Jump to content

Nocne nagrania fajerwerek w Sylwestra- C905,Vivaz,Z1c,5 II

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts
    • Time Online: 86d 5h 23m

Posted 02 January 2026 - 21:32

Witam
Postanowiłem wykorzystać okazję i nagrałem kilkoma różnymi telefonami z różnych lat produkcji fajerwerki w Sylwestra.

Na początek C905 który w tym przypadku zaskoczył mnie,ponieważ poradził sobie całkiem nieźle bez trybu nocnego. Rozdzielczość w tym przypadku najwyższa możliwa czyli 320x240 30kl/s. Według mnie jak na 2008 r wystarczająca a myślę że była wtedy tym czym obecnie jest HD teraz w porównaniu np. do 4K

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

Vivaz -  tutaj również nie zdecydowałem się na użycie trybu nocnego,też jak warunki nocne wyszło naprawdę nieźle poza jednym mankamentem. Nagranie w pewnym momencie przycięło się,być może to wina wolnej karty micro SD a być może wina działających jakiś aplikacji w tle które w Symbianie trzeba zamykać. W tym przypadku jest to już rozdzielczość HD 30 kl/s czyli najwyższa możliwa. Ogólnie pierwszy lub jeden z pierwszych telefonów nagrywających w HD co jak na 2010 r było dużym plusem

Z1c- W tym przypadku mam zmodyfikowaną aplikację aparatu i do dyspozycji nagrywanie w 4k i 30 kl/s lub też Full HD 30 i 60 kl/s czy HD w 120 kl/s i 60 kl/s.Z tego co kojarzę standardowo Z1c nie obsługiwała nagrywania w 4K chociaż sam procesor to obsługiwał. A 4K pojawiło się bodajże od Z2 w górę .Nagranie zostało nagrane  w 4K i 30 kl/s również bez trybu nocnego. Tutaj już można powiedzieć że dzięki 4K jakość jest na naprawdę zacnym poziomie jak na przełom 2014 i 2015 r (zmodyfikowana aplikacja jakoś wtedy została wyciągnięta i dopasowana do Z1c)

5 II - Jeśli chodzi o nagrywanie filmów to tutaj jest taki bardzo współczesny i nawet wysoki poziom . O ile w standardzie jest aplikacja Cinema pro która oferuje już 4K i 120 kl/s to w jej przypadku parametry trzeba od razu ustawiać na sztywno co nie zawsze jest  wygodne. Dlatego tu z pomocą przychodzi (wyciągnięta z Pro I) aplikacja Video pro która działa na 5 II niemal w 100 % . W tym przypadku tak jak w Cinema pro również jest dostępna jest rozdzielczość 4K i 120 kl/s .Tutaj nagranie jest najdłuższe i nagrane właśnie w 4K i 120 kl/s,ale z racji tego że youtube nie obsługuje 120 kl/s nagranie jest dostępne w 60 kl/s również bez trybu nocnego którego jako takiego tutaj nie ma. Tutaj jak na premierę tego modelu w 2020 r i potem dogranie aplikacji Video pro z modelu Pro I z przełomu 2021/2022 r otrzymujemy naprawdę najwyższy poziom

Edited by jack79, 03 January 2026 - 10:39.

#2 OFFLINE   osa355

Posted 03 January 2026 - 01:55

View Postjack79, on 02 January 2026 - 21:32, said:

Witam
Postanowiłem wykorzystać okazję i nagrałem kilkoma różnymi telefonami z różnych lat produkcji fajerwerki w Sylwestra.

Na początek C905 który w tym przypadku zaskoczył mnie,ponieważ poradził sobie całkiem nieźle bez trybu nocnego. Rozdzielczość w tym przypadku najwyższa możliwa czyli 320x240 30kl/s. Według mnie jak na 2008 r wystarczająca a myślę że była wtedy tym czym obecnie jest HD teraz w porównaniu np. do 4K

Vivaz -  tutaj również nie zdecydowałem się na użycie trybu nocnego,też jak warunki nocne wyszło naprawdę nieźle poza jednym mankamentem. Nagranie w pewnym momencie przycięło się,być może to wina wolnej karty micro SD a być może wina działających jakiś aplikacji w tle które w Symbianie trzeba zamykać. W tym przypadku jest to już rozdzielczość HD 30 kl/s czyli najwyższa możliwa. Ogólnie pierwszy lub jeden z pierwszych telefonów nagrywających w HD co jak na 2010 r było dużym plusem

