Żywot platformy MeeGo dobiegł końca i to tuż przed rynkową premierą pierwszego smartfonu z tym systemem - Nokii N9. Platformę zastąpi Tizen, jednak nie przy współpracy z Nokią, a z Samsungiem.
Na pytanie dlaczego po prostu nie rozwijać dalej MeeGo, twórcy platformy odpowiadają, że wierzą w przyszłość aplikacji opartych o HTML5. To właśnie pod tym kątem powstała nowa platforma Tizen, którą wraz z Samsungiem Intel chce zaimplementować w smartfonach, tabletach, telewizorach, netbookach i samochodowych systemach rozrywki.
Jednocześnie Linux Fundation zapewniła, że użytkownicy MeeGo nie zostaną pozostawieni sami sobie i trwają prace nad możliwością zmiany oprogramowania z MeeGo na Tizen.
Warto przypomnieć, że debianowa platforma wywodzi się z nokiowskiego Maemo - systemu operacyjnego trafiającego przez lata do tabletów internetowych Nokii (tak tak, Nokia też miała tablety), a w ostatnim czasie do pierwszego smartfonu - Nokii N900. Współpraca Nokii z Intelem zaowocowała rozwinięciem Maemo do bardziej przyjaznego użytkownikowi MeeGo. Ostatecznie jednak Nokia, tuż przed premierą swojego pierwszego smartfonu z MeeGo, postanowiła z platformy zrezygnować.
Źródło:

Koniec platformy MeeGo. Powstanie Tizen?
Started by Mikołaj, Sep 28 2011 13:13
1 reply to this topic
#1 OFFLINE
Posted 28 September 2011 - 13:13
#2 OFFLINE
Posted 01 October 2011 - 13:00
Jak dla mnie Nokia nie powinna się już w nic pchać, miała szanse przenieść się na Androida - odmówiła, moim zdaniem to był baaaardzo duży błąd Nokii. Teraz będzie się męczyć, albo nadal z Symbianem, albo po prostu bankructwo, bo sprzedaż smartfonów jak i telefonów Nokii gwałtownie spada z dnia na dzień. Słyszałem, że Samsung ma "uratować" Nokię przed bankructwem i wykupić większość udziałów tej firmy, ale czy to prawda - nie wiem.