Jump to content

Już 25% telefonów w Polsce to smartfony

• Please log in to reply
29 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 10 September 2012 - 20:20

Jak wynika z danych przedstawionych przez Acxiom już jedna czwarta telefonów w Polsce to smartfony. Czym charakteryzuje się przeciętny właściciel smartfona?

Ponad 85% wszystkich posiadaczy smartfonów ma mniej niż 40 lat, a 40% z nich mieszka w miastach powyżej 275 tys. mieszkańców.

Co drugi właściciel smartfona ma telefon na kartę, a co trzeci posiada abonament. W przypadku całej populacji właścicieli telefonów 60% z nich ma prepaid, a jedynie 18% korzysta z abonamentu prywatnego.

W rankingu marek czołowe miejsca w ogólnym zestawieniu zajmują Nokia (43%) i Samsung (21%). Jeśli chodzi o smartfony to również przodują właściciele Samsunga (27%) i Nokii (22%).

Jeśli chodzi o operatorów to Play oraz Orange posiadają po blisko 30% udziału w rynku smartfonów, z kolei T-Mobile i Plus po około 20% każdy.

W przypadku wielkości miesięcznych rachunków, to użytkownik smartfonu wydaje co miesiąc ponad 100 zł. Ich posiadacze częściej też korzystają z dodatkowego telefonu niż użytkownicy zwykłych telefonów.

Badanie przeprowadzono na ponad 15 tysiącach użytkowników telefonów komórkowych.

Źródło: Acxiom

#2 OFFLINE   krzysiek21nh

krzysiek21nh

Zdobywca w 3 miejsca w konkursie „Pokaż z bliska atuty SE”

• User
  • 353 posts
    • Time Online: 7d 10h 14m

Posted 10 September 2012 - 20:55

Wow, ciekawy artykuł. ale NOKIA i Samsung czołowe miejsce ?? Dziwne, przynajmniej dla mnie..
Posted Image

#3 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 10 September 2012 - 21:01

Jeśli chodzi o moje obserwacje to w momencie, gdy widzę kogoś z paroletnim telefonem to albo jest to Nokia albo Son Ericsson, z czego Nokii jest dużo więcej. W przypadku smartfonów około 50% to Samsungi a 25% Apple... Choć nigdy tego nie liczyłem, więc te dane są raczej dość mało wiarygodne ;)

#4 OFFLINE   Dabronik

Dabronik
  • User
  • 234 posts
    • Time Online: 3d 12h 40m
  • Kraj::
  • Operator: Plus

Posted 12 September 2012 - 10:07

Jak każde inne badanie tego typu, zwłaszcza żę robiono je tylko na 15 tys. osób co jest małym procentem całego kraju.

#5 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 12 September 2012 - 11:09

Oczywiście, że masz rację i nie należy go brać w 100% poważnie. Jednak jak każde inne badanie i sondaż jest jakąś wypadkową opinii i upodobań w tym przypadku właścicieli telefonów. Może na innych 15 tysiącach wyszło by inaczej, a może wyniki byłyby bardzo zbliżone...

Ja tam lubię takie ankiety :) Może warto by było ponownie zrobić takie "badania" u nas...

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 02 October 2012 - 20:07

A ja nie widzę sensu takich badań... Gdyby produkowano i takie telefony i takie, może miałoby to sens. Ale w momencie gdy 95% produkcji to smartphone'y a telefony klasyczne to low-endowe produkty niszowe, to jaki takie badanie ma sens? Przecież to logiczne że zamiast brać low-endowe badziewie od Nokii (bo W995, C905 czy Aino nikt nikomu dziś w salonie nie zaoferuje) to klient weźmie smartphone'a. A potem radocha, bo udział smartphone'ów w rynku rośnie... No JAK MA NIE ROSNĄĆ skoro TYLKO smartphone'y są produkowane? :blink:

#7 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 02 October 2012 - 20:47

Nie tylko smartfony są produkowane, ale tylko one są reklamowe i polecane klientom... Znam jednak ludzi, którzy dalej chętniej wybierają klasyczne telefony niż "dotykowce".

Te jak i każde inne badania należy natomiast traktować poglądowo jako ciekawostkę. My dodatkowo dzięki nimi prowadzimy jeszcze tą dyskusję ;)

#8 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 02 October 2012 - 21:00

No proszę Cię....

1. Nokia:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

same smartphone'y + klasyczne low endy. Żaden z tych klasycznych wynalazków nie może się równać do K800, C901, C905, W995, W902 czy Aino.
2. Sony:

same smartphone'y, klasycznych brak.
3. Samsung:

same smartphone'y, gdzieniegdzie klasyczny low end.
4. HTC:

same smartphone'y, klasycznych na polski rynek brak.
5. Nawet kitajskie ZTE robi:

same smartphony, od czasu do czasu jakiś klasyczny low end.

Więc zatem co ma wybrać osoba, chcąca zakupić NOWY telefon? Wybierze albo smartphone, albo badziew, albo używanego W995, Aino, C905. Taka jest prawda :(

P.S. Ustawcie sobie filtrowanie "Najnowsze na początku" ;)

#9 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 02 October 2012 - 21:21

Większość młodego pokolenia i tak by chciała używać dotykowców niż jakiś low-endów, ale z drugiej strony dla osób starszych niektóre nowości mogą znacznie utrudnić używanie.
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#10 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 02 October 2012 - 21:31

Mów za siebie, ja bym zdecydowanie wolał coś w stylu Aino @ S006, jeśli z systemowców to na pewno coś z qwerty. Sony w tym ani w przyszłym roku nie wyprodukuje ani tego ani tego. Więc tak czy siak jestem zdany na produkty z przeszłości  :mellow:

#11 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts

Posted 03 October 2012 - 19:22

To że ty byś wolał nie znaczy że inni, zwłaszcza Aino który jest teraz mało dostępny czy skośnooki s006, jak chcesz z qwerty to albo bierzesz coś od htc albo z se mini pro lub x10 mini pro. Teraz są coraz większe ekrany dotykowe to nie trzeba aż tak qwerty fizycznej.
Pomogłem? Daj plusika

#12 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 03 October 2012 - 19:36

Nie przypominam sobie żebyśmy przechodzili na "ty" ani żebyś był panem wszechświata i miał prawo decydowania o tym kto jakiego telefonu używać powinien <_<  Gdybyś potrafił czytać ze zrozumieniem, wiedziałbyś że użytkownik chcący kupić normalny NOWY telefon NIE MA żadnego wyboru bo w sprzedaży są tylko smartphone'y bez klawiatury lub klasyczne low endy.

#13 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts

Posted 03 October 2012 - 20:13

No przecież są telefony z qwerty więc w czym problem? :lol:  Umiem czytać i wiem co piszę i nie każę ci kupować to co ja chcę. Tylko zasugerowałem że twoje telefony są lekko stare i raczej nowych ich nie kupisz :)

