Jump to content

Recenzja Xperia SP (LTE) by Hunter3000

xperia sp lte recenzja

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 19 February 2014 - 19:09

Recenzja Xperia SP

Nadszedł czas, abym mogł podzielić się z wami wrażeniami z zakupionego niedawno urządzenia jakim jest model SP. Po przesiadce z modelu Xperia S oraz Xperia Play, miałem nieco obaw oraz wątpliwości jeżeli chodzi o samo wykonanie i zamieszczone podzespoły. Model Xperia SP w mojej opini jest to ulepszona wersja Xperia S z dodatkami od Xperia Z. Co z tego wyszło? Przekonajmy sie poniżej.

Wygląd:

Co tu dużo mówić, widać ewidentnie podpieprzone elementy z Xperia S. Chociażby pasek dolny (przezroczysty) czy tył klapki - lekkie owalne zaakorąglenia po bokach. Jednym z lepszych pomysłów natomiast było zamieszczenie po prawej stronie wyłącznika - o wiele lepiej się korzysta z urzadzenia. Tył, maksymalny indywidualizm, jedynie skupione obiekty diody, obiektyw aparatu no i oczywiście głośnik. Po bokach standardowo wejście na kabel USB/przyciski aparatu/głośności/wyłącznik. Góra wejście na słuchawki, dół z przodu jedynie mikrofon.Górna część przedniego panelu zawiera średniej jakości aparat oraz kilka bajerów jak czujnik światła, czujnik zbliżeniowy.

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Ekran:

Ekran w SP jest w stosunku do S nieco większy (4,6") wykonany w technologi TFT z obsługą ulepszania obrazu BRAVIA Engine 2. Tutaj dopiero zauważyłem faktyczną jakość obrazu po "ulepszeniach" niż w S gdzie tego zwyczajnie nie było widać. Szkoda że tylko działa w Albumie i Filmach.Co do samego ekranu nie mam zastrzeżeń, da się patrzeć na niego w mocnym świetle słonecznym, więc jest na plus. No i ten tryb rękawiczek faktycznie działa - można spokojnie korzystać z telefonu w rękawiczkach, chociaż i tak nie do końca trafimy to co chcemy, nie mówiąc już o pisaniu SMS.

Posted Image

Posted Image
Posted Image

Interfejs:

Czyli to na co najbardziej patrzę. Wśród wielu UI pośród Samsunga, Nokia, LG czy HTC, Sony posiada najlepszy interfejs i najmniej zbugowany ;). Mimo iż czasem parametry są lepsze to niestety sam interfejs niespecjalnie płynny czy zawalony mnogością niepotrzebnych rzeczy (samsung). No cóż, po 11 latach używania Sony Ericsson/Sony interfejs praktycznie się nie zmienił. Od początków seria Xperia Windows Mobile to dzisiejszych modeli z Androidem, niewielkie zmiany w jakiś odstępach czasu przyzwyczająją użytkowników do swojego interfejsu. Chociażby przejście z Androida 2.1 na 2.3 już zmieniało nieco interfejs, takie przejście na ICS było przełomem, nie wspominając o przejściu na 4.1 czy 4.3. Ale dość mojego monologu, czas na surowe fakty. Oczywiście wszystko bazowane na Androidzie 4.3.

Ekran główny:

Posted ImagePosted Image

Bez większych zmian, ładniejsze animacje i płynniejsze. Za to dodano nowe motywy i możliwość instalowania własnych - zmieniają interfejs i dolna belkę nawigacji.

Posted Image

Za to lista aplikacji doczekała się szybkich ustawień, wystarczy przejechać palcem w prawo.

Posted Image

Multimedia:

Nowa całkiem wersja WALKMAN i kilka usprawnień w Albumy oraz Filmy. Oczywiście nie zapomniano o nowych animacjach no i efektach świetlnych, które są spartaczone w aktualizacji do 4.3, gdyż przy wiekszej głośności zamiast migać, świecą. Co do jakości muzyki na słuchawkach - jest niesamowita (przynajmniej na moich słuchawkach od Sony), co do głośnika - głośny lecz przy ClearPhase nieco nieczystości.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Music Unlimited niestety nie działa w PL więc go nie ma w WALKMAN, za to Unlimited jest w Albumach. Co ciekawe w filmach możemy w końcu odtwarzać napisy. Brawo dla Sony za kapnięcie się dopiero teraz.

