Jump to content

[Porada] Wyłączenie dźwięku migawki aparatu

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 OFFLINE   Dale

Dale
  • User
  • 37 posts
    • Time Online: 1d 19h 23m

Posted 29 October 2015 - 00:40

Myślałem, żeby wrzucić to do przyklejonego wątku "Patche", ale nie jest to typowy patch, tylko upgrade customu.

Problem: W moim k800i po wrzuceniu czystego firmware R8BF003 nadal nie dawał się wyłączyć dźwięk migawki i autofokusa w aparacie. Nawet w trybie cichym te dźwięki działały. Jak się okazało problem nie leżał w sofcie, ale w customizacji.

Rozwiązanie: Należy wrzucić plik customize_upgrade.xml do folderu tpa/preset/custom (tam gdzie mamy plik Customize.xml i preloaded_config.xml). Do pliku tego wklejamy poniższą treść. Gotowy plik wrzuciłem też do załącznika.
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<customization>
<camera>
<suppress-camera-sound>true</suppress-camera-sound>
</camera>
</customization>
Po wrzuceniu pliku do telefonu odłączamy go i włączamy. Ważne: Przy włączaniu na chwilkę powinno mignąć okienko "Proszę czekać". Będzie to znaczyło, że nasz plik został przetworzony. Teraz wystarczy włączyć tryb cichy, wejść w aparat i sprawdzić działanie. Pliku customize_upgrade.xml nie musimy usuwać z telefonu, ponieważ podczas pierwszego włączenia telefonu zostanie on automatycznie usunięty (zmiana customu zostanie trwale zapamiętana).

gotowy skrypt: http://www.sonyerics...-shutter-sound/

not found: Pozwoliłem sobie dodać plik do downloadu, dzięki za ciekawostkę :)
Smartfony: Xperia XA (główny), LG G2 mini
Kolekcja SE: W200i (3 sztuki), K320i, K510i, K530i (2 sztuki), K800i, K750i, W810i, K770i (2 sztuki), W580i, W300i, K550i, C702

0 user(s) are reading this topic