Jurij: ort.
Pomogłem? Daj plusika

#14 OFFLINE   jesiol

jesiol
  • User
  • 28 posts
    • Time Online: 6d 1h 48m

Posted 04 October 2012 - 12:26

Jakoś nie cieszy mnie zbytnio ten bum na smartfony. Chciałbym telefon z fizyczną klawiaturą, nie smartfon, który godnie zastąpiłby w995 ale niestety wielkiego wyboru w tej kwesti nie ma. Przyszłość nie napawa mnie optymizmem bo na horyzoncie nie widać nowych modeli... Serwują nam tylko dotykowce z wielkimi ekranami ledwo mieszczące się w kieszeni. Obawiam się, że wybór telefonu z fizyczną klawiaturą będzie się ograniczał już niebawem tylko do tych z bardzo dużymi przyciskami specjalnie dla osób w podeszłym wieku co jest już teraz zauważalne w salonach. Znam mnóstwo osób, które nie widzą sensu w kupowaniu telefonu, który będzie dla nich mało praktyczny (smartfon) ale nie chcą też telefonu z wielką klawiaturą i funkcjami z 20 wieku więc nie kupują nic, pozostają przy starych modelach. Nie rozumiem producentów którzy ślepo podążają w kierunku nowych trendów nie licząc się z opiniami i zapotrzebowaniem na rynku. Wielu ludzi nie wymienia telefonów tylko dlatego, że nie chcę żadnych dotykowych, bajeranckich "cholerstw", według nich telefon ma dzwonić, pisać sms, mieć pojemną kartę pamięci na muzykę i dobry aparat... Po cichu naiwnie wierzą, że salony się opamiętają i wkrótce zobaczą tam nowe modele telefonów skierowane dla nich :) ale jak skoro w produkcji nowych telefonów jak na razie nie widać i pewnie dopiero za kilka lat ten trend powróci, a nam pozostają tylko stare, poczciwe używane modele z przeszłości. Kończąc temat powiem tylko, że nie mam nic do smartfonów ale za pewne tak jak wiele osób nie mógłbym go używać na co dzień.

#15 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 05 October 2012 - 09:11

że użytkownik chcący kupić normalny NOWY telefon NIE MA żadnego wyboru bo w sprzedaży są tylko smartphone'y
A smartphone jest nienormalny :rolleyes:.
Prawa rynku są jakie są. Ostatnio moja mama sie mnie pyta: Co ma wybrać dla siebie. ? Smartphon jej odpowiedziałem :D  od razu powiedziała nie... Ta sama sytuacja z teściową i teściem... Po przeprowadzeniu małego dochodzenia wywnioskowałem, że nie tyle co jest to dla nich zło konieczne ( po co mi taki telefon, co ja z nim będę robił, potrzebuje zwykłego do dzwonienia ) ale "strach" przed nauką obsługiwania jego itp. Co wynika z niewiedzy i braku chęci nauki... Starych drzew się nie przesadza to i przekonań tez nie  zmieni....
Rozumiem, że nie każdy potrzebuje "cegły" w kieszeni. Ale prawda jest taka, że duża część społeczeństwa. Na starcie podchodzi od razu negatywnie, odpowiadając: No bo po co mi taka "zabawka" :(

#16 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 05 October 2012 - 16:55

Nie jest normalny, bo nie posiada fizycznej klawiatury :) Dlaczego chcesz ludzi na siłę uszczęśliwiać? Przecież każdy człowiek powinien mieć wybór czego chce używać. Dokładnie taka sama sytuacja byłaby gdyby np. minister transportu wydał dekret, że zezwala jedynie na produkcję hulajnóg i samolotów klasy Dreamliner, a wszelkie rowery, skutery, motory, samochody, pociągi, tramwaje, autobusy itd. przestaną być produkowane. Przecież trzeba iść z duchem czasu jak to mówisz i ludzie powinni korzystać tylko z najnowszego środka transportu, a jak ktoś chce używać przeżytków to ma hulajnogę :sarcasm: Dokładnie tak się stało w przypadku telefonii komórkowej, bo nie da się już kupić nowego klasycznego telefonu o przyzwoitych parametrach, bo w sprzedaży są jedynie telefony dla seniorów, low-endy typu Nokia 112, smartphone'y typu blackberry i klony iPhone'a. Nawet smartphone'ów z fizyczną klawiaturą numeryczną / qwerty już się nie produkuje :(

#17 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 06 October 2012 - 11:05

Wielokrotnie pisałem, że odświeżona i nieco poprawiona wersja W995 w zupełności by mi wystarczyła na następne lata korzystania z telefonu. Niestety z niejasnych dla mnie przyczyn WSZYSCY liczący się producenci rozwijają głównie projekty smartfonów, choć w dalszym ciągu idzie kupić nowy, prosty telefon do dzwonienia i pisania tylko bez "bajerów"... Swoją drogą ciekawi mnie w jaką stroną pójdzie telefonia w przyszłości i co jeszcze wymyślą?

