Jump to content

Root i Bootloader Unlock

• Please log in to reply
74 replies to this topic

#41 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 22 September 2012 - 16:25

Tak , możesz odblokować bootloader. Zamiast się emczyć weź go odblokuj, wgraj kernela najlepiej extended stock kernel to będziesz miał CWM i roota już zrobionego ;)
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#42 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts
    • Time Online: 15d 1h 1m

Posted 22 September 2012 - 16:35

View Posthunter3000, on 22 September 2012 - 16:25, said:

Tak , możesz odblokować bootloader. Zamiast się emczyć weź go odblokuj, wgraj kernela najlepiej extended stock kernel to będziesz miał CWM i roota już zrobionego ;)
Wszystko się zgadza. Tylko,że potem w razie "W" będę uziemiony bo zostaną wyczyszczone klucze. A przy samym Rocie też można wgrać CWM a potem jakieś Romy.
A ten komunikat: Bootloader alloved Yes tyczy się jak dobrze rozumiem do możliwości odblokowania Bootloadera.

Edited by neron, 22 September 2012 - 16:38.

99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#43 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 22 September 2012 - 16:55

A ten komunikat: Bootloader alloved Yes tyczy się jak dobrze rozumiem do możliwości odblokowania Bootloadera.
Nie, tyczy się informacji, że masz odblokowany BL.

Tylko,że potem w razie "W" będę uziemiony bo zostaną wyczyszczone klucze
A tak bardzo zależy ci na tych kluczach ? Powiem ci tak: Jak sobie odblokujesz bootloader będziesz miał "łatwiejsze życie"  z telefonem, tym bardziej, jak zależy ci na modyfikacjach.
Nawet nie wiesz jak Ja ubolewam na tym, że na na moim SXS nie mam możliwości by go odblokować. No ale coś za coś ;)

Na gwarancji i tak ci go przyjmą po uprzednim relocku ;)

#44 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts

Posted 22 September 2012 - 17:25

Nie, tyczy się informacji, że masz odblokowany BL.
I nie trzeba go już odblokowywać?tzn. że można wgrywać rooty,karnele itd? czy tylko tak mi się wydaje? :)
.....

Jak sobie odblokujesz bootloader
to już teraz nic nie rozumiem :o  w końcu jest odblokowany Bootloader,czy nie :unsure:

A tak bardzo zależy ci na tych kluczach ?
Na gwarancji i tak ci go przyjmą po uprzednim relocku ;)
Przecież Twoją metodą można zrobić Unroting z powrotem. Potem Seus lub Companian i będzie jak dziewica ;)  czego nie można będzie zrobić po odblokowaniu Bootloadera :(
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#45 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 22 September 2012 - 21:56

Neron czytaj ze zrozumieniem ;)

to już teraz nic nie rozumiem :o  w końcu jest odblokowany Bootloader,czy nie :unsure:
bootloader unlock allowed YES - > oznacza, że możesz odblokować BL.
bootloader  allowed YES - > oznacza, że masz odblokowany BL.

Przecież Twoją metodą można zrobić Unroting z powrotem. Potem Seus lub Companian i będzie jak dziewica ;)  czego nie można będzie zrobić po odblokowaniu Bootloadera :(
Bootloader też można zablokować i Seus lub Companian normalnie działają. Tracisz tylko klucze... Ale za to możliwość modyfikacji a zarazem :

Zamiast się emczyć weź go odblokuj, wgraj kernela najlepiej extended stock kernel to będziesz miał CWM i roota już zrobionego ;)
...  niebo wygodniejsza.

#46 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts

Posted 23 September 2012 - 09:39

Znaczy tak: żeby zrobić Roota muszę obniżyć do 58(Flashtoolem) bo na 62 nie pójdzie?
@dante te Twój tut jest aktualny do odblokowania MP?
http://www.sonyerics...g-relocking-16/

#47 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 23 September 2012 - 11:05

View Postneron, on 23 September 2012 - 09:39, said:

Znaczy tak: żeby zrobić Roota muszę obniżyć do 58(Flashtoolem) bo na 62 nie pójdzie?

