Ja podał serwis Telepolis za około 2 - 3 tygodnie pojawi się nowa wersja oprogramowania dla smartfonów Sony Ercisson Xperia Arc i Arc S, dzięki któremu możliwe będzie korzystanie z nawigacji satelitarnej nie tylko GPS, ale i tej wykorzystującej rosyjską sieć satelitów GLONASS.
System GLONASS (ros. ГЛОНАСС, Глобальная навигационная спутниковая система; Globalnaja Nawigacionnaja Sputnikowaja Sistiema) istnieje już od początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, aczkolwiek w tej chwili nie oferuje jeszcze pokrycia całego globu (Rosja planuje umieścić na orbicie sześć nowych satelitów GLONASS do końca 2011 roku i uzyskać pełne pokrycie globu). Wykorzystywany jest przez jednostki wojskowe - odbiorniki cywilne dopiero wchodzą na rynek. Wraz z planowanymi sześcioma nowymi satelitami, system zyska margines błędu poniżej 3 metrów, co uczyni GLONASS prawie dwukrotnie dokładniejszym niż amerykański system GPS.
W maju Qualcomm ogłosił premierę pierwszego telefonu obsługującego system GLONASS - model MTS 945 firmy ZTE z chipsetem Qualcomm Snapdragon MSM7x30. Jak się okazuje, chip umożliwiający jednoczesne korzystanie z satelitów GPS i GLONASS zaszyty został też w Xperii Arc. Firma zaprezentowała działanie systemu GLONASS właśnie z użyciem Sony Ericssona Xperia Arc w dość nietypowym miejscu - na statku płynącym przez cieśninę Bosfor. Prezentacja działania zakończyła się sukcesem.
Obsługa obydwu systemów pozycjonowania pozwoli użytkownikom najnowszych telefonów na odbieranie sygnałów nawet z 55 różnych satelitów. Takie rozwiązanie zapewnia bardziej dokładne określanie położenia w dowolnym miejscu na świecie, zwłaszcza w trudnych warunkach miejskich, w ciasnych ulicach, w pobliżu wysokich budynków.
Warto dodać, że wspomniany chipset również został zastosowany w pozostałych urządzeniach z serii Xperia (neo, pro, PLAY) i istnieje duże prawdopodobieństwo, że również te smartfony otrzymają pełne wsparcie dla GLONASS.
Źródło:

Xperia Arc z modułem GLONASS
Started by Mikołaj, Sep 14 2011 10:37
2 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 14 September 2011 - 10:37
#2 OFFLINE
Posted 14 September 2011 - 11:52
I jak jest teraz lyso innym, hee. Coraz bardziej zaczyna mnie sie podobac ten telefon. Zastanawiam sie czym mnie jeszcze zaskoczy.
#3 OFFLINE
Posted 14 September 2011 - 22:28
dante - popieram, mam go co prawda niespełna miesiąc ale ciągle wynajduję coś nowego...