#18 OFFLINE   timmi

timmi

Zdobywca 2 miejsca w Drugim Quizie Forum Sony Ericsson World

• User
  • 863 posts
    • Time Online: 78d 5h 33m

Posted 18 November 2012 - 15:57

Jak patrzę na "długowieczność"baterii w smartfonach to aż prosi się o 2 telefon.Dziwi mnie dlaczego nokia teraz robiąc "klasyki" nie zrobi czegoś w miarę cywilizowanego tylko tylko telefony pokroju 3510i,albo i nawet nie.Czyli jakieś telefony o ~10lat do tyłu,podobnie z innymi firmami.Chciałbym kupić sobie nowy telefon nie smarfton,to jestem skazany albo na nowy telefon dla "mocherów", albo na starego rzęcha o lepszych parametrach.W takim razie dlaczego nie sprzedają nadal k510i czy nokii 6310 w której bateria to bolączka dzisiejszych smartofów czy nawet klasyków,dlatego że są stare i nikt nie będzie się cofać do tyłu.Sony jakby pomyślało to mogłaby kontynuwać db3350 albo nową platformę to dobrze by na tym wyszli.

#19 OFFLINE   Carlito Brigante

Carlito Brigante
  • User
  • 37 posts
    • Time Online: 1d 13h 37m

Posted 18 November 2012 - 19:56

Przez ręce przeleciało mi mnóstwo telefonów, w poszukiwaniu odpowiedniego. Wybór padł na Elm'a 1,5 roku temu. Od miesiąca zastępuje go Live with Walkman. Co się zmieniło ? Głównym powodem, żeby wybrać smartfona było to że miałbym lepszy dostęp do internetu, gg itd. Plusem też było to że był głośniejszy od Elma. Ale po tym miesiącu szczerze powiedziawszy smartfon mi się przydaje tylko do jednej rzeczy - ściągania na sprawdzianach i kartkówkach. Duży ekran, szybko i łatwo się przybliża zdjęcia, można w moment znaleźć odpowiedź w sieci. Poza tym, wszystko co mi potrzeba mógłbym zastąpić normalnym telefonem, nie smartfonem. Smartfon też posiada wiele minusów, zima idzie - ciężko będzie obsłużyć telefon bez zdejmowania rękawiczek. W dodatku słaba bateria :/

Szkoda że na rynku nie ma już telefonu, który by mnie zainteresował. Szybko też pewnie go nie zobaczę. Kontynuacja DB3350 ? Jestem za, ale czy to możliwe ? Sony zadecydowało produkować tylko smartfony... Pozostają nam już tylko telefony, które straciły swą sławę, lecz dalej mają zwolenników.

Pamiętam moją mamę, gdy dostała swój pierwszy "nowy" telefon. Był to SE K750i. Wcześniej używała Nokii 3310. Wyobrażacie to sobie ? siedziała 4 godziny praktykując instrukcję obsługi. Podobnie mój tata, który przeskoczył z Nokii 6510 na Nokię 6300. Jakoś sobie poradzili ale nie widzę ich ze smartfonem w ręku, skoro im wystarczy opcja SMS i telefonowanie.

Smartfony to przyszłość, ale nie wszyscy idą z duchem czasu. Ja również.

#20 OFFLINE   slivka91

slivka91

Autor najlepszego wpisu sierpnia 2013

• User
  • 555 posts
    • Time Online: 16d 8h 2m

Posted 19 November 2012 - 13:16

Z kolei ja nie jestem za przesiadką na "smartfona" zbytnio nastawiony. Szczerze uzywam W850 i co mnie tylko boli to brak wi-fi i dość cienki aparat i sumie co najwyżej dokupię tylko z tych względów Satio/Xperie Mini Pro. Bo do bzdzetów mam PC-ka a nie telefon. Telefon w moim powazaniu powinien byc praktyczny a nie przebajerowany...
"Ćwierkają wróbelki, od samego rana..."

0 user(s) are reading this topic