Jump to content

Recenzja Lenovo IdeaTab S6000-H (3G) by Hunter3000

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 07 January 2014 - 18:38

Recenzja tabletu Lenovo S6000-H

Witam wszystkich, w moje łapy ostatnio trafił bardzo dobry tablet za dość przystępną cenę, dlatego chciałby przedstawić wam wszystkim, którzy chcieli by zakupić to urządzenie, ale jeszcze nie wiedzą czy "warto".

Zacznijmy od podstawowych kwestii, czyli wyglądu.

Wygląd

Jak dobrze wiemy 10" tablety w większości są nieco cięższe od swoich 7" poprzedników, a to z racji dużej baterii lub po prostu zastosowanych materiałów. Jednakże w stosunku do porównywanego tabletu Samsung GalaxyTab 10.1 jest o wiele lżejszy, waży jedynie 560g. Więc i trzymanie go w rekach jest o wiele wygodniejsze. Co do zastosowanych materiałów, jest to w większości plastik dobrej jakości. Porowata tylna część tabletu bardzo ładnie komponuje z granicznymi "paskami" wykonanymi z metalu. Przód natomiast w pełni oszklony a za nim oczywiście ekran.

Zdjęcia przód/tył

Spoiler

Bok oraz góra tabletu

Lenovo bardzo ładnie umieściło wszystkie potrzebne złącza po lewej stronie urządzenia. Znajdziemy tam przyciski głośności, wejścia micro HDMI, micro USB i co ważne pod zaślepką slot na MicroSD oraz kartę SIM, gdyż tablet jest w wersji z modemem 3G. Góra natomiast zawiera przycisk wł/wył, wejście na mini-jack 3,5mm oraz mikrofon.

Spoiler

Tył tabletu, czyli aparat i głośniki.

Lenovo zastosowało w miarę wygodne umieszczenie głośników stereo, które jak na swoją jakość grają bardzo głośno już w połowie paska. No i nie zabrakło oczywiście w takim sprzęcie aparatu o matrycy 5MPix.

Spoiler

Przód, czyli ekran oraz kamerka.

Z przodu natomiast pod dość mocno palcującą się i zostawiającą ślady szybką chroniącą ekran zobaczymy panel o rozdzielczości 1280x800 w technologi IPS - jednak nie jest to najwyższej klasy, gdyż jak wiemy ekran IPS ekranowi IPS nierówny. Ale jak na ten model jakość obrazu jak i wyświetlanych szczegółów jest bardzo dobra, kolory są żywe, a oglądanie filmów w HD jest czystym pięknem. Oprócz samego ekranu mamy również kamerkę do wideo rozmów o matrycy 0.3MPix.

Spoiler

Pudło i co w środku.

W pudełku niestety skromnie. Dostaniemy oprócz tabletu, jedynie kabel USB z ładowarką i kilka mniejszych papierów.

Spoiler

Sprzęt i oprogramowanie

Teraz to co najważniejsze. Na początek zajrzyjmy co tablet posiada ciekawego.

• Czterordzeniowy procesor MediaTek o taktowaniu 1,2GHz
  • Układ graficzny PowerVR SGX 544MP (wielordzeniowy)
  • 1GB RAM
  • 16GB pamięci własnej
  • Sieć bezprzewodowa WiFi b/g/n
  • Bluetooth w wersji 4.0 z możliwością podłączania różnych urządzeń
  • Modem 3G ze współpracą z kartami Aero2 czy zwykłymi.
  • Moduł GPS ze wsparciem A-GPS
  • Android JellyBean 4.2.2
  • Slot na karty MicroSD do 64GB
Sporo tego! I to za dość nieduże pieniądze.

Tablet świetnie sprawuje się w pozycji horyzontalnej jak i pionowej. Interfejs jest szybki, płynny i bez jakichkolwiek zacięć. Android 4.2.2 wspiera na dość szybkie zmiany ustawień. Kilka screenów poniżej:

Spoiler

Lenovo dodał do tej wersji androida również zmianę kolorystyki samego androida (niebieski, czerwony, zielony i żółty) oraz kilka ciekawych aplikacji.

Rzut okiem na panel WiFi/Bluetooth:

Spoiler

Jeżeli chodzi o ustawienia dźwięku, mamy tutaj bardzo przydatne profile:

Spoiler

Personalizacja:

Spoiler

Rzut okiem na pamięć tabletu. Do dyspozycji mamy około 10GB z czego 2GB jest dla aplikacji. Nie zapomnijmy że tablet wspiera USB OTG!

Spoiler

Pamięć wolna RAM. Optymalizacja oprogramowania w tym urządzeniu jest bardzo dobra. Mamy do dyspozycji ponad 500MB!

Spoiler

Nie zabrakło również nawigacji i samego modułu GPS.

Spoiler

Jedną z ciekawszych aplikacji od Lenovo jest wyłączanie i włączanie tabletu w okreslonych godziniach. Możemy np. ustawić sobie czy chcemy aby tablet wyłączył się o 23:00 i włączył automatycznie o 7 rano.

Spoiler

No i rzut okiem na sprzęt z poziomu CPU-Z:

Spoiler

Co ciekawe tablet posiada mnogość różnych czujników.

