mam następujący problem. Wpadł mi w ręce telefon Sony Ericsson C702. Wszystko pięknie, ładnie aż chciałem sprawdzić działanie aparatu. I tu zonk - wyświetlacz gaśnie, tak samo podświetlenie klawiszy (co ciekawe przez krótki czas reaguje na spust aparatu - udało mi się zrobić jakieś niewyraźne zdjęcia "po omacku"), no i wtedy konieczne jest wyłączenie i włączenie telefonu. Dzieje się tak zarówno przy wybraniu aplikacji Cyber-shot w menu, jak i po odsunięciu osłony obiektywu. Jak myślicie, co jest przyczyną takiego stanu i czy da się to jakoś naprawić? Jak będę miał możliwość, załączę nagrania z zachowania telefonu.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,673 posts
    • Time Online: 153d 15h 10m

Posted 09 February 2023 - 08:57

Siema zasadnicze pytanie, próbowałeś wgrać mu od nowa oprogramowanie ?

#3 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts
    • Time Online: 18h 12m

Posted 09 February 2023 - 09:14

View Postdante, on 09 February 2023 - 08:57, said:

próbowałeś wgrać mu od nowa oprogramowanie ?
Jeszcze nie kupiłem kabla USB, więc nie.
EDIT: Właśnie nabyłem kabel USB.
EDIT 2: kabel jest, fajnie by było, jakby dolegał bo muszę dociskać do gniazda :/

Edited by ElectroTiel, 09 February 2023 - 17:07.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,673 posts

Posted 09 February 2023 - 19:55

EDIT 2: kabel jest, fajnie by było, jakby dolegał bo muszę dociskać do gniazda :/
A brałeś pod uwagę, że wina może leżeć po stronie gniazda w telefonie ? sam ostatnio kupowałem kabel do w980 i przyznam szczerze, że trzyma idealnie.

#5 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 09 February 2023 - 21:13

View Postdante, on 09 February 2023 - 19:55, said:

A brałeś pod uwagę, że wina może leżeć po stronie gniazda w telefonie ?
Gniazdo nie jest zaśniedziałe, właściwie to wygląda na prawie nieruszane.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,673 posts

Posted 09 February 2023 - 22:30

Dziwne ... Ja kupowałem kabel za 5 zł

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

i i śmiga idealnie.

#7 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,450 posts
    • Time Online: 107d 23h 32m

Posted 10 February 2023 - 14:44

Siema moze byc tez problem z fastportem bo w c702 jest juz lutowany i sciezki mogly zostac naruszone w czasie eksploatacji, warto byloby zobacz jak to wyglada od srodka (plus czy nie byl przypadkiem zalany) i profilaktycznie wyczyscilbym rowniez samo gniazdo i oczywiscie wgral nowy soft
WALKMAN®

#8 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 10 February 2023 - 19:00

View Postdante, on 09 February 2023 - 22:30, said:

i i śmiga idealnie.
A mój to oryginalny używany DCU-60 za 15zł z giełdy. Do tego sprzedawca zachwalał, że jak oryginalny to idealny do wgrywania softu i patchowania i że na zamiennikach nie idzie.

View Postnot found, on 10 February 2023 - 14:44, said:

sciezki mogly zostac naruszone w czasie eksploatacji
Hmm... Nie wiem. Tata wcześniej tego telefonu używał i to on mnie nauczył prawidłowo wyciągać wtyczkę, więc ciekawe jakby się okazało że muszę wyjąć lutownicę.

Tak prezentuje się złącze.
Posted Image

Jeszcze wspomnę, że z ładowarką nie mam takiego problemu. Również oryginalna używka.

View Postdante, on 09 February 2023 - 22:30, said:

i i śmiga idealnie.
Właśnie zamówiłem polecony kabel, jak przyjdzie to sprawdzę i powiem, czy coś to dało.

Edited by ElectroTiel, 10 February 2023 - 16:55.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,450 posts

Posted 13 February 2023 - 02:53

U mnie na slabo trzymajace zlacze pomagalo zwykle wyczyszczenie rowniez tych otworow gdzie wsadzasz kabel, po latach uzytkowania, moze zebrac sie tam solidna porcja brudu i przez to kabel trzeba dociskac.
WALKMAN®

#10 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 14 February 2023 - 21:36

Kabel doszedł i trzyma się wyśmienicie!
Niestety gdy testowo podłączę telefon do komputera (tryb Telefon) pojawia się ekran "Telefon gotowy do użycia z komputerem" i miga klawiatura (zachowanie normalne), a potem gaśnie wyświetlacz i podświetlenie klawiatury (co ciekawe klawiatura nadal działa - dodzwoniłem się na swój główny numer z wyłączonym wyświetlaczem :D), czyli zachowuje się tak samo jak przy włączeniu aparatu, ale z tą różnicą, że klawiatura działa cały czas. Po odłączeniu od komputera niestety nie włączyły się ani wyświetlacz, ani podświetlenie klawiatury - musiałem wyłączyć i włączyć telefon. Dodam, iż telefon był bliski rozładowania - po ponownym włączeniu ujrzałem komunikat "Uwaga! Bateria rozładowana.", a po sprawdzeniu w menu "Status telefonu" poziom naładowania wynosił 2% - czyżby anomalie związane z niskim poziomem baterii? Nie wiem, nie sądzę.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,673 posts

Posted 14 February 2023 - 21:51

Zrób mu flash najnowszym firmware

#12 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 14 February 2023 - 22:05

View Postdante, on 14 February 2023 - 21:51, said:

Zrób mu flash najnowszym firmware
Prosiłbym jakieś linki. Far Manager juź zagościł na kompie więc potrzebuję tylko właściwe pliki do załadowania.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,450 posts