Z1c- W tym przypadku mam zmodyfikowaną aplikację aparatu i do dyspozycji nagrywanie w 4k i 30 kl/s lub też Full HD 30 i 60 kl/s czy HD w 120 kl/s i 60 kl/s.Z tego co kojarzę standardowo Z1c nie obsługiwała nagrywania w 4K chociaż sam procesor to obsługiwał. A 4K pojawiło się bodajże od Z2 w górę .Nagranie zostało nagrane  w 4K i 30 kl/s również bez trybu nocnego. Tutaj już można powiedzieć że dzięki 4K jakość jest na naprawdę zacnym poziomie jak na przełom 2014 i 2015 r (zmodyfikowana aplikacja jakoś wtedy została wyciągnięta i dopasowana do Z1c)

5 II - Jeśli chodzi o nagrywanie filmów to tutaj jest taki bardzo współczesny i nawet wysoki poziom . O ile w standardzie jest aplikacja Cinema pro która oferuje już 4K i 120 kl/s to w jej przypadku parametry trzeba od razu ustawiać na sztywno co nie zawsze jest  wygodne. Dlatego tu z pomocą przychodzi (wyciągnięta z Pro I) aplikacja Video pro która działa na 5 II niemal w 100 % . W tym przypadku tak jak w Cinema pro również jest dostępna jest rozdzielczość 4K i 120 kl/s .Tutaj nagranie jest najdłuższe i nagrane właśnie w 4K i 120 kl/s,ale z racji tego że youtube nie obsługuje 120 kl/s nagranie jest dostępne w 60 kl/s również bez trybu nocnego którego jako takiego tutaj nie ma

Sony Xperia 5 II wygrała pod względem jakości filmów i nagranego dźwięku, nawet przyznam że moja Xperia XZ2 wypada przy tym gorzej. Sony Xperia Z1c też bardzo dobrze wypadła jak na zmodyfikowaną apkę aparatu i nagrywanie w 4K 120kl/s tylko chodzi mi po głowie czy się nie przegrzewała wtedy bo moja Z3 dual sim ma do siebie że się przegrzewa w 4K 60kl/s :/ Ja w tym roku fajerwerek nie oglądałem bo moja kotka jak zaczeli strzelać to mocno się wystraszyła i musiałem ją łapać po pokojach aż w końcu u siostry z pod łóżka musiałem ją wyciągać i uspokajać. Kotka mi się silnie przestraszyła i mało na zawał nie padła :/ Tak więc trzymanie zwierząt w domu w sylwester guzik daje, nawet z głośno ustawionym moim głośnikiem Sony SRS XB43 do maksimum. Przepraszam ale ja będę tym zwollennikiem zakazu sprzedaży fajerwerek ze względu na to jak zwierzęta przeżywają i który to widzi od małego bo od zawsze miałem psy i koty.

#3 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts

Posted 03 January 2026 - 10:54

Ogólnie jest dobre porównanie na przestrzeni dekady jak to się zmieniało. W Z1c dostępne jest 4K ale tylko w 30 kl/s, w przypadku HD jest tylko 120 kl/s. Co do fajerwerek to ja już ponad 10 lat nie kupuje i nie strzelam,ostatni raz może w 2012 r.
Co do kotki to u rodziców też było to samo,a byliśmy u nich w Sylwestra właśnie ze względu na kotkę (oni akurat pojechali ze znajomymi w góry na Sylwestra),położyła się w przedpokoju i nie wiedziała co robić,ale jak już było po wszystkich to poszła pod stół na krzesło tak jak zawsze

#4 OFFLINE   osa355

Posted 04 January 2026 - 01:27

View Postjack79, on 03 January 2026 - 10:54, said:

Ogólnie jest dobre porównanie na przestrzeni dekady jak to się zmieniało. W Z1c dostępne jest 4K ale tylko w 30 kl/s, w przypadku HD jest tylko 120 kl/s. Co do fajerwerek to ja już ponad 10 lat nie kupuje i nie strzelam,ostatni raz może w 2012 r.
Co do kotki to u rodziców też było to samo,a byliśmy u nich w Sylwestra właśnie ze względu na kotkę (oni akurat pojechali ze znajomymi w góry na Sylwestra),położyła się w przedpokoju i nie wiedziała co robić,ale jak już było po wszystkich to poszła pod stół na krzesło tak jak zawsze
Przepraszam przejężyczyłem się i dziękuję za poprawienie mnie. 4K w 30kl/s miałem na myśli, jeszcze raz dziękuję i wspomnę tylko że to tylko pokazuje jaki potenciał miała Xperia Z1c jak chodzi o nagrywane filmy, tylko nie wiem czemu Sony postanowiło ograniczyć nagrywanie do 1080p Full HD. Nie odpowiedziałeś mi czy się Xperia Z1c nie przegrzewała podczas nagrywania pokazując choćby komunikat że smartfon zostanie zaraz wyłączony. Ja nigdy nie puszczałem fajerwerek z powodu na moje zwierzęta. Choć jak ostatnio u mnie byłeś to stała u mnie Sunia której już nie mam od roku bo mi przez weterynarza zmarła na raka.... Teraz zostały mi dwa koty. kocur fajerwerki przeżył to w miarę spokojnie ale za to kotka tak jak pisałem prawie na zawał padła :/ Było wziąć ją na ręce i ją przytulić głaszcząc u mnie to ciut pomagało. A i pozdrów swoją dziewczynę ode mnie i powiedz jej że ma ładny głos :) Na jednym nagraniu było ją słychać :) No i powodzenia w związku gołąbki moje i oby do ślubu doszło :)

Edited by osa355, 04 January 2026 - 01:28.

#5 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts

Posted 04 January 2026 - 13:04

View Postosa355, on 04 January 2026 - 01:27, said:

Przepraszam przejężyczyłem się i dziękuję za poprawienie mnie. 4K w 30kl/s miałem na myśli, jeszcze raz dziękuję i wspomnę tylko że to tylko pokazuje jaki potenciał miała Xperia Z1c jak chodzi o nagrywane filmy, tylko nie wiem czemu Sony postanowiło ograniczyć nagrywanie do 1080p Full HD. Nie odpowiedziałeś mi czy się Xperia Z1c nie przegrzewała podczas nagrywania pokazując choćby komunikat że smartfon zostanie zaraz wyłączony. Ja nigdy nie puszczałem fajerwerek z powodu na moje zwierzęta. Choć jak ostatnio u mnie byłeś to stała u mnie Sunia której już nie mam od roku bo mi przez weterynarza zmarła na raka.... Teraz zostały mi dwa koty. kocur fajerwerki przeżył to w miarę spokojnie ale za to kotka tak jak pisałem prawie na zawał padła :/ Było wziąć ją na ręce i ją przytulić głaszcząc u mnie to ciut pomagało. A i pozdrów swoją dziewczynę ode mnie i powiedz jej że ma ładny głos :) Na jednym nagraniu było ją słychać :) No i powodzenia w związku gołąbki moje i oby do ślubu doszło :)

Chyba w Z3c było już dostępne 4K w standardzie,a co do przegrzewania się to nie było problemu,może też dlatego ze względu na warunki (krótkie nagrywanie i kilka stopni na minusie). W XZ coś kojarzę że było coś takiego i chyba z tego powodu nagrywałem głównie w Full HD i 60kl/s. Kojarzę tą sunie i w ogóle aż szok że to już 9 lat będzie w wakacje jak byłem wtedy u ciebie. U mnie chyba najgorzej kocur,ale on akurat schowa się pod łóżko odczeka i wyjdzie. Pozostała dwójka raczej bez problemów. Dzięki pozdrowię i powiem jej o tym głosie :D . A co do ślubu to na razie nie planujemy :D

#6 OFFLINE   osa355

Posted 06 January 2026 - 02:11

View Postjack79, on 04 January 2026 - 13:04, said:

Chyba w Z3c było już dostępne 4K w standardzie,a co do przegrzewania się to nie było problemu,może też dlatego ze względu na warunki (krótkie nagrywanie i kilka stopni na minusie). W XZ coś kojarzę że było coś takiego i chyba z tego powodu nagrywałem głównie w Full HD i 60kl/s. Kojarzę tą sunie i w ogóle aż szok że to już 9 lat będzie w wakacje jak byłem wtedy u ciebie. U mnie chyba najgorzej kocur,ale on akurat schowa się pod łóżko odczeka i wyjdzie. Pozostała dwójka raczej bez problemów. Dzięki pozdrowię i powiem jej o tym głosie :D . A co do ślubu to na razie nie planujemy :D
No moja Xperia Z3 dual ma nagrywanie w 4K. Moja Xperia Z3 Dual przegrzewa się podczas nagrywania w 4K :/ Musisz zobaczyć czy Z1c nie będzie się przegrzewać. W XZ2 nagrywanie w 4K nawet w upalne lato nie powodowało przegrzewania się smartfonu, więc problem wyelminowali już wtedy. To u ciebie koty to lepiej przechodzą niż moja.

#7 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts

Posted 07 January 2026 - 02:04

W Z1c mam wrażenie że więcej korzystałem z Full HD w 60kl/s niż 4K w 30 kl/. Ale tego typu ostrzeżenia miałem w XZ chyba w 4K i chyba przy 60kl/s. Ja w 5 II korzystam z 4K najczęściej 120 kl/s bo potem można przechwycić pojedynczą klatkę o rozdzielczości 8 Mpix

#8 OFFLINE   osa355

Posted 08 January 2026 - 01:32

View Postjack79, on 07 January 2026 - 02:04, said:

W Z1c mam wrażenie że więcej korzystałem z Full HD w 60kl/s niż 4K w 30 kl/. Ale tego typu ostrzeżenia miałem w XZ chyba w 4K i chyba przy 60kl/s. Ja w 5 II korzystam z 4K najczęściej 120 kl/s bo potem można przechwycić pojedynczą klatkę o rozdzielczości 8 Mpix
Co raz bardziej mam odczucie kupna Xperi 5 a sprzedaży Redmi 15 5G....

#9 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts

Posted 08 January 2026 - 17:07

View Postosa355, on 08 January 2026 - 01:32, said:

Co raz bardziej mam odczucie kupna Xperi 5 a sprzedaży Redmi 15 5G....

To polecam zdecydowanie 5 II ,bo 5 nie ma gniazda słuchawkowego,ewentualnie jak masz trochę większy budżet to 5 III,bo masz już wtedy Photo Pro z trybem "BASIC" zamiast klasycznej aplikacji, a ona z kolei zapisuje w nazwie zdjęcia datę a przez to jest potem większy porządek

#10 OFFLINE   osa355

Posted 09 January 2026 - 01:13

View Postjack79, on 08 January 2026 - 17:07, said:

To polecam zdecydowanie 5 II ,bo 5 nie ma gniazda słuchawkowego,ewentualnie jak masz trochę większy budżet to 5 III,bo masz już wtedy Photo Pro z trybem "BASIC" zamiast klasycznej aplikacji, a ona z kolei zapisuje w nazwie zdjęcia datę a przez to jest potem większy porządek
Będę mieć większy budżet tylko muszę odkładać na Xperię 5 III, ale muszę kupić bo nie wytrzymam już :/

#11 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts

Posted 10 January 2026 - 16:10

View Postosa355, on 09 January 2026 - 01:13, said:

Będę mieć większy budżet tylko muszę odkładać na Xperię 5 III, ale muszę kupić bo nie wytrzymam już :/

Ogólnie dobry sprzęt,ale moim akurat padł czytnik lini i jeszcze NFC słąbo łapie,ale ogólnie to i tak na plus

#12 OFFLINE   osa355

Posted 11 January 2026 - 02:37

View Postjack79, on 10 January 2026 - 16:10, said:

Ogólnie dobry sprzęt,ale moim akurat padł czytnik lini i jeszcze NFC słąbo łapie,ale ogólnie to i tak na plus
Byleby to nie był spadek jakości produktów od Sony :/

#13 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,131 posts

Posted 11 January 2026 - 12:23

View Postosa355, on 11 January 2026 - 02:37, said:

Byleby to nie był spadek jakości produktów od Sony :/

Ciężko stwierdzić być może to tylko w moim egzemplarzu wystąpiło

2 user(s) are reading this topic