Jump to content


Kopia zapasowa całego oprogramowania C902


  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 21 September 2023 - 20:10

Witam!
W tematyce SE siedzę już od jakiegoś czasu i coś tam zasłyszałem, potrafię sam wgrać soft, jednak moja wiedza nie jest na poziomie zaawansowanym. Ostatnio nabyłem C902 z zamiarem użytku i posiadał on simlock Orange.
Udało się mi z nim poradzić, jednak telefon ma (moim zdaniem) paskudne ikonki (Orange zmienił nawet ikony w menu czy pasku systemowym).
Chciałbym wgrać czysty soft jednak mam kilka pytań:

1)Czy jest możliwość wykonania kopii zapasowej CAŁEGO systemu? Czytałem, że oprócz customizacji, Orange zmieniał też to co siedzi w pliku MAIN oprogramowania, na przykład dodając ekran główny Orange z paskiem skrótów po lewej stronie. Chciałbym go jednak zachować tak "w razie czego" jakbym się kiedyś rozmyślił, bo na Internecie nie znalazłem tego nigdzie a pliki są jeszcze na moim telefonie - na razie nic nie flashowałem. :)

2)Jeśli nie da się wykonać kopii całego systemu, to czy mogę chociaż wykonać kopię customizacji po prostu kopiując katalog tpa/preset/custom? Widzę, że telefon zgłasza oprogramowanie jako "1223-4465" a na forum CDA dla Orange ma inne numerki - czy to coś oznacza, czy każdy telefon będzie miął ten numer inny?

3)Mój telefon został wyprodukowany w 26 tygodniu 2009 - ma płytę AS, ponadto aktualnie ma soft R3EG004. W dziale Download widzę tę wersję, ale plików FS CENTRAL EUROPE nie - jest tylko C-ASIA, czy różnią się one czymś od CENTRAL-EUROPE?

4)Telefon miał raczej dystrybucję poza salonami operatorów i poza zestawem "Bond", jednak w folderze z customizacjami nie ma "czystej" wersji CENTRAL-EUROPE. Wiem, że w teorii mogę wziąć ją z innych telefonów ale może ktoś ma oryginał do tego telefonu?

5)W teorii mogę bez zmiany całego softu wykasować zawartość folderu tpa/preset/custom i wrzucić coś innego (np Bond albo Plus) aby pozbyć się ikon systemowych Orange, czy siedzą one raczej w samym systemie? Zakładając że przeprowadzałbym operację na innym egzemplarzu (np Plus lub Play, który jest zmieniony jedynie customizajcą, ma oryginalny MAIN) można debrandować w ten sposób? Czy może trzeba wgrywać CAŁY firmware aby telefon zaczytał customizację na nowo?

Wiem, że moje pytania są dosyć nietypowe ale przekopałem forum i nie znalazłem na nie odpowiedzi - może mam całkowicie złe wyobrażenie co do działania tych rzeczy i moje pytania są zbyt niedorzeczne? Hmm...

Edited by JanTroll, 21 September 2023 - 20:30.


#2 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 21 September 2023 - 21:22