Posted 14 February 2023 - 22:08

Tak jak pisze dante, zapodaj nowy soft a przy okazji poszukaj tez nowej baterii... jak cos to wszystko masz w downloadzie
WALKMAN®

#14 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 14 February 2023 - 22:19

View PostElectroTiel, on 14 February 2023 - 21:36, said:

Niestety gdy testowo podłączę telefon do komputera (tryb Telefon) pojawia się ekran "Telefon gotowy do użycia z komputerem" i miga klawiatura (zachowanie normalne), a potem gaśnie wyświetlacz i podświetlenie klawiatury (co ciekawe klawiatura nadal działa - dodzwoniłem się na swój główny numer z wyłączonym wyświetlaczem :D), czyli zachowuje się tak samo jak przy włączeniu aparatu, ale z tą różnicą, że klawiatura działa cały czas. Po odłączeniu od komputera niestety nie włączyły się ani wyświetlacz, ani podświetlenie klawiatury - musiałem wyłączyć i włączyć telefon.
Aktualizacja: Problem występuje tylko przy położeniu telefonu na obudowie komputera. Prawdopodobnie coś powoduje, że czujnik osłony aparatu wykrywa "otwarcie" klapki.

View Postnot found, on 14 February 2023 - 22:08, said:

przy okazji poszukaj tez nowej baterii... jak cos to wszystko masz w downloadzie
Bateria trzymała... 2 tygodnie, więc nie sądzę,  aby była zajechana. A co do sekcji download, coś nie chce działać. Czekam te 20 sekund, klikam "pobierz"... no i lipa. Błąd że mam czekać 20 sekund.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 15 February 2023 - 17:09

Aktualizacja: Kabel dolega, wszystko pięknie, ładnie, ale nadal przerywa. Coś mi mówi, że telefon kiedyś jednak został zalany, a luty od gniazda już nie trzymają tak dobrze. Będę musiał otworzyć telefon i go ratować :/
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,450 posts

Posted 16 February 2023 - 01:46

Ja przerobilem sporo telefonow i jak dla mnie to byl od razu pierwszy trop, czyli fastport albo telefon po zalaniu a takie to jesli przetrwaja (nawet C702, ktory byl reklamowany zanurzony w szklance z woda eheh) to potem zyja wlasnym zyciem... A na baterii wskaznik zalania jest ok? A jesli chodzi o download to nie wiem, moze admin sie wypowie :D
WALKMAN®

#17 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,673 posts

Posted 16 February 2023 - 11:02

Czekam te 20 sekund, klikam "pobierz"... no i lipa. Błąd że mam czekać 20 sekund.
Czy problem występuje na danym pliku, czy cokolwiek jak próbujesz pobrać ?

#18 ONLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts
    • Time Online: 86d 11h 9m

Posted 17 February 2023 - 19:01

Co do czujnika otwarcia osłony obiektywu to w przypadku C702 jest magnes,natomiast w przypadku np K800i czy C905 mały przełącznik. Mi po przyłożeniu słuchawki też  udawało się uruchamiać aparat :D
A jeśli chodzi o baterię to z racji wieku z nimi jest już różnie,pamiętam jak kiedyś pojechałem porobić zdjęcia rożnymi modelami SE a było jakoś -12 w dzień i pamiętam że Vivaz padł jako pierwszy,potem X1 chyba a ogólnie normalnych warunkach dobrze trzymają

Edited by jack79, 17 February 2023 - 19:05.

#19 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 17 February 2023 - 20:28

View Postdante, on 16 February 2023 - 11:02, said:

Cokolwiek chcę pobrać dzieje się to samo.

View Postnot found, on 16 February 2023 - 01:46, said:

Ja przerobilem sporo telefonow i jak dla mnie to byl od razu pierwszy trop, czyli fastport albo telefon po zalaniu a takie to jesli przetrwaja (nawet C702, ktory byl reklamowany zanurzony w szklance z woda eheh) to potem zyja wlasnym zyciem... A na baterii wskaznik zalania jest ok? A jesli chodzi o download to nie wiem, moze admin sie wypowie :D
To, co domniemam, że jest wskaźnikiem zalania, jest białe.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#20 OFFLINE   ElectroTiel

ElectroTiel
  • Autor tematu
  • User
  • 21 posts

Posted 19 February 2023 - 08:33

View Postjack79, on 17 February 2023 - 19:01, said:

A jeśli chodzi o baterię to z racji wieku z nimi jest już różnie,pamiętam jak kiedyś pojechałem porobić zdjęcia rożnymi modelami SE a było jakoś -12 w dzień i pamiętam że Vivaz padł jako pierwszy,potem X1 chyba a ogólnie normalnych warunkach dobrze trzymają
Mój egzemplarz przeleżał w szufladzie z włożoną baterią przez dobre 12 lat, po naładowaniu bateria trzymała dwa tygodnie.

Z cyklu "co dzisiaj zepsuł ElectroTiel?" - po próbie dostępu do FS-a telefonu (nieudanej - nie dostałem się dalej niż główne katalogi) nie działa mi przycisk środkowy. Musiałem działać z laptopa z Windowsem 11, bo naturalnie rzecz biorąc mając 10 portów USB w kompie z XP miałem dość żonglowania kablami aby ustalić które gniazdo to USB #1 dla A2tool (nie ma możliwości zmiany gniazda w programie). Wspomnę jeszcze iż skoro próba była nieudana, nic nie zmieniłem w sterownikach.

View Postdante, on 16 February 2023 - 11:02, said:

Dobra, już wyczaiłem xD

Edited by ElectroTiel, 19 February 2023 - 08:33.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Also tagged with one or more of these keywords: fix, C702, cyber-shot, aparat, problem

0 user(s) are reading this topic