Recenzja Xperia SP
Nadszedł czas, abym mogł podzielić się z wami wrażeniami z zakupionego niedawno urządzenia jakim jest model SP. Po przesiadce z modelu Xperia S oraz Xperia Play, miałem nieco obaw oraz wątpliwości jeżeli chodzi o samo wykonanie i zamieszczone podzespoły. Model Xperia SP w mojej opini jest to ulepszona wersja Xperia S z dodatkami od Xperia Z. Co z tego wyszło? Przekonajmy sie poniżej.
Wygląd:
Co tu dużo mówić, widać ewidentnie podpieprzone elementy z Xperia S. Chociażby pasek dolny (przezroczysty) czy tył klapki - lekkie owalne zaakorąglenia po bokach. Jednym z lepszych pomysłów natomiast było zamieszczenie po prawej stronie wyłącznika - o wiele lepiej się korzysta z urzadzenia. Tył, maksymalny indywidualizm, jedynie skupione obiekty diody, obiektyw aparatu no i oczywiście głośnik. Po bokach standardowo wejście na kabel USB/przyciski aparatu/głośności/wyłącznik. Góra wejście na słuchawki, dół z przodu jedynie mikrofon.Górna część przedniego panelu zawiera średniej jakości aparat oraz kilka bajerów jak czujnik światła, czujnik zbliżeniowy.

Ekran:
Ekran w SP jest w stosunku do S nieco większy (4,6") wykonany w technologi TFT z obsługą ulepszania obrazu BRAVIA Engine 2. Tutaj dopiero zauważyłem faktyczną jakość obrazu po "ulepszeniach" niż w S gdzie tego zwyczajnie nie było widać. Szkoda że tylko działa w Albumie i Filmach.Co do samego ekranu nie mam zastrzeżeń, da się patrzeć na niego w mocnym świetle słonecznym, więc jest na plus. No i ten tryb rękawiczek faktycznie działa - można spokojnie korzystać z telefonu w rękawiczkach, chociaż i tak nie do końca trafimy to co chcemy, nie mówiąc już o pisaniu SMS.

Interfejs:
Czyli to na co najbardziej patrzę. Wśród wielu UI pośród Samsunga, Nokia, LG czy HTC, Sony posiada najlepszy interfejs i najmniej zbugowany

Ekran główny:

Bez większych zmian, ładniejsze animacje i płynniejsze. Za to dodano nowe motywy i możliwość instalowania własnych - zmieniają interfejs i dolna belkę nawigacji.

Za to lista aplikacji doczekała się szybkich ustawień, wystarczy przejechać palcem w prawo.

Multimedia:
Nowa całkiem wersja WALKMAN i kilka usprawnień w Albumy oraz Filmy. Oczywiście nie zapomniano o nowych animacjach no i efektach świetlnych, które są spartaczone w aktualizacji do 4.3, gdyż przy wiekszej głośności zamiast migać, świecą. Co do jakości muzyki na słuchawkach - jest niesamowita (przynajmniej na moich słuchawkach od Sony), co do głośnika - głośny lecz przy ClearPhase nieco nieczystości.

Music Unlimited niestety nie działa w PL więc go nie ma w WALKMAN, za to Unlimited jest w Albumach. Co ciekawe w filmach możemy w końcu odtwarzać napisy. Brawo dla Sony za kapnięcie się dopiero teraz.
Małe usprawnienie, możliwość zmiany tła w wiadomościach. Niestety spartoczone w aktualizacji 4.3, nie można sobie ustawić avatara. Za to fajna opcja dla klawiatury - można włączyć pisanie jedną reką (kciukiem).

Internet:
No cóż, internet na 4,6" nadal nie jest wygodnym rozwiązaniem ale w zupełności wystarcza do podstawowych zadań. Ponadto LTE w plusie zapiernicza aż miło więc w końcu nie ma problemów z zamulaniem czy wolnym ściąganiem czegokolwiek. WiFi również szybko i sprawnie łapie zasięg (+WiFi direct)

Usprawnienia interfejsu i inne:
Więcej opcji do dorzucenia na pasku szybkich ustawień.

5GB wolnego miejsca w telefonie + możliwość przesłania danych z pamięci wew. na kartę SD.

STAMINA nieco usprawniona, lecz dalej mam wrażenie że bugi są - raz pokazuje 8h czuwania raz 8dni.

Co do RAMu, wolnego jest w prawdzie mało lecz nie zauważyłem wiekszych przycięć interfejsu.

No i na koniec info:

Aparat:
Co do aparatu jak na razie nie wypowiem się za dużo, gdyż nie mam okazji porobić zdję, lecz cały interfejs został zmieniony i nieco usprawniony. Oczywiście możemy nagrywać w FullHD, robić fotki do 8MPix no i mamy supenior auto którego brakowało w S... No i najlepsze według mnie to dodatki do aparatu jak efekt AR czy Motiongraph. HDR jest i ISO do 1600.

Podsumowanie:
Dobry smartphone do codziennego użytku. Możemy zrobić dobre zdjęcie, nakręcić film. Jakość muzyki jest zdecydowanie na wielki plus w stosunku do Xperia S, więc ci którzy uwielbiają słuchać muzyki będzie jak ulał. Ekran może nie OLED ale za to wyraźny i bez wiekszych braków kolorystycznych. Jedynie irytuje mnie mizerna jakość tylnej klapki - zaczepów. Do większych błędów mam tylko lekkie niedopracowania w 4.3 aktualizacji (ale nie takie masakryczne jak w 4.1.2 dla Xperia S)
Plusy:
- Dość dobry SoC (2x 1,7GHz Krait z Adreno 320)
- Duży wyświetlacz
- Ładny wygląd (standard dla mnie
)
- Aparat w miarę przyzwoite zdjęcia robi, dużo ustawień
- Android 4.3 + update do 4.4
- Jakość dźwięku na słuchawkach miodna z WALKMAN
- Bateria trzyma spokojnie 2 dni
- Ładny styl z Xperia Z jeśli chodzi o obudowę
- Radio
- Lekki
- Wygodnie się trzyma
- Bateria przy LTE znika szybciej niż usiądziesz.
- Trochę niedopracowany 4.3 (jak zwykle to bywa z Sony)
- Klapka potrafi się źle założyć
- Przedni aparat mizerny
Jak na razie tyle, jak sobie coś przypomnę dopiszę.
Cheers,
Hunter3000.
dante: Oczywiście podpinam temat.

Edited by dante, 19 February 2014 - 22:31.