Nie wiem czy ta metoda działa także na 0.58, ale na 0.42 działa na pewno i na pewno nie działa na 0.62

#48 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts

Posted 23 September 2012 - 11:54

Czyli w moim przypadku przy Rocie lub odblokowaniu Bootloadera muszę zaniżać przynajmniej do 0.62?

#49 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 23 September 2012 - 17:23

Tak.

Czyli w moim przypadku przy Rocie lub odblokowaniu Bootloadera muszę zaniżać przynajmniej do 0.62?
Neron mylisz pojęcia. Dla rota musisz mieć rom z wersją ...42. Dla odblokowania BL, nie ma to znaczenia.

#50 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 23 September 2012 - 17:34

View Postneron, on 23 September 2012 - 11:54, said:

Trochę chyba nie za bardzo zrozumiałeś, więc tak:
1. Jeśli chcesz uzyskać roota na zablokowanym bootloaderze to robisz wszystko według tego poradnika http://www.sonyerics...rgrush-exploit/ ale wcześniej musisz posiadać wersję ROM-u z końcówką 0.42 bo na 0.62 powyższa metoda nie działa a jak już uzyskasz roota to możesz sobie pobrać z google play CWM (recovery). Tylko wcześniej zrób kopię danych w razie czego ale chyba nawet nie musisz mieć zaznaczone "Wipe user data" oraz "Wipe cache" i co za tym idzie nie stracisz danych w telefonie, jednak zapobiegawczo zrób kopię
2.Natomiast jeśli masz odblokowany bootloadera to wersja ROMU nie ma znaczenia bo wgrywasz custom kernel i masz roota i recovery

#51 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts

Posted 23 September 2012 - 18:01

Czyli reasumując,Roota nie zrobię żadnym programem na końcówce 62?( znalazłem jeszcze taki program: Unlock Root z dość świeżym poradnikiem też nie pójdzie?)

#52 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 23 September 2012 - 18:03

Wreszcie dobrze kombinujesz ;)

( znalazłem jeszcze taki program: Unlock Root z dość świeżym poradnikiem też nie pójdzie?)
Nie używałem go więc ci nie powiem.

#53 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts

Posted 23 September 2012 - 18:49

Nie działa"failed root"
@dante to co warto odblokować Bootloader? są jakieś ciekawe Roomy i modyfikacje na niego?

#54 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 23 September 2012 - 21:20

Nie działa"failed root"
Musi działać na 100% sam tak rootowałem telefon żony.

@dante to co warto odblokować Bootloader?
Jeżeli lubisz  w pełni modyfikować telefon to tak. Sam root daje mały wachlarz  w tej kategorii, że tak powiem.

są jakieś ciekawe Roomy i modyfikacje na niego?
Nie wiem. Żony telefon tylko zrootowałem, by wykasować badziewie od sony i googl. Ona nie jest takim maniakiem jak Ja :D. Musisz poszperać po necie. Ja proponuje XDA tam na pewno znajdziesz coś ciekawego dla siebie.
Co do roota. Jak masz problem wbijaj do mnie na gg to ci pomogę.

#55 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts

Posted 23 September 2012 - 22:10

Musi działać na 100% sam tak rootowałem telefon żony.
Mi chodziło o ten program:" Unlock Root" że nie można zrotować na 0.62 :)
A z Rootem lub odblokowaniem jeszcze trochę poszperam może coś jeszcze znajdę konkretnego.

Wyskoczył mi dzisiaj komunikat w Companionie,że jest nowe oprogramowanie do zainstalowania: 4.1.B.0.431 podejrzewam,że jest to JB. Aktualizował ktoś? warto to ściągać? bo ICS był ponoć tragiczny.

Edited by neron, 25 September 2012 - 21:10.

#56 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 26 September 2012 - 21:51

Wyskoczył mi dzisiaj komunikat w Companionie,że jest nowe oprogramowanie do zainstalowania: 4.1.B.0.431
Jest to dalej ICS i jest tragiczne na tym modelu. Najnowsza wersja to 4.1.B.0.587 i nadal ICS. Jaka jest różnica od poprzednika ? Nie wiem. Po ostatniej aktualizacji telefonu żony do ICS, dałem sobie spokój...

