Witam.
Problem może niewielki, lecz Irytujący:
-po wyjęciu baterii i jej włożeniu (nawet po 1sekundzie) zeruje się godzina i data.
Da się coś z tym zrobić?
Dzięki za pomoc.

[Rozwiązany] Utrata ustawień po wymianie akumulatora
Started by alvinusek, Mar 23 2013 05:51
6 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 23 March 2013 - 05:51
Pomagaj innym, a pomogą Tobie.
#2 OFFLINE
Posted 23 March 2013 - 09:07
Na płycie główniej jest malutka okrągła bateryjka odpowiadająca za podtrzymywanie daty i godziny przez kilkadziesiąt sekund, znajduje się ona niedaleko gniazda taśmy LCD, prawdopodobnie jest uszkodzona. Telefon nie został zalany, lub nie upad?
Gry PS3/PS4 akcesoria?(więcej informacji można znaleźć w moich tematach w dziale giełda)
#3 OFFLINE
Posted 23 March 2013 - 10:27
Ustaw sobie na wszelki wypadek w Czas/data automatyczne ustawianie strefy czasowej. Po resecie daty i włączeniu telefonu wyskoczy komunikat o aktualizacji czasu

"Ćwierkają wróbelki, od samego rana..."
#4 OFFLINE
Posted 23 March 2013 - 12:36
Tak jak tu Soniacz mówi, bateria odpowiadająca za podtrzymanie Daty/godziny została uszkodzona lub wyczerpana. Prawdopodobnie można ją też wymienić na inną, lecz musi to być DOKŁADNIE taka sama jeśli chodzi o jej parametry, czyli napięcie znamionowe.
#5 OFFLINE
Posted 24 March 2013 - 01:28
Trzeba by zajrzeć do instrukcji serwisowej lub przyjrzeć się płycie głównej. Nie wszystkie modele mają bateryjkę, w niektórych jest to kondensator. I w obu wypadkach jest to awaryjne źródło zasilania, utrzymujące telefon przy życiu nawet jak jest pozbawiony baterii przez dłuższy czas. Obawiam się, że sam tego nie naprawisz. Kiedyś miałem podobny problem w C702, dopiero za 4 czy 5 oddaniem na gwarancję połapali się o co chodzi i to naprawili...
#6 OFFLINE
Posted 26 March 2013 - 01:12
Dziękuję wszystkim oraz każdemu z osobna za pomoc. 
Upadku czy kąpieli nie było.
W serwisie krzyknęli sobie więcej niż fonik jest warty(200PLN
).
Samemu nie będę próbował, bo nie mam pełego wyczucia używanej przeze mnie siły i to już mi tak chyba zostanie
.
Przyzwyczaję się, a kiedyś zmienię na inny...
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Upadku czy kąpieli nie było.
W serwisie krzyknęli sobie więcej niż fonik jest warty(200PLN

Samemu nie będę próbował, bo nie mam pełego wyczucia używanej przeze mnie siły i to już mi tak chyba zostanie

Przyzwyczaję się, a kiedyś zmienię na inny...
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Pomagaj innym, a pomogą Tobie.
#7 OFFLINE
Posted 26 March 2013 - 02:03
Problem został rozwiązany, a temat zamknięty. W razie innych problemów, proszę założyć nowy temat. Wszelkie reklamacje/uwagi /opinie/sugestie proszę zgłaszać do Redakcji Forum Sony Ericsson World poprzez PW.