Jump to content

Certyfikaty pocztowe z szyfrowaniem SHA2, a stare systemy mobilne.

• Please log in to reply
22 replies to this topic

#21 OFFLINE   Deleted 20

Deleted 20
  • Autor tematu
  • Banned
  • 34 posts

Posted 18 November 2016 - 17:10

Masz tu sporo racji, jack79... Ale jest ogólnie masakra! To chyba nie miejsce na takie żalenie się, ale jednak: od dwóch dni męczę się z tym dziadostwem! Najlepiej by było, jakby ActiveSync synchronizował się OTA z serwerem Exchange- ale o tym mogę już zapomnieć całkiem raczej (i wciąż nie wiem na pewno, dlaczego w styczniu przestała ta synchronizacja działać i już nie powróciła). Ale sprawdzałem, czy inne konta pocztowe są synchronizowane na Windows Moblie. I jest masakrycznie, bo jedne tak, ale większość nie. :blink: Np. Gmail, chociaż ma już wbudowane ustawienia do niego w WM, jednak nie synchronizuje (ani nie pokazuje żadnego błędu); na AOL-u nie mogę się zarejestrować z kolei; Poczta.pl też nie synchronizuje- wywala błąd SSL; z tych sprawdzanych przeze mnie, to jedynie poczta WP działa. :o :lol: Ale nie chciałbym mieć konta na WP, bo tam dużo reklam, spamu. Poza tym i tak wolałbym mieć jedno konto albo ewentualnie z połączonym przesyłaniem. No, i raczej pozostanę nadal przy tym profilu Microsoft, bo w miarę dobrze "współgra" z Windowsem (tym na PC), z programem Outlook, ze Skype, OneDrive i t. p. Tylko co za cholera, że nie działa na WM synchronizacja z Exchange?! :angry:

Edited by Piotr Rokubungi, 18 November 2016 - 17:14.

shirei Gendo Ikari

#22 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 20 November 2016 - 04:20

Pożalić zawsze się można, bo jednak starsze Windowsy mobilne wyglądały poważniej niż te nowe. A pod kilka względami są nawet lepsze. Tylko panowie z Microsoftu robią żeby szybko o nich zapomnieć, tak jak choćby o pecetowym XP

#23 OFFLINE   Deleted 20

Deleted 20
  • Autor tematu
  • Banned
  • 34 posts

Posted 24 November 2016 - 18:12

Tiaaa, znów masz trochę racji jack79; ja też nie lubię nowych trendów w designie interfejsu graficznego na smartfonach multitouch. Mam takie przeświadczenie, że dobre skończyło się wraz z nadejściem następców Windowsa 7 i Windowsa Mobile 6. Ale jednak nie jest tak strasznie, gdy dotrze się do sedna problemów i ogarnie sprawy całościowo- wtedy można też lepiej zrozumieć "drugą stronę".:) I właśnie już się ostatecznie połapałem w tym wszystkim. Więc jednak chodzi o to, że Windowsy Mobile nie mają możliwości odkodowywania poczty szyfrowanej SSLem czy TLSem przez SHA2; stąd te błędy certyfikatów, błędy SSL lub po prostu brak synchro bez wykazywania błędów. Ale to nie wina Microsoftu raczej, że tych dawniejszych urządzeń/systemów nie dostosowali do nowych standardów szyfrowania poczty elektronicznej. Sądzę, że wobec tego nie ma co mieć pretensji do producentów tamtych smartfonów, że "nie wyprzedzili czasu"- chociaż właściwie chyba mogliby mieć już wtedy to na uwadze...
W każdym razie pozostaję jednak przy swoim głównym profilu w Microsoft, bo sprawdza się pod wieloma względami dobrze- choćby integruje wiele usług "łindołsowych", a poczta prawie nie zawiera spamu. A dodatkowe konto na WP pozostawiam też aktywne dla niektórych wiadomości e-mail, bo tam swobodnie dochodzą i mogę je synchronizować OTA na Windows Mobile, bo nie wymaga ta poczta bezwzględnie w ogóle szyfrowania.:lol: Co jest dziwne, niepożądane, niepokojące i tak być nie powinno; tym bardziej, że jest szyfrowana, ale po odznaczeniu szyfrowania w kliencie na WM też się synchronizuje.:o Ale uprzedzam, gdyby ktoś to niezabezpieczone połączenie z pocztą na WP chciał mi zhackować, to niewiele mu to da, bo tam dostaję tylko powiadomienia o aktywności z forów oraz..spam, reklamy.:D
W każdym razie problem o tyle, o ile rozwiązany, a temat raczej do zamknięcia.

Edited by Piotr Rokubungi, 24 November 2016 - 18:15.

shirei Gendo Ikari

0 user(s) are reading this topic