#57 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 26 September 2012 - 22:10

View Postneron, on 23 September 2012 - 22:10, said:

Wyskoczył mi dzisiaj komunikat w Companionie,że jest nowe oprogramowanie do zainstalowania: 4.1.B.0.431 podejrzewam,że jest to JB. Aktualizował ktoś? warto to ściągać? bo ICS był ponoć tragiczny.

Nie ma i nie będzie oficjalnej aktualizacji JB dla Xperii z 2011 roku. Z ostatnich informacji od Sony wynika, że nawet nie wszystkie modele z 2012 roku ją dostaną :D Zatem 4.1.B.0.587 będzie ostatnią wersją oficjalnego firmware dla prawie wszystkich modeli Xperia z 2011 roku. Prawie, bo oczywiście topowy model Xperia PLAY zakończył karierę aktualizacji na wersji 2.3 Gingerbread :D Poza tym z moich informacji wynika że aktualizacja do ICS 4.1.B.0.587 jest dostępna jedynie dla modeli z sieci Vodafone, wersji generic jeszcze nie ma na supporcie. Jak będzie to dodam do downloadu :)

#58 OFFLINE   neron

neron
  • Autor tematu
  • User
  • 394 posts

Posted 27 September 2012 - 08:24

Wczoraj właśnie znowu wyskoczyła mi informacja w Companionie,że jest już aktualizacja 4.1.B.0.587 mam w Play. Nie próbowałem bo o ICS-ie były słabe opinie.

#59 OFFLINE   sonyman

sonyman
  • User
  • 309 posts
    • Time Online: 13d 7h 54m
  • Kraj::
  • Operator: PLAY

Posted 12 December 2012 - 10:03

Przyłącze się,

Historia:
Kiedyś miałem x8 z rootem, ale nie musiałem instalować kerneli do oc, wiec nie odblokowywałem bootloadera. Zmieniłem na lg, po zrootowaniu mogłem wszystko wgrywać kernele, romy itp. Kilka dni temu kupiłem sk17i

Cel:
Chcę podkręcić procka, nie znalazłem jakiegoś romu który by mnie urzekł, wiec pozostanę na stock 2.3.4 i  chcę pozbyć się śmieci

Dane:
2.3.4 ...62 :/
12w01

Pytania:
1. Czy przy zrootowanym telefonie mogę zrobić oc czy muszę odblokować bl? (na x8 się dało bez odblokowanego bl i na lg też, ale nie wiem jak  z tym)

Zmieniam często telefony i gwarancja jest ważna (podwyższa cenę).
2. Czy po odblokowaniu bl metoda test point mogę go potem zablokować, żeby był na gwarancji i nie zostały po tym ślady (nie myślę o naklejce)?
3. Czy mogę to zrobić również inna metoda, dzięki której mogę zablokować bl i mieć gwarancje w razie potrzeby?
4. Czy do zaniżenia na 42 potrzebuje odblokowany bl?

Trochę czytałem na różnych forach ale ludzie często coś pomylą i teraz mam mętlik w głowie, a odpowiedzi na te pytania wszystko wyjaśnią.

not found: Poprawiłem literówki i ortografię.

Edited by not found, 12 December 2012 - 18:14.

Posted Image
Posted Image
Posted Image

#60 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

Zwycięzca konkursu foto "Pokaż z bliska atuty SE"

• User
  • 682 posts
    • Time Online: 31d 4h 48m

Posted 12 December 2012 - 10:53

1. Czy przy zrootowanym telefonie moge zrobić oc czy musze odlokować bl? (na x8 sie dało bez odlokowanego bl i na lg też, ale nie wiem jak  z tym)

potrzebujesz i roota i odblokowany bootloader

2. Czy po odblokowaniu bl metoda test point moge go potem zablokować, żeby był na gwarancji i nie zostały po tym ślady (nie mysle o naklejce)?

raczej tak

3. Czy moge to zrobić rownież inna metoda, dzieki ktorej moge zablokować bl i mieć gwarancje w razie potrzeby?

możesz zrobić to oficjalnym narzędziem od sony i liczyć na to ze trafisz na mało dociekliwego serwisanta

4. Czy do zaniżenia na 42 potrzebuje odblokowany bl?

nope, możesz to zrobić flashtoolem bez odblokowywania bootloadera
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?

0 user(s) are reading this topic