Jump to content

[Rozwiązany] Problem z GPS - W ogóle nie widzi satelit

• This topic is locked This topic is locked
7 replies to this topic

#1 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 03 April 2016 - 14:34

Witam
Mam problem z GPS-em w C905 który w ogóle nie widzi satelit (dla porównania C903 normalnie Łapie sygnał w tym samym miejscu). Próbowałem wgrać soft (nawet od W995) ale nic to nie dało. Co może być odpowiedzialne za to? Bo mam drugiego C905 w częściach i nie wiem co dokładnie musiałbym wymienić żeby naprawić ten GPS

#2 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts
    • Time Online: 107d 15h 32m

Posted 03 April 2016 - 22:37

Jak wejdziesz w menu serwisowe też nie działa? Zresetuj też cache GPS (w menu serwisowym). Mam W760 i jest źle złożony i GPS też nieraz nie łapie dobrze.
WALKMAN®

#3 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 04 April 2016 - 07:20

No niestety nie działa, ogólnie zastanawiam się czy to nie jest wina anteny GPS, która według instrukcji serwisowej jest na taśmie z płytką z klawiszami kierunkowymi i znajduje się mniej więcej w okolicy górnych klawiszy (taka cieniutka tasiemka). Spróbuję chyba złożyć poprzedniego C905 i sprawdzić jak tam będzie to wyglądać. Ale ogólnie to jeden z najgorszych telefonów do rozbierania, w P1i było bez porównania łatwiej.Szkoda, naprawdę świetny telefon niedotykowy a taki awaryjny. A przy okazji przekonałem się że C905 na sofcie od W995 nie jest taki zły. Np zdjęcia i nagrania są normalnie zapisywane nawet na oryginalnym sterowniku od W995, ale oczywiście lampa ksenonowa nie działa, tak samo jak dioda doświetlająca, akcelerometr też działa dziwnie

#4 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts

Posted 05 April 2016 - 21:44

Dokładnie to, ja właśnie tej anteny dobrze nie spasowałem :P A co do flasha na W995 wg mnie lepiej zostawić oryginalny soft i dograć elfy i patche, będziesz miał dobry odtwarzacz i ksenon też będzie działał (koniec offtopu).
WALKMAN®

#5 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 06 April 2016 - 20:17

No u nie to problem leży głębiej (padnięty układ z GPS, nawet nie wiem gdzie dokładnie on się znajduje). Bo rozebrałem go częściowo i antena jest cała,  a z klawiszami nawigacyjnymi nie ma żadnych problemów. Drugi znowu jak go częściowo złożyłem to normalnie się włączył (wibracja, podświetlane klawiszy) tylko ekran nie działa, więc chyba któraś taśma dokończyła żywot. A co do C905@W995 to raczej nie używałbym go na codzień, to było tylko w ramach ciekawostki ;d. A jeszcze co do C905 to zastanawiam się czy oddać tego do w-support czy kupić drugiego

#6 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 17 April 2016 - 11:17

Więc tak, piszę ponieważ podjąłem się samodzielnej naprawy, po wymiany taśmy z górną płytką klawiatury GPS normalnie działa (na poziomie C903 czyli jest w porządku), a przy okazji miałem do wymiany taśmę flex ponieważ albo nie było obrazu albo był zniekształcony. Ale i nie obyło się bez wpadek, przy wkładaniu płyty głównej do obudowy ułamałem jeden przycisk od głośności ,a przy wlutowywaniu tego uszkodzonego urwałem jedną ścieżkę, ale przylutowałem drugi do tych pozostałych trzech ścieżek działa. Chociaż najbardziej bałem się odwrotnego podłączenia taśmy flex, ale zrobiłem zdjęcia jak to ma wyglądać, podkleiłem jedną  i drugą i taśmę tak jak jest oryginalnie zamontowane i póki co wszystko działa. Jednak nie polecam początkującemu rozbiórki C905 (naprawdę łatwo coś urwać, ułamać itp). Temat można zamknąć

#7 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts

Posted 17 April 2016 - 13:31

Hmm, czyli poprzez taśmę jest połączenie do GPS albo antena GPS jest na tej taśmie. Trzeba zajrzeć do schematu. Ważne, że udało Ci się naprawić. C905 to bardzo niewdzięczny model w naprawach i mówi się o tym od początku jak został wprowadzony. Zamykam w takim razie :)
WALKMAN®

#8 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 17 April 2016 - 20:37

Dokładnie tak, antena gps w C905 to taka cieniutka tasiemka na samej górze telefonu. Natomiast moduł GPS prawdopodobnie jest na tym układzie obok pod tą blaszką ,ale pewności nie mam. Jednak teraz w miarę umiem go poprawnie rozłożyć i złożyć

PS: Chwilowo otworzyłem temat żeby o tym napisać

not found: Dokładnie :D

1 user(s) are reading this topic