Zapraszam do zapoznania się z recenzją Michała Brzezińskiego zamieszczoną na portalu android.com.pl.
Podsumowanie:
Po tej szczegółowej recenzji możecie odnieść wrażenie, że Xperia Mini Pro nie jest dobrym telefonem. Wymieniłem wiele wad, czasami chwaląc drobne elementy. Ale nie można zapominać o najważniejszej rzeczy, czyli ogólnym odbiorze oraz komforcie użytkowania, które stoją na bardzo wysokim poziomie. Aby dokładnie oddać moją opinię, w co drugim zdaniu musiałbym dodatkowo opiewać szybkość działania.
Po tygodniu przyzwyczajenia, pisanie na klawiaturze przychodziło z wielką łatwością, bardzo mi będzie brakować tego elementu w moim telefonie. Wielkość ekranu jest kwestią indywidualną – większość osób wybierze ten model właśnie ze względu na jego kompaktowość, której nie odbiorą mu nawet pokaźna grubość i waga. Ilość niepotrzebnych aplikacji przeraża, to fakt. Na szczęście, telefon można zrootować, więc bardziej obeznani użytkownicy sprawnie sobie poradzą z tym mankamentem. Urządzenie byłoby jak najbardziej multimedialne, gdyby nie mały wyświetlacz. Wydajność w grach jest świetna, a jakość dźwięku z pewnością zadowoli przeciętną osobę.
Zalety:
+ mocne podzespoły
+ świetna klawiatura
+ kolory na wyświetlaczu
+ płynność działania
+ interfejs
+ Timescape
+ jakość dźwięku
Wady:
- mnóstwo niepotrzebnych programów
- niedopracowane przyciski głośności, włączania oraz aparatu
- słuchawki z zestawu
- problem ze skalowaniem gier
- odtwarzane formaty wideo
- mało pamięci, dodatkowa karta tylko 2 GB
Jeśli potrzebujecie małego telefonu z klawiaturą QWERTY, który ma być przede wszystkim niezawodny, a nie przeszkadza wam duża grubość oraz waga, Xperia Mini Pro idealnie spełni oczekiwania. W oficjalnym sklepie Sony Ericssona telefon kosztować będzie 1127 zł. Cena jest atrakcyjna w stosunku do oferowanej jakości – można się spodziewać, że telefon odniesie spory sukces.
Pełna wersja recenzji dostępna na stronie: , która stanowi źródło dla tego tematu.

Recenzja Xperii Mini Pro
Started by Mikołaj, Sep 15 2011 10:21
6 replies to this topic
#1 ONLINE
Posted 15 September 2011 - 10:21
#2 OFFLINE
Posted 15 September 2011 - 12:57
Przeczytałem tę recenzję w całości i nie odniosłem wrażenia, żeby to był zły telefon. Co więcej, nie jest to pierwsza recenzja Sony Ericssona na tym portalu i zaczynam odnosić wrażenie, że krytykują produkty Sony Ericssona dla samej krytyki. W ostatniej recenzji Xperii PLAY gościu napisał, że po kilku godzinach grania palce mu drętwieją
A tutaj:
To jest wada? Jakby niczego nie zainstalowali tylko goły smartphone wprowadzili do sprzedaży, to by krzyczeli że za mało niezbędnych aplikacji... Co za problem usunąć to co zbędne
Tia... a w artykule napisali:
No więc? Nie wiem, autor może się spodziewał że dostanie słuchawki z wyższej półki za kilka stów gratis? Nonsens
Kolejna pseudo wada... Użytkownik może sobie ściągnąć swój ulubiony player z marketu i odtwarzać co mu się podoba. Nonsensem też jest narzekanie na mały ekran w momencie kiedy kupuje się produkt, który ma w nazwie wyraz MINI i z założenia ma być mały... To tak jakby kupić Mini Morrisa i narzekać, że ma mało koni pod maską i mały bagażnik [img]http://www.sonyerics...tyle_emoticons/default/huh.png[/img]
Xperia mini pro obsługuje karty pamięci do 32 GB więc jak mało, to co za problem dokupić?
Ja wróżę temu smartphone'owi duży sukces
A jak będzie, zobaczymy

- mnóstwo niepotrzebnych programów
To jest wada? Jakby niczego nie zainstalowali tylko goły smartphone wprowadzili do sprzedaży, to by krzyczeli że za mało niezbędnych aplikacji... Co za problem usunąć to co zbędne

- słuchawki z zestawu
Tia... a w artykule napisali:
Jakość dźwięku
Xperia Mini Pro pozytywnie zaskakuje jakością muzyki. Audiofilom nie zastąpi odtwarzacza muzycznego, ale z pewnością plasuje się powyżej przeciętnej. Słuchawki sprawdzają się dobrze jak na typowe pchełki.
Xperia Mini Pro pozytywnie zaskakuje jakością muzyki. Audiofilom nie zastąpi odtwarzacza muzycznego, ale z pewnością plasuje się powyżej przeciętnej. Słuchawki sprawdzają się dobrze jak na typowe pchełki.
No więc? Nie wiem, autor może się spodziewał że dostanie słuchawki z wyższej półki za kilka stów gratis? Nonsens