witamy na forum, dzieki za zalozenie tematu, fajnie, ze ktos jeszcze sie bawi SE :D tak wiec, mozna zrobic oczywiscie kopie calego systemu, wg mnie najszybciej programem FAR z wtyczka SEFP, w dziale poradniki zobacz co i jak, potrzebujesz jednak do tego tzw. certyfikat deweloperski (brown lub blue) majac zwykly (red) mozesz jedynie wgrywac pliki, jesli chcesz tylko skopiowac jakis nieduzy plik z telefonu, jak na przyklad wlasnie custom, mozesz uzyc metody ze skryptem, rowniez jest w dziale z poradnikami, wtedy wystarczy zwykly red, tak wiec caly problem wlasnie z wgrywaniem patchy lub kopiowaniem z telefonu jest w tym, ze od platformy DB3150 Sony Ericsson zwiekszyl zabezpieczenia i trzeba miec brown lub blue, zeby to robic sprawnie, bo skryptem jest troche zabawy. A FARem mozesz wgrywac rozne modyfikacje (oprocz patchy) nawet na zwyklym red, po prostu nadpisujac to, co jest aktualnie w systemie plikow, niestety wlasnie ikony w DB3150 masz jeszcze w tzw. mainie, dopiero od nastepnej platformy sa juz w systemie plikow (tpa/preset/system/icons), czyli, zeby zmienic ikony w c902 musialbys wgrac patcha gfx, czyli musisz miec certyfikat deweloperski brown lub blue, customa mozesz wgrac, zrobic debranding np. nawet na zwyklym red, i wgrac caly soft tez, az zerkne w sumie, czy gdzies nie mam softu orange do C902, bo czysty na pewno jest i u nas w downloadzie tez wrzucalem kiedys, bo w sumie w necie kiedys byl na pewno, ale linki mogly juz wygasnac tez w sumie

a i jeszcze pytales o numer customa i file system, to moze byc rowniez orange, tylko inny kraj, nie ma to az takiego znaczenia, a jesli chodzi o ao czy as to tylko main, fs jest zawsze ten sam, mozesz wgrac central europe albo jak chcesz mozesz i wgrac asia, bedziesz mial wtedy ichniejsze jezyki XD
WALKMAN®

#3 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • Autor tematu
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 21 September 2023 - 21:39

Właśnie czytałem że da się "flashować" telefon FARem (http://www.sonyerics...-mods-and-more/) ale to chyba będzie trochę roboty żeby każdy katalog z pamięci przenieść na komputer?
Pewnie potem, żeby wszystko przywrócić będę musiał powtórzyć proceduję w odwrotnej kolejności, czy da się może potem spakować oprogramowanie do paczki "strawnej" dla A2uploadera?

Co do plików - to jak pisałem - znalazłem niby wszystko w dziale download, ale wydaje się mi, że jest nieco zdekompletowane. Plik FS w R3EG004 jest C-ASIA a nie CENTRAL EUROPE, natomiast czystego CDA CENTRAL-EUROPE nie ma - jest tylko CDA o nazwie "spolszczenie", które jest chyba samoróbką?

Co do zmiany certyfikatu - nadal do tego jest wymagany box serwisowy? Oczywiście takiego nie posiadam.

Tak na marginesie wspomnę, że jaki informatyk, częściej spotykam się z zabezpieczeniem w drugą stronę - można zgrywać, ale nie można wgrywać, jednak jeżeli Sony tak postanowiło, to pozostaje mi tylko się z tym pogodzić. :)

Edit: chyba skryptem nie da rady ponieważ podmieniając go, od razu tracę orendżowy "customize.xml" czy może jednak ten plik nie zostanie zastąpiony przez wrzucenie customize_upgrade.xml?

Edited by JanTroll, 21 September 2023 - 22:17.


#4 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 21 September 2023 - 22:29

flashowac mozesz przy kazdym certyfikacie za pomoca np. a2 uploadera, a fs jest uniwersalny, z czystym cda central europe moze byc problem, trzeba pogrzebac w sieci, albo zrobic samemu, a zmiana certyfikatu tylko boxem, a co do skryptu to mozesz go edytowac do swoich potrzeb i wgrac na telefon jako customize_upgrade.xml a wtedy on wykona zadane operacje, nie podmieniajac tego customize, ktory masz aktualnie, tak to dziala, ja bym nie przejmowal sie zbytnio tym softem orange, tylko wgral po prostu czysty soft central europe :-)
WALKMAN®

#5 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • Autor tematu
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 21 September 2023 - 22:34

Soft chciałem sobie zarchiwizować - jest kiepski ale jedyny w swoim rodzaju. :)

A da się może tym skryptem kopiować całe foldery czy tylko pojedyncze pliki? Bo jeśli tylko pliki, to musiałbym najlepiej rozpakować jakiś soft z działu download, zrobić w Windowsie listę plików, potem na jej podstawie wygenerować XML, który je wszystkie skopiuje...
No i właśnie - czy da się potem tak pobrany soft zapakować do pliku, który będę w stanie załadować do A2uploadera i po prostu zrobić normalny flash?

