Jump to content

Arc S Orange 12w28 czy da radę w ogóle coś zrobić?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 OFFLINE   re_dips

re_dips
  • User
  • 13 posts
    • Time Online: 17h 55m
  • Kraj::
  • Operator: Orange

Posted 23 October 2012 - 19:04

Witam!

Mam telefon od Orange wyprodukowany 12w28.
Podobno Orange oficjalnie powiedziło że nie będzie aktualizacji do ICS i klienci chyba muszą radzić sobie samil.

Niestety telefon pokazuje że nie ma możliwości odblokowania bootloadera.
Generalnie mniej mi zależy na ICS a bardziej na Cyanogenmodzie i roocie.

Pytanie czy jest w ogóle możliwa zmiana systemu w moim telefonie?

Czy komuś udało się coś zrobić z młodszymi telefonami bo z tego co się orientowałem to telefon jest całkowicie zablokowany.

Generlanie Orange zachowuje się jak ostatnie nie powiem co... najpierw spóźniają się z aktualizacją a potem mówią że jej nie zrobią jednocześnie w którymś momencie blokjąc kompletnie telefon.

Normalnie błagam o pomoc... mam dość niepotrzebnych aplikacji i chciałbym mieć kilka dodatków które oferuje CM

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 23 October 2012 - 19:29

Bootloadera nie odblokujesz. System możesz zmienić na czysty Android 4.0.4 ICS samemu za pomocą flashtoola lub za pomocą naszego serwisu online :)

#3 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts
    • Time Online: 15d 1h 1m

Posted 23 October 2012 - 20:46

Rota zrobisz samemu i pousuwasz nie potrzebne aplikacje. Co do ICS najpierw poczytaj tu i tam czy warto. Jest w nim kilka bugów(i nie tylko) które można naprawić za pomocą patchy tylko jeden warunek odblokowany bootloader.  Co  do blokowania telefonów przez żabojadów to nie w "którymś momencie" tylko od początku.  Poszukaj czystego GB 2.3.4 uważam,że jest lepszy od ICS-a z wyjątkiem walkmana. Jutro postaram się wrzucić listę aplikacji które można usunąć bez żadnego ryzyka.
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#4 OFFLINE   re_dips

re_dips
  • Autor tematu
  • User
  • 13 posts

Posted 24 October 2012 - 06:13

No wreszcie jakieś pożądne forum :) długo szukałem zanim znalazłem :)
Dziękuję za odpowiedzi :)

Rozumiem że mogę zapomnieć o Cyanogenmodzie... No ale root mi wystyarczy do szczęścia :)

Rozumiem że żeby zrobić roota muszę najpierw wgrać niebrandowany ROM?

Jeżeli chodzi o ICS to mówią że 4.0.4 jest już spoko i raczej nie ma się do czego czepiać.

Jeżeli da radę zrobić to on-line to pewnie wolałbym tak bo zawsze można liczyć na podpowiedź w razie problemów.

Generalnie kiedyś zmieniałem systemy w LG GT540 Swift i na ich forum instrukcje były pisane jak do małpy :) z każdym najmniejszym kroczkiem i opisem co on powoduje i co mi się po czym wyświetli łącznie ze zdjęciami i dlatego mi się tam udawało bez problemu i coś tam niby wiem na ten temat.
Ale jakbyście mi podrzucili linki do zmiany do ICS on-line i zmiany roota to byłbym bardzo wdzięczny :)

#5 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts

Posted 24 October 2012 - 07:37

Ustawienia>Informacje o telefonie.
Podaj wszystko co tam jest.
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#6 OFFLINE   re_dips

re_dips
  • Autor tematu
  • User
  • 13 posts

Posted 24 October 2012 - 08:52

Wersja Android
2.3.4
Wersja pasma podstaw,
8x55A-AAABQOAZM-203028D-64
Wersja jądra
2.6.32.9-perf
SEMCUuser@SMECHost#1
Numer kompilacji
4.0.2.A.0.62

#7 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 24 October 2012 - 08:52

Masz tu poradnik do FlashTool'a - > http://www.sonyerics...toolem-234-404/
A tu oprogramowanie - > http://www.sonyerics...0587-1254-2184/

Poczytaj dokładnie poradnik. Starałem się go tak napisać, by nawet zielony w tych sprawach nie miał problemu z flash'em ;)

#8 OFFLINE   re_dips

re_dips
  • Autor tematu
  • User
  • 13 posts

Posted 24 October 2012 - 09:52

Czy przez flastoola mogę wgrać CM9?

I w którym momencie robić roota?

Edited by re_dips, 24 October 2012 - 09:53.

#9 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 24 October 2012 - 11:18

Do  CM9 potrzebujesz miec odblokowany bootloader, a cyjana wgrywasz za pomoca recovery.

#10 OFFLINE   re_dips

re_dips
  • Autor tematu
  • User
  • 13 posts

Posted 24 October 2012 - 11:33

No to tylko jeszcze niech ktoś powie jak ogarnąć roota i w którym moemncie się za to zabrać i będę w domu :)

#11 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts

Posted 24 October 2012 - 13:22

Tutaj masz jak zrobić Root. W telefonie ustawiasz w aplikacjach na "debugowanie" w "dla programistów" i nieznane źródła. Telefon włączony. Przy pobieraniu i rocie antywir off.
http://www.sonyerics...rgrush-exploit/
A to na wgranie CWM
http://www.sonyerics...recovery-v5027/
Jak masz Vistę sterowniki pobierze sam inaczej samemu instalacja. Ściąg PC Companian i podłącz telefon może jest już dostępna aktualizacja wyskoczy samo.

#12 OFFLINE   re_dips

re_dips
  • Autor tematu
  • User
  • 13 posts

Posted 24 October 2012 - 14:11

Dzięki wielkie.

Chyba dam radę ale jest mały problem. Chciałbym użyć titanium backup żeby nie stracić danych aplikacji.
Ale musze mieć roota. A żeby mieć roota musze zejść do 0.42 bo narazie mam 062 więc i tak wszystko co mam zapisane w aplikacjach stracę? dobrze rozumiem? czy jest inny sposób na zachowanie danych?

przypominam że mam telefon z zablokowanym bootloaderm i fastbootem wyprodukowany 12w28 i bootloader allowed: NO

[ciach]

Jurij: Takie wulgarne wstawki proszę sobie darować - forum to nie podwórko. Proszę zapoznać się z regulaminem forum.

#13 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts

Posted 24 October 2012 - 14:20

Na co ci teraz dane aplikacji jak to jest sam syf. Dane potem możesz porobić jak już coś zainstalujesz a śmieci usuniesz. Root powinien pójść na 0.62 bynajmniej gdzie indziej tak wyczytałem.

#14 OFFLINE   re_dips

re_dips
  • Autor tematu
  • User
  • 13 posts

Posted 24 October 2012 - 14:39

Mi chodzi o takie dane jak stan gierek itd :) nie chce mi się od nowa wszystkiego przechodzić :) Spróbuję zrootować tym sposobem jak wrócę na chatę :)

#15 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 24 October 2012 - 21:59

Root powinien pójść na 0.62 bynajmniej gdzie indziej tak wyczytałem.
Nie. To co podałeś wyżej jest tylko możliwość na 0.42 Na wyższe 0.58, 0.62 root jest tylko poprzez odpowiednio przygotowane