W przypadku internetu i jego przeglądania nie ma również żadnych problemów. Strony ładują się szybko wraz z wsparcie treści multimedialnych.

Spoiler

Jedna z kolejnych aplikacji do zarządzania baterią. Bez problemu tablet do 4-5 dni wytrzyma na czuwaniu i przy intensywnym używaniu tabletu do internetu przez WiFi do 9h

Spoiler

Jakość muzyki z głośnika jest bardzo dobra. Natomiast co do jakości na słuchawkach przy standardowym equalizerze jest mierna.

Spoiler

Co do dokumentów - bardzo wygodnie się pisze np. notatki z wykładów. Klawiatura ekranowa jest płynna i przyjemna w używaniu.

Spoiler

Gry i multimedia

Co do gier, nie gram w nie za dużo na tablecie, zwłaszcza w te bardziej wymagające. Lecz aktualnie jaką bym nie uruchomił działa bardzo płynnie, bez żadnych zastrzeżeń. Natomiast jeśli chodzi o filmy - odtworzy każdy format praktycznie do rozdzielczości FullHD (1920x1080). I mały rzut okiem na jedną z ciekawszych gier na tablety:

Spoiler

Aparat

Aparat posiada matrycę 5MPix z obsługą HDR. Jednakże jak to na tabletowe wersje aparatów, jakość zdjęć jest na średnim poziomie. Dobrym plusem jest natomiast to że aparat w tym urządzeniu pozwala na nagrywanie w rozdzielczości FullHD.

Plusy:
  • Matryca IPS
  • Moduł 3G
  • Bluetooth 4.0
  • WiFi b/g/n z obsługą WiFi Direct
  • Rozszerzenie pamięci do 64GB
  • Obsługa USB OTG
  • Bardzo dobra jak na tą cenę jakość wykonania oraz ekranu
  • Głośniki stereo dobrej jakości
  • Aparat 5MPix z HDR
  • Czterordzeniowy CPU
  • Szybki!
Minusy:
  • Obudowa czasem może "zaskrzypieć" ze względu na jakość materiału
  • Słaba jakość zdjęć

Ocena tabletu po kilku tygodniach używania:

Bateria:

Jak na baterię zamieszczoną w urzadzeniu, tablet daje całkiem dobre wyniki. Spokojnie wytrzymuje do 3 dni (około) na jednym ładowaniu i doś średnim korzystaniu (internet, tekst, dużo tekstu, gry). Jesli się uprzemy po około 5h tablet pociągnie non stop grania. Jest to dobry wynik! Chociaż nie ma się co dziwić SoC MediaTek nie jest tak bardzo prądożerny.

Działanie:

Tablet po dośc mocnym zawaleniu aplikacjami, plikami dalej jest bardzo szybki. Pieknie się obsługuje sieć web, nie ma wiekszych przymułów jeśli chodzi o przełączanie aplikacji. Szczerze niespodziewałem się tak dobrego wyniku. Tablet spokojnie może więc służyć jako podręczny tablet-pc do internetu. Ponadto nawet nie mam takiej ochoty aktualizacji do tego urządzenia, bo po prostu nie potrzeba - Android 4.2.2 w pełni wykorzystuje cały sprzęt i oprogramowanie jakie daje Lenovo. (Chociaż nie obraziłbym się 4.4)

Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie pod tematem!
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#2 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts
    • Time Online: 107d 15h 32m

Posted 07 January 2014 - 19:49

Recenzja bardzo przyjemna w lekturze :P Fajnie zrobiona. Ile dałeś za tableta?
P.S. Fotki dobrze jakbyś dał na nasz serwer bo potem linki padną i zostanie tylko "dołączona grafika" ;)
WALKMAN®

#3 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

• Autor tematu
  • Zwycięzca konkursu
  • 719 posts

Posted 07 January 2014 - 20:02

Na imgurl jeszcze mi nigdy nie znikły :lol: Dałem za niego 1200zł + 300zł ubezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi .
Pomogłem? Daj plusika

#4 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts
    • Time Online: 107d 15h 32m

Posted 07 January 2014 - 20:29

A, no to ok. Z tego co widzę bardzo fajny tablecik :) Choć ja bym nie kupił za taką kaskę :D
Tapetka widzę tradycyjnie ;)
WALKMAN®

#5 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

• Autor tematu
  • Zwycięzca konkursu
  • 719 posts

Posted 07 January 2014 - 21:14

Niestety nie było w moim mieście już Asusa TF3xxx więc zakupiłem ten. Był też Galaxy Tab 2.0 10" ale zamulał niemiłosielnie.
Pomogłem? Daj plusika

#6 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 07 January 2014 - 23:28

Był też Galaxy Tab 2.0 10" ale zamulał niemiłosielnie.
Tego badziewie bym nawet za damo nie chciał. Co do recenzji, fajnie, przyjemnie się czyta. Dzięki za wstawienie. ;)

A, no to ok. Z tego co widzę bardzo fajny tablecik :) Choć ja bym nie kupił za taką kaskę :D
No myślałem o Ztce,a  w chwili obecnej (i to za taką kasę) zbieram na PS4.

1 user(s) are reading this topic