#6 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 21 September 2023 - 22:46

tamtym skryptem tylko pliki i bierz poprawke na to, ze jak zrobisz spora liste plikow do wyciagniecia, telefon moze sie zawiesic, jak to nieraz bywalo przy obszernych customach od roznych operatorow, dlatego wlasnie najlepiej wgrac czysty custom, ja rozumiem, ze chciales sobie zarchiwizowac, wiec aktualnie sa tylko takie mozliwosci o ile mi wiadomo, potem oczywiscie moglbys spakowac te pliki spowrotem jakims winrarem, 7zip itp i zapisac jako plik softu, choc ja nigdy tego nie robilem akurat, teoretycznie powinno dzialac, tylko jeszcze raz mowie, ze ikony siedza w mainie i na to najlepiej jakbys skombinowal po prostu main orange, zobacze zaraz czy go mam i sie odezwe
WALKMAN®

#7 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • Autor tematu
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 21 September 2023 - 22:54

Aaaa no tak - może złapać zwiechę. No to chyba nic nie wyjdzie.  : /
Pozostaje mi poprosić kogoś z boxem o zmianę certyfikatu, żebym mógł ten soft zgrać...

#8 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 21 September 2023 - 23:21

sprawdzilem i nie mam softu orange, a tak przy okazji, ten, co masz aktualnie to jakie ma oznaczenie (r3eg004)? no wlasnie czekam na jack79 czy bylby w stanie pomoc
WALKMAN®

#9 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • Autor tematu
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 21 September 2023 - 23:24

Po wejściu w "Usługę aktualizacji" podana wersja to:
1223-4465
R3EG004
091021
SonyEricsson

#10 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 21 September 2023 - 23:28

no wlasnie, wiec tak jak myslalem, moze byc problem z tym najnowszym mainem i to od orange, na zagranicznych stronach ruskich itp mozna jeszcze sprobowac
WALKMAN®

#11 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • Autor tematu
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 21 September 2023 - 23:36

Tak w ogóle to mam jeszcze drugi egzemplarz C902, tym razem z Plusa, ale brand Plusa jest bardzo delikatny i nie przeszkadza w użytkowaniu, można nawet zmienić Plusowy ekran startowy na domyślny z Sony Ericssona. Wersja softu zgłaszana przez "Usługę aktualizacji" na nim to:
1223-4390
R3EG004
091021
SonyEricsson

Więc też jej nie ma w sumie na forum (jak chodzi o numer CDA).


Swoją drogą o co chodzi z tym, że po przywróceniu ustawień fabrycznych kasuje się Demo tour i wszystkie dzwonki oprócz domyślnego? Rozumiem, że przed przywróceniem domyślnych ustawień wyskakuje powiadomienie, że mogę stracić zawartość dostarczoną z telefonem, ale to wydaje się strasznie dziwne...

#12 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 21 September 2023 - 23:40

no bo to nie sa typowe brandingi, na supporcie setoola prawdopodobnie sa te softy w formacie .software, a co do ustawien fabrycznych wlasnie, to jest to taki troche debranding wlasnie, kiedys tak zrobilem i rzeczywiscie usunelo demo tour i cos tam jeszcze, ja zwykle jak zaczynalem tuning, to pierwsza rzecz: wgranie najnowszego czystego oprogramowania
WALKMAN®

#13 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • Autor tematu
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 23 September 2023 - 11:26

Aktualizuję temat:
Jednak posiadam CID 52 i mogę bez problemu skopiować wszystkie pliki z telefonu menedżerem FAR, niestety tracą one wtedy daty...
Być może boxem da się zrobić dokładny zrzut pamięci.

