Mam w łapach K530i CID53 z językiem angielskim. Soft jaki jest w telefonie to R8BB001. Chcę wrzucić wersję z językiem polskim, a jednocześnie wgrywając od nowa soft wyrzucić wszystkie śmieci.
Pobrałem te pliki z topsony.com, na forumowym downloadzie niestety nie ma wersji pod CID53.
- K530_R8BB001_MAIN_GENERIC_NC_RED53.mbn
- K530_R8BB001_FS_CENT_EUROPE_RED53.fbn
Plik MAIN wchodzi bez problemu FAR-em. Natomiast FS wejść nie chce, dostaję błąd "send header error 15" lub "send header error 1B".
Zacząłem więc szukać i kombinować, próbowałem inne wersje FAR - nic z tego. W końcu się wkurzyłem i wziąłem XS++ 4.1 pod Linuxa, MAIN poszedł ale gdy doszedł do FS wywalił błąd i się wyłączył.
Myślę więc że pewnie plik uwalony, mimo że ściągnięty z oficjalnego downloadu topsony.com. Ściągnąłem więc inny znaleziony na chomikuj.pl, niestety ten sam błąd. Znalazłem więc taki programik jak BABE checker, bądź SSW checker. Sprawdza on poprawność pliku firmware, czy nie jest on uszkodzony. MAIN okazał się ok, ale FS niestety wyrzuca błąd, więc uszkodzony jest sam plik softu. Komunikat mam taki:
babecheck [sswcheck] v0.8 by den_po loading K530_R8BB001_FS_CENT_EUROPE_RED53.fbn... ok db2020 cid 53 red full hash number of blocks: 165 (0xA5) error! size of superblock doesn't match a hdr value 1st block addr: 0xFFFFFFFF 1st block size: 0x10000 error! 1st block's hash doesn't match a hdr value
Przeszukałem sieć wszerz i wzdłuż, nie udało mi się znaleźć innego FSa pod K530i z softem R8BB001 i CID53. Czy ktoś mógłby poratować mnie tym plikiem? Inaczej zostaje mi ewentualnie usuwać ręcznie śmieci z telefonu, jak również ręcznie wrzucić język polski. Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za zainteresowanie tematem.