- odtwarzane formaty wideo
Kolejna pseudo wada... Użytkownik może sobie ściągnąć swój ulubiony player z marketu i odtwarzać co mu się podoba. Nonsensem też jest narzekanie na mały ekran w momencie kiedy kupuje się produkt, który ma w nazwie wyraz MINI i z założenia ma być mały... To tak jakby kupić Mini Morrisa i narzekać, że ma mało koni pod maską i mały bagażnik [img]http://www.sonyerics...tyle_emoticons/default/huh.png[/img]
- mało pamięci, dodatkowa karta tylko 2 GB
Xperia mini pro obsługuje karty pamięci do 32 GB więc jak mało, to co za problem dokupić?
Ja wróżę temu smartphone'owi duży sukces

#3 OFFLINE
Posted 15 September 2011 - 14:32

#4 ONLINE
Posted 15 September 2011 - 14:42
No tak tylko zaliczanie do wad telefonu słuchawek (które jednak może nie są aż tak złe), za małej karty pamięci czy też odtwarzanie formatów wideo jest raczej dość dyskusyjne. Nie chodzi tu o obronę SE czy coś w tym stylu, ale o racjonalne zaliczanie pewnych przymiotów do wad i zalet. Ja mam wrażenie, że te wady były tylko dlatego dodane, by mniej więcej liczba plusów i minusów była równa.
#5 OFFLINE
Posted 15 September 2011 - 17:44
dante, on 15 September 2011 - 14:32, said:
Marcin tu nie chodziło o fakt kupienia nowej tylko tej jakie daje firma. Popatrz kupiłem Xperię arc i dostałem marne 8Gb (2 klasy). Jak na mój gust ( i nie tylko ...) to dodawać w obecnym czasie, tak mało pamięci ( "przestarzałej" ) to śmiech na sali. Za czasów satio operatorzy dawali 16Gb, a tu 

Ale Satio to kompletnie inna półka! Satio był przedstawicielem serii "Nielimitowana rozrywka" i nic dziwnego że był sprzedawany z kartami 8GB i 16 GB

Nie problem, problemem jest w obecnym czasie sam root a dokładniej odblokowanie fastboota, który może uszkodzić nieodwracalnie telefon. 

SeTool nie dopuszcza do nieodwracalnego uszkodzenia telefonu

- from now on, unlock by altbypass method for qsd8250,msm7227 phones will also "unlock" semcboot.
Czyli wystarczy zrobić unlock z użyciem metody altbypass za pomocą najnowszego SeToola v.1.1108 i automatycznie semcboot będzie odblokowany

#6 OFFLINE
Posted 15 September 2011 - 20:05
Chcesz coś z dużym bagażnikiem, to kupujesz Combi albo VAN-a. Chcesz coś małego to kupujesz mini i jak Ci potrzeba więcej, dokupujesz
Ja bym się na Twoim miejscu cieszył że dali 2GB, bo mogli nie dać nic
Tak było w przypadku serii K. Do K750 dawali kartę 64 MB, a do nowszego K800 nie dawali nic.

Widzisz ty inaczej podchodzisz to tych spraw, a Ja inaczej (patrze ogólnie na rynek) Po za tym powtórzę: 8Gb klasy 2 we flagowym modelu (ARC) to moim zdaniem (i nie tylko) to śmiech na sali

Czyli wystarczy zrobić unlock z użyciem metody altbypass za pomocą najnowszego SeToola v.1.1108 i automatycznie semcboot będzie odblokowany 

#7 OFFLINE
Posted 15 September 2011 - 21:25
dante, on 15 September 2011 - 20:05, said:
Kiedyś były inne czasy i tak pojemnych kart nie było... Po za tym, jak sam wspominałeś SE promował swoje... Teraz karty 16Gb kupisz poniżej 100 zł a "biedne" 8Gb za 40 zł w porównaniu z czasami k750 to taniocha.
Widzisz ty inaczej podchodzisz to tych spraw, a Ja inaczej (patrze ogólnie na rynek) Po za tym powtórzę: 8Gb klasy 2 we flagowym modelu (ARC) to moim zdaniem (i nie tylko) to śmiech na sali

No widzisz, ja posiadam kartę 4GB w swoim flagowym modelu z 2008 roku i jakoś mi wystarcza

A powiedz Mi, czy do tego będzie Mi potrzebna "puszka" logami ?
Jak idziesz do serwisu, to się nie martwisz o logi, tylko życzysz sobie zrobić unlock, płacisz te 80-100 zł i załatwione