Ogólnie myślałem, że nie da się znaleźć mojego branda na Internecie jednak znalazłem na chomiku osobę, która pobrała zawartość serwera SEToola i udostępnia dalej, jest tam mój brand. Pozostaje jednak pytanie - czy sama paczka ZIP CDA wystarczy? Orange zmienił ikony systemowe, więc możliwe, że potrzebuję też odpowiedniej paczki FS.

Dodatkowo moim celem po utworzeniu kopii zapasowej orendżowskiego systemu był całkowity debrand - niestety nie ma nigdzie czystej paczki CENTRAL EUROPE GENERIC, wiem, że mogę sobie sam utworzyć odpowiedni customize.xml, jednak znaleźć odpowiednią oryginalną paczkę byłoby dla mnie lepiej...

#14 OFFLINE   not found

not found

    Moderator

  • Super Moderator
  • 2,431 posts
    • Time Online: 106d 11h 34m

Posted 23 September 2023 - 11:50

tak wiec jeszcze raz sorry za wprowadzenie w blad, dawno sie nie bawilem i rzeczywiscie na DB3150 mozna skopiowac pliki ruskim skryptem (link) do A2 uploadera albo FARem przy zwyklym certyfikacie RED i CID 52

wystarczy wgrac customize a ikonki na DB3150 i tak siedza w mainie tak jak mowilem, dlatego orange mialo swoj main osobny ze swoimi ic, chyba ze tam masz flash menu, tak jak pisalem, bo nie pamietam jak bylo w C902, to wtedy wystarczy, ze wyciagniesz je z fsa i skopiujesz sobie do folderu z flash menu
WALKMAN®

#15 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,055 posts
    • Time Online: 77d 8h 39m

Posted 23 September 2023 - 16:36

View PostJanTroll, on 23 September 2023 - 11:26, said:

Aktualizuję temat:
Jednak posiadam CID 52 i mogę bez problemu skopiować wszystkie pliki z telefonu menedżerem FAR, niestety tracą one wtedy daty...
Być może boxem da się zrobić dokładny zrzut pamięci.

Ogólnie myślałem, że nie da się znaleźć mojego branda na Internecie jednak znalazłem na chomiku osobę, która pobrała zawartość serwera SEToola i udostępnia dalej, jest tam mój brand. Pozostaje jednak pytanie - czy sama paczka ZIP CDA wystarczy? Orange zmienił ikony systemowe, więc możliwe, że potrzebuję też odpowiedniej paczki FS.

Dodatkowo moim celem po utworzeniu kopii zapasowej orendżowskiego systemu był całkowity debrand - niestety nie ma nigdzie czystej paczki CENTRAL EUROPE GENERIC, wiem, że mogę sobie sam utworzyć odpowiedni customize.xml, jednak znaleźć odpowiednią oryginalną paczkę byłoby dla mnie lepiej...

W boxie nie ma bezpośredniego wglądu do FS tak jak w A2 uploaderze, także się nie da

#16 OFFLINE   JanTroll

JanTroll
  • Autor tematu
  • User
  • 10 posts
    • Time Online: 3d 15h 21m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 23 September 2023 - 17:54

Widziałem gdzieś na zrzutach opcję "Read Flash" - nie da się nią w ten sposób zaczytać pamięci?
Jeśli nie, to do czego służy? W sumie mnie to ciekawi...

#17 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,055 posts
    • Time Online: 77d 8h 39m

Posted 24 September 2023 - 12:16

View PostJanTroll, on 23 September 2023 - 17:54, said:

Widziałem gdzieś na zrzutach opcję "Read Flash" - nie da się nią w ten sposób zaczytać pamięci?
Jeśli nie, to do czego służy? W sumie mnie to ciekawi...

Nie pamiętam dokładnie,ale tu bardziej chodzi odczyt GDFS itp. ale nie pamiętam dokładnie




0 user(s) are reading this topic