Małe usprawnienie, możliwość zmiany tła w wiadomościach. Niestety spartoczone w aktualizacji 4.3, nie można sobie ustawić avatara. Za to fajna opcja dla klawiatury - można włączyć pisanie jedną reką (kciukiem).

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Internet:

No cóż, internet na 4,6" nadal nie jest wygodnym rozwiązaniem ale w zupełności wystarcza do podstawowych zadań. Ponadto LTE w plusie zapiernicza aż miło więc w końcu nie ma problemów z zamulaniem czy wolnym ściąganiem czegokolwiek. WiFi również szybko i sprawnie łapie zasięg (+WiFi direct)

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Usprawnienia interfejsu i inne:

Więcej opcji do dorzucenia na pasku szybkich ustawień.

Posted ImagePosted Image

5GB wolnego miejsca w telefonie + możliwość przesłania danych z pamięci wew. na kartę SD.

Posted ImagePosted Image

STAMINA nieco usprawniona, lecz dalej mam wrażenie że bugi są - raz pokazuje 8h czuwania raz 8dni.

Posted ImagePosted Image

Co do RAMu, wolnego jest w prawdzie mało lecz nie zauważyłem wiekszych przycięć interfejsu.

Posted Image

No i na koniec info:

Posted Image

Aparat:

Co do aparatu jak na razie nie wypowiem się za dużo, gdyż nie mam okazji porobić zdję, lecz cały interfejs został zmieniony i nieco usprawniony. Oczywiście możemy nagrywać w FullHD, robić fotki do 8MPix no i mamy supenior auto którego brakowało w S... No i najlepsze według mnie to dodatki do aparatu jak efekt AR czy Motiongraph. HDR jest i ISO do 1600.

Posted Image
Posted Image
Posted Image

Podsumowanie:

Dobry smartphone do codziennego użytku. Możemy zrobić dobre zdjęcie, nakręcić film. Jakość muzyki jest zdecydowanie na wielki plus w stosunku do Xperia S, więc ci którzy uwielbiają słuchać muzyki będzie jak ulał. Ekran może nie OLED ale za to wyraźny i bez wiekszych braków kolorystycznych. Jedynie irytuje mnie mizerna jakość tylnej klapki - zaczepów. Do większych błędów mam tylko lekkie niedopracowania w 4.3 aktualizacji (ale nie takie masakryczne jak w 4.1.2 dla Xperia S)

Plusy:
  • Dość dobry SoC (2x 1,7GHz Krait z Adreno 320)
  • Duży wyświetlacz
  • Ładny wygląd (standard dla mnie ;) )
  • Aparat w miarę przyzwoite zdjęcia robi, dużo ustawień
  • Android 4.3 + update do 4.4 :D
  • Jakość dźwięku na słuchawkach miodna z WALKMAN
  • Bateria trzyma spokojnie 2 dni
  • Ładny styl z Xperia Z jeśli chodzi o obudowę
  • Radio
  • Lekki
  • Wygodnie się trzyma
Minusy:
  • Bateria przy LTE znika szybciej niż usiądziesz.
  • Trochę niedopracowany 4.3 (jak zwykle to bywa z Sony)
  • Klapka potrafi się źle założyć
  • Przedni aparat mizerny

Jak na razie tyle, jak sobie coś przypomnę dopiszę.

Cheers,
Hunter3000.

dante: Oczywiście podpinam temat. ;)

Edited by dante, 19 February 2014 - 22:31.

Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#2 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • Kraj::
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 19 February 2014 - 20:35

Co do RAMu, wolnego jest w prawdzie mało lecz nie zauważyłem wiekszych przycięć interfejsu.

W Xperii T zauważyłem to samo. RAM w okolicach 120MB, a telefon działa płynnie.

Świetna recenzja!
+
Posted Image

#3 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 19 February 2014 - 22:36

Nie wiem jak na 4.3 ale na 4.1 byłu duże problemy z współpracą z MW600. Po około 2h telefon się zawieszał albo restartował co chwilę. Tryb stamina ( w porównaniu do SXT)  był tylko z nazwy w telefonie.  Jedynie co mi się podobało to tryb rękawiczek. Telefon jak był wychłodzony, to nawet nie musiałem go dotykać by reagował. ;)

#4 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Autor tematu
  • Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 20 February 2014 - 00:07

Nigdy nie miałem tego akcesorium więc nie wiem jak to jest, z chęcią bym stestował sony smartwatch :D W Xperia S nawet staminy nie było tylko rozszerzony tryb gotowości :facepalm:
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

0 user(s) are reading this topic