Jump to content

Przesyłanie danych przez NFC-Czy jest to w końcu możliwe ?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 11 November 2012 - 19:22

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy w końcu da się przesyłać plik przez moduł NFC ? Bo raz piszą że można, a drugi raz że nie bo urządzenie odbiorcze nie otrzymuje pliku. Dodam że bardzo mnie to zaciekawiło i mogłoby stanowić pewną alternatywę dla Bluetooth przy przesyłaniu danych do nowszych urządzeń

#2 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 11 November 2012 - 19:48

Powiem ci szczerze, że nie wiadomo. To że Xperia T ma taką opcję, to inaczej się sprawa ma Xperii S. Jedni piszą, że to kwestia software a inni hardware. Mnie się wydaje, że jeżeli posiada moduł do przesyłu danych NFC to nie powinno być problemu. Można też sprawdzić w specyfikacji technicznej jakie moduły zostały włożone do obydwu modeli.

#3 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 11 November 2012 - 22:08

No właśnie, bo z ciekawości pobrałem instrukcję obsługi Xperi S i było tam napisane jak przesłać jakiś np. muzykę przed moduł NFC do innego urządzenia, ale czytałem gdzieś że ktoś próbował ą metodą przesłać plik z Xperi S do SGS III i SGS III pomimo prawidłowego połączenia nie otrzymywał pliku. Ciekawe też jak jest z szybkością przesyłania i czy w ogóle ta technologia sprawdziłaby się przy przesyłaniu dużych plików. No i też słyszałem że Xperia T oraz V na pewną mają taką możliwość

#4 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 12 November 2012 - 16:13

Chciałem to sprawdzić mając SXS, ale nikt z mojego otoczenie nie posiadał telefonu z obsługą NFC. ( większość nawet nie wiedziała co to :lol: ) Co do SXT też słyszałem, że ma taką możliwość

#5 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 12 November 2012 - 20:31

No ni c czyli jak na razie na tą metodą przesyłania danych będziemy jeszcze musieli poczekać. A jak w takim razie wygląda sytuacja z Wi-fi direct ? Bo podobno SXS to obsługuje

#6 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 13 November 2012 - 16:06

A jak w takim razie wygląda sytuacja z Wi-fi direct ? Bo podobno SXS to obsługuje
Nie sprawdzę ci tego na SXS, bo jej już nie mam. Posiadam SXT. Jak znajdę chwilę czasu ( muszę ogarnąć telefon) Sprawdze jak sie sprawa ma. No chyba, że są inni użytkownicy którzy by się chcieli podzielić tymi informacjami.

#7 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 13 November 2012 - 16:37

View Postdante, on 13 November 2012 - 16:06, said:

Nie sprawdzę ci tego na SXS, bo jej już nie mam. Posiadam SXT. Jak znajdę chwilę czasu ( muszę ogarnąć telefon) Sprawdze jak sie sprawa ma. No chyba, że są inni użytkownicy którzy by się chcieli podzielić tymi informacjami.

Ooo to już, a całkiem niedawno kupiłeś i miałeś SXS, a co do tematu to niech pozostanie otwarty bo może rzeczywiście się jeszcze ktoś na ten temat wypowie

Edited by jack79, 14 November 2012 - 11:02.

#8 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 19 November 2012 - 15:54

A więc tak. Wi-Fi direct ma sie tak samo badziewnie jak obsługa NFC. Z tego co wyczytałem na necie, wystarczy jedno urzadzenie które to obsługuje:

Aby połączyć się z wybranym bezprzewodowym sprzętem niezbędne jest co najmniej jedno

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

z certyfikowaną kartą Wi-Fi Direct. Pozostałe urządzenia mogą posiadać zwykły standard

. Karta z Wi-Fi Directem wyszukuje w najbliższej okolicy bezprzewodowych

.

wykorzystuje dwa

o

2.4 GHz oraz 5 GHz.

zabezpieczona jest

.
Jednakże w praktyce jest całkiem inaczej. Wiele forów czytałem i wniosek można wysnuć jeden: ludzie mają duże z tym problemy... Testowałem kilka programów ( telefony XMP oraz SXT) które miały obsługiwać Wifi direct, a jedyne co dało się uzyskać to połączenie telefon <>PC. Po długich poszukiwaniach znalazłem wreszcie program którym można zdjęcia wysyłać. Wszystko by było piękne, gdyby na XMP dało się go zainstalować. Obstawiam, że problem leży po stronie  starego systemu.

#9 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 19 November 2012 - 18:59

możesz podać linka do tego programu?
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#10 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 19 November 2012 - 19:25

Trzymaj ->

Apka nie jest kompatybilna z wieloma telefonami wiec jakbyś miał problemy to trzymaj -> Attached File  WiFiShoot.apk   2.68MB   3 downloads

#11 OFFLINE   jack79

jack79
  • Autor tematu
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 22 November 2012 - 09:32

Dzięki za odpowiedź ,a co do Wi-fi direct to znalazłem alternatywę dla starszych urządzeń które tego nie obsługują, bo ta apka którą dodałeś działa pewnie od 4.0.4 wzwyż. Jest to aplikacja Wi-fi sender i testowałem ją z HTC Wildfire kolegi, a plik około 4 MB przesłał się w kilka sekund. Większych plików niestety nie miałem okazji przetestować no i jedna osoba musi udostępnić połączenie przez Wi-fi i potem trzeba wpisać jeszcze adres IP odborcy. Natomiast jeśli chodzi o moduł NFC czytałem też że do przesyłania danych przez NFC trzeba mieć funkcję Android Beam i oprócz samego włączenia NFC trzeba również włączyć to Android Beam. Te dwie opcje muszą być włączone zarówno w urządzeniu nadawczymi j ka i odbiorczym. Tutaj jest to nawet pokazane:

Edited by jack79, 22 November 2012 - 09:33.

1 user(s) are reading this topic