W tematyce SE siedzę już od jakiegoś czasu i coś tam zasłyszałem, potrafię sam wgrać soft, jednak moja wiedza nie jest na poziomie zaawansowanym. Ostatnio nabyłem C902 z zamiarem użytku i posiadał on simlock Orange.
Udało się mi z nim poradzić, jednak telefon ma (moim zdaniem) paskudne ikonki (Orange zmienił nawet ikony w menu czy pasku systemowym).
Chciałbym wgrać czysty soft jednak mam kilka pytań:
1)Czy jest możliwość wykonania kopii zapasowej CAŁEGO systemu? Czytałem, że oprócz customizacji, Orange zmieniał też to co siedzi w pliku MAIN oprogramowania, na przykład dodając ekran główny Orange z paskiem skrótów po lewej stronie. Chciałbym go jednak zachować tak "w razie czego" jakbym się kiedyś rozmyślił, bo na Internecie nie znalazłem tego nigdzie a pliki są jeszcze na moim telefonie - na razie nic nie flashowałem.

2)Jeśli nie da się wykonać kopii całego systemu, to czy mogę chociaż wykonać kopię customizacji po prostu kopiując katalog tpa/preset/custom? Widzę, że telefon zgłasza oprogramowanie jako "1223-4465" a na forum CDA dla Orange ma inne numerki - czy to coś oznacza, czy każdy telefon będzie miął ten numer inny?
3)Mój telefon został wyprodukowany w 26 tygodniu 2009 - ma płytę AS, ponadto aktualnie ma soft R3EG004. W dziale Download widzę tę wersję, ale plików FS CENTRAL EUROPE nie - jest tylko C-ASIA, czy różnią się one czymś od CENTRAL-EUROPE?
4)Telefon miał raczej dystrybucję poza salonami operatorów i poza zestawem "Bond", jednak w folderze z customizacjami nie ma "czystej" wersji CENTRAL-EUROPE. Wiem, że w teorii mogę wziąć ją z innych telefonów ale może ktoś ma oryginał do tego telefonu?
5)W teorii mogę bez zmiany całego softu wykasować zawartość folderu tpa/preset/custom i wrzucić coś innego (np Bond albo Plus) aby pozbyć się ikon systemowych Orange, czy siedzą one raczej w samym systemie? Zakładając że przeprowadzałbym operację na innym egzemplarzu (np Plus lub Play, który jest zmieniony jedynie customizajcą, ma oryginalny MAIN) można debrandować w ten sposób? Czy może trzeba wgrywać CAŁY firmware aby telefon zaczytał customizację na nowo?
Wiem, że moje pytania są dosyć nietypowe ale przekopałem forum i nie znalazłem na nie odpowiedzi - może mam całkowicie złe wyobrażenie co do działania tych rzeczy i moje pytania są zbyt niedorzeczne? Hmm...
Edited by JanTroll, 21 September 2023 - 20:30.