GoClever Quantium 400 Lite
Z racji tego że potrzebowałem telefonu zastępczego gdy moja Z2 jest w naprawie, znalazłem najtańszego smartphone z "całkiem" dobrymi parametrami. Mimo iż co do GoClever jestem sceptycznie nastawiony, to ten model wywarł na mnie pozytywne wrażenie.
Zdjęcia:
Jak na taki tani telefon pudełko całkiem dobrze wykonane, aczkolwiek słuchawki douszne są tak tragiczne że nawet nie wyciągajcie ich z pudełka.
Wygląd telefonu:
Telefon jest brzydki. Przód się palcuje, tył równiez, chociaż ma profil przyjemnej gumy, która powoduje że dobrze się w rękach telefon trzyma

Software:
Telefon działa na czystym Androidzie 4.4.2, który jest anty-rootowalny (

Co do pamięci wewnętrznej to jak zawsze tragicznie, 4GB z czego niecałe 2,2GB mamy dla siebie, niestety jeśli ktoś chce instalować aplikacje na nim musi zaopatrzyć się w Link2SD. Jest opcja niby zapisywania na SD, ale za przeproszeniem g**no daje

Jeśli chodzi o personalizację to jest ona znikoma, nie można nawet zmienić kafelków szybkich ustawień. (Dałoby radę z GravityBox, ale nie mozna roota zrobić). Natomiast klasycznie z racji tego że jest to Dual-SIM można sobie ustawić która karta do czego będzie używana. Drugi slot jest na microSIM 3G, a pierwszy na miniSIM 2G. Mamy za to ciekawą opcję, która również była w Lenovo S6000 z ustawieniami kiedy ma się telefon włączyć i wyłączyć

Multimedia
Jeśli chodzi o multimedia to jest tragicznie, ale nie najgorzej. SoC odtworzy filmy w 720p oraz 1080p w zacinkach. Co do muzyki na słuchawkach... Zapomnijcie.

Bateria to 1600mAh, bez zabawy wytrzyma może z dwa dni. Ale z racji tego że mamy takie podzespoły, powinno wystarczyć

Podsumowanie:
Jak za 200zł dostajemy:
Plusy:
- Ekran IPS na który daje się patrzeć
- Responsywny i szybki system z lekkimi przycięciami
- Dzwoni
- Da się z niego wysłać SMS
- Ma slot na dwie karty SIM więc można użyc Aero2
- Da się oglądać filmy w 720p
- Ma diodę LED działającą jako latarka
- Tani
Minusy: