Problem z W580 - nie czyta karty pamięci
Started by Orleando, Nov 08 2017 09:07
8 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 08 November 2017 - 09:07
No więc tak: Mój SE W580i po wyciągnięciu z szuflady nie czytał karty pamięci. Przy restartowaniu pytał czy sformatować kartę, ale nie dało się, bo za każdym razem wywalał "Formatowanie nie powiodło się". Zrobiłem factory reset - nic. Wymieniłem flexa z gniazdem kart - nic. Kupiłem drugą kartę - też nie działa. Ostatnia opcja to - jak mi polecono na innym forum - flash oprogramowania. Dlatego też próbuję zainstalować tego SEToola, ale mi nie wychodzi... Więc jeżeli są >działające< alternatywy, to jestem otwarty

#2 OFFLINE
Posted 08 November 2017 - 13:35
Pobierz sobie fara z wtyczką do DB2020 i nim wgrasz softa

#3 OFFLINE
Posted 08 November 2017 - 17:08
Jak sprawdzić jaki mam CID bez użycia SEToola?
Edited by Orleando, 08 November 2017 - 17:34.
#4 OFFLINE
Posted 08 November 2017 - 21:05
można to zrobić, wystarczy kabelek DC60 i odpalić KulanKendi lub Omnius oraz dać info

#5 OFFLINE
Posted 09 November 2017 - 00:37
Potrzebujesz Setool Lite, a nie pełną wersję, bo ta jest płatna. Tylko jak masz tego W580i w CIDzie 53 to Setool Lite tego nie ogarnie. Ja osobiście polecam XS++ jak ktoś nigdy wcześniej nie wgrywał oprogramowania do SE, wydaje się najłatwiejszy i najprostszy do opanowania (czyt. najmniejsze ryzyko że uwalisz telefon). Far to jednak narzędzie dla nieco bardziej zaawansowanych, z resztą często coś w nim nie trybi i trzeba dłubać zanim się go odpali.
Smartfony: Xperia XA (główny), LG G2 mini
Kolekcja SE: W200i (3 sztuki), K320i, K510i, K530i (2 sztuki), K800i, K750i, W810i, K770i (2 sztuki), W580i, W300i, K550i, C702
Kolekcja SE: W200i (3 sztuki), K320i, K510i, K530i (2 sztuki), K800i, K750i, W810i, K770i (2 sztuki), W580i, W300i, K550i, C702
#6 OFFLINE
Posted 09 November 2017 - 17:39
Udało mi się wgrać soft przez far, jednak nie wiedziałem, że powróci sim lock D: Teraz czeka mnie wgranie patcha, skąd mogę go wziąć? Czy to jest to?: http://www.sonyerics...ka-kilku-latek/
Aha, sprawdzony, CID 52
Poradziłem sobie, soft wgrany, odblokowany i zgadnijcie co? NIE CZYTA KARTY PAMIĘCI XD
Chyba całe mobo do wymiany bo nie wiem co jeszcze.
Aha, sprawdzony, CID 52
Poradziłem sobie, soft wgrany, odblokowany i zgadnijcie co? NIE CZYTA KARTY PAMIĘCI XD
Chyba całe mobo do wymiany bo nie wiem co jeszcze.
Edited by Orleando, 09 November 2017 - 18:40.
#7 OFFLINE
Posted 10 November 2017 - 15:27
Super
Ja też kiedyś nie mogłem przekonać się do FARa i używałem głównie XSa ale jak tylko się zdecydowałem to uważam, że nie ma wygodniejszego programu do modowania. Co do tej paczki patchy, to akurat z tego co widzę, nie ma tam patcha na simlocka, nie było go też w temacie z patchami więc go dodałem, musisz przewinąć na sam koniec: http://www.sonyerics...patche-patches/ Przypomniało mi się też, że mam takiego W580, który również nie czyta karty i nie wiem co powoduje ten problem, może rzeczywiście coś na płycie 
Zrobiłem przy okazji porządek w tym temacie oraz w plikach setoola.

Zrobiłem przy okazji porządek w tym temacie oraz w plikach setoola.
WALKMAN®
#8 OFFLINE
Posted 10 November 2017 - 17:38
Wystarczyło trzymać się poradnika do flashowania far-em z tego forum, nic prostszego
Co do patchowania, to, jak pewnie zauważyłeś, interesuję się tym wszystkim dopiero od kilku dni, więc jeszcze nie za bardzo wiem co miałbym zrobić z tą "zawartością" tamtego tematu :S Czy patche coś mi dadzą? Poza zdjęciem simlocka przynajmniej. Do głowy przychodzą mi jeszcze dwa pomysły co do tego MS: rozebrać fona tak, aby dobrać się do płyty głównej i przeczyścić styki łączące ją z gniazdem, bo jednak telefon był używany długo i coś tam mogło zaśniedzieć. Drugie koło ratunkowe to kupić pozornego truposza aby przechachmęcić z niego mobo pod warunkiem, że sama działa.

#9 OFFLINE
Posted 10 November 2017 - 21:55
Poradnik jest całkiem dobrze opisany, to prawda. Hmm, a z tymi stykami to może mieć sens, bo gniazdo jest w tym modelu dosyć delikatnie osadzone, spróbuj i daj znać to może i ja sam się pobawię z moją W580. Opcja z przełożeniem zawsze ma sens, tylko musisz znaleźć W580 a ich coraz mniej. Jeśli chodzi o patchowanie to jak masz jakieś pytania to załóż osobny temat, żeby nie mieszać albo poszukaj na forum, w poradniku jest napisane jak wgrywać patche.
WALKMAN®