Takie drobne i może nieco dziwne pytanie: Wie ktoś dlaczego bateria w moim Samsungu GT-B7610, po około dwumiesięcznym okresie nieużywania, trzyma podczas "standby" (czyli włączone urządzenie z radio GSM, lecz nieużytkowany) dużo krócej, niż przed tym okresem? Tu odpowiedź wydaje się prosta i dość oczywista, tym bardziej, że urządzenie przeleżało prawie dwa miesiące w garażu, w temp. otoczenia około 10st. C. Ale "dziwność" jest w innym aspekcie: otóż podczas uzytkowania właśnie, czyli, gdy np. rozmawiam, przeglądam internet, gram, cokolwiek, to ta sama bateria w tym samym urządzeniu nie trzyma wcale krócej, niż dawniej. I to proszę mi wyjaśnić, użytkownicy elektronicy.
Dziwne zachowanie baterii w GT-B7610.
Started by Deleted 20, Apr 05 2017 22:50
4 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 05 April 2017 - 22:50
Witam.
Takie drobne i może nieco dziwne pytanie: Wie ktoś dlaczego bateria w moim Samsungu GT-B7610, po około dwumiesięcznym okresie nieużywania, trzyma podczas "standby" (czyli włączone urządzenie z radio GSM, lecz nieużytkowany) dużo krócej, niż przed tym okresem? Tu odpowiedź wydaje się prosta i dość oczywista, tym bardziej, że urządzenie przeleżało prawie dwa miesiące w garażu, w temp. otoczenia około 10st. C. Ale "dziwność" jest w innym aspekcie: otóż podczas uzytkowania właśnie, czyli, gdy np. rozmawiam, przeglądam internet, gram, cokolwiek, to ta sama bateria w tym samym urządzeniu nie trzyma wcale krócej, niż dawniej. I to proszę mi wyjaśnić, użytkownicy elektronicy.
Dlaczego bateria dawniej trzymała około 3 doby na "standby", a około 5 h poczas intensywnego użytkowania [wartości przybliżone mocno], natomiast po poleżeniu w garażu wytrzymuje z grubsza TYLE SAMO podczas intensywnego użytkowania, ale TYLKO około 10 h podczas "standby"??
shirei Gendo Ikari
#2 OFFLINE
Posted 06 April 2017 - 08:13
Podejrzewam że masz do wymiany już baterię, zwłaszcza gdy te dwa miesiące była cały czas w telefonie i gdy nie była naładowana do 50%. Bateria traci żywotność gdy ją odkładamy naładowaną do 100% lub mniej niż 50% na jakiś czas. Tak dla tego zawsze przed odłożeniem naładować ją do 50% i wyjąć z telefonu.
#3 OFFLINE
Posted 06 April 2017 - 13:18
Możliwe, a nawet bardzo prawdopodobne. Pamiętałem o naładowaniu do połowy, ale już nie o wyjęciu z telefonu.
Ale dzięki za porady, za przypomnienie. 
Chociaż nadal nie bardzo rozumiem, dlaczego przy intensywnym użytkowaniu wytrzymuje około tyle samo czasu, ile przed "przerwą"...
Chociaż nadal nie bardzo rozumiem, dlaczego przy intensywnym użytkowaniu wytrzymuje około tyle samo czasu, ile przed "przerwą"...
shirei Gendo Ikari
#4 OFFLINE
Posted 06 April 2017 - 17:01
Ja nie rozumiem czemu zimą mi bateria trzymała krócej, niż teraz wiosną
tak więc ja już nic nie wiem o co chodzi bateriom
#5 OFFLINE
Posted 07 April 2017 - 16:56
Może baterie też mają swoje charaktery; w końcu to jakoby "sztuczna inteligencja". Hm... ;P
shirei Gendo Ikari