Jump to content

Dziwne zachowanie baterii w GT-B7610.

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 OFFLINE   Deleted 20

Deleted 20
  • Banned
  • 34 posts

Posted 05 April 2017 - 22:50

Witam.
Takie drobne i może nieco dziwne pytanie: Wie ktoś dlaczego bateria w moim Samsungu GT-B7610, po około dwumiesięcznym okresie nieużywania, trzyma podczas "standby" (czyli włączone urządzenie z radio GSM, lecz nieużytkowany) dużo krócej, niż przed tym okresem? Tu odpowiedź wydaje się prosta i dość oczywista, tym bardziej, że urządzenie przeleżało prawie dwa miesiące w garażu, w temp. otoczenia około 10st. C. Ale "dziwność" jest w innym aspekcie: otóż podczas uzytkowania właśnie, czyli, gdy np. rozmawiam, przeglądam internet, gram, cokolwiek, to ta sama bateria w tym samym urządzeniu nie trzyma wcale krócej, niż dawniej. I to proszę mi wyjaśnić, użytkownicy elektronicy. :) Dlaczego bateria dawniej trzymała około 3 doby na "standby", a około 5 h poczas intensywnego użytkowania [wartości przybliżone mocno], natomiast po poleżeniu w garażu wytrzymuje z grubsza TYLE SAMO podczas intensywnego użytkowania, ale TYLKO około 10 h podczas "standby"??
shirei Gendo Ikari

#2 OFFLINE   osa355

Posted 06 April 2017 - 08:13

Podejrzewam że masz do wymiany już baterię, zwłaszcza gdy te dwa miesiące była cały czas w telefonie i gdy nie była naładowana do 50%. Bateria traci żywotność gdy ją odkładamy naładowaną do 100% lub mniej niż 50% na jakiś czas. Tak dla tego zawsze przed odłożeniem naładować ją do 50% i wyjąć z telefonu.

#3 OFFLINE   Deleted 20

Deleted 20
  • Autor tematu
  • Banned
  • 34 posts

Posted 06 April 2017 - 13:18

Możliwe, a nawet bardzo prawdopodobne. Pamiętałem o naładowaniu do połowy, ale już nie o wyjęciu z telefonu. :P Ale dzięki za porady, za przypomnienie. :)
Chociaż nadal nie bardzo rozumiem, dlaczego przy intensywnym użytkowaniu wytrzymuje około tyle samo czasu, ile przed "przerwą"...
shirei Gendo Ikari

#4 OFFLINE   osa355

Posted 06 April 2017 - 17:01

Ja nie rozumiem czemu zimą mi bateria trzymała krócej, niż teraz wiosną :D tak więc ja już nic nie wiem o co chodzi bateriom :D

#5 OFFLINE   Deleted 20

Deleted 20
  • Autor tematu
  • Banned
  • 34 posts

Posted 07 April 2017 - 16:56

Może baterie też mają swoje charaktery; w końcu to jakoby "sztuczna inteligencja". Hm... ;P
shirei Gendo Ikari

1 user(s) are reading this topic