Postanowiłem wykorzystać okazję i nagrałem kilkoma różnymi telefonami z różnych lat produkcji fajerwerki w Sylwestra.
Na początek C905 który w tym przypadku zaskoczył mnie,ponieważ poradził sobie całkiem nieźle bez trybu nocnego. Rozdzielczość w tym przypadku najwyższa możliwa czyli 320x240 30kl/s. Według mnie jak na 2008 r wystarczająca a myślę że była wtedy tym czym obecnie jest HD teraz w porównaniu np. do 4K
Vivaz - tutaj również nie zdecydowałem się na użycie trybu nocnego,też jak warunki nocne wyszło naprawdę nieźle poza jednym mankamentem. Nagranie w pewnym momencie przycięło się,być może to wina wolnej karty micro SD a być może wina działających jakiś aplikacji w tle które w Symbianie trzeba zamykać. W tym przypadku jest to już rozdzielczość HD 30 kl/s czyli najwyższa możliwa. Ogólnie pierwszy lub jeden z pierwszych telefonów nagrywających w HD co jak na 2010 r było dużym plusem
Z1c- W tym przypadku mam zmodyfikowaną aplikację aparatu i do dyspozycji nagrywanie w 4k i 30 kl/s lub też Full HD 30 i 60 kl/s czy HD w 120 kl/s i 60 kl/s.Z tego co kojarzę standardowo Z1c nie obsługiwała nagrywania w 4K chociaż sam procesor to obsługiwał. A 4K pojawiło się bodajże od Z2 w górę .Nagranie zostało nagrane w 4K i 30 kl/s również bez trybu nocnego. Tutaj już można powiedzieć że dzięki 4K jakość jest na naprawdę zacnym poziomie jak na przełom 2014 i 2015 r (zmodyfikowana aplikacja jakoś wtedy została wyciągnięta i dopasowana do Z1c)
5 II - Jeśli chodzi o nagrywanie filmów to tutaj jest taki bardzo współczesny i nawet wysoki poziom . O ile w standardzie jest aplikacja Cinema pro która oferuje już 4K i 120 kl/s to w jej przypadku parametry trzeba od razu ustawiać na sztywno co nie zawsze jest wygodne. Dlatego tu z pomocą przychodzi (wyciągnięta z Pro I) aplikacja Video pro która działa na 5 II niemal w 100 % . W tym przypadku tak jak w Cinema pro również jest dostępna jest rozdzielczość 4K i 120 kl/s .Tutaj nagranie jest najdłuższe i nagrane właśnie w 4K i 120 kl/s,ale z racji tego że youtube nie obsługuje 120 kl/s nagranie jest dostępne w 60 kl/s również bez trybu nocnego którego jako takiego tutaj nie ma. Tutaj jak na premierę tego modelu w 2020 r i potem dogranie aplikacji Video pro z modelu Pro I z przełomu 2021/2022 r otrzymujemy naprawdę najwyższy poziom
Edited by jack79, 03 January 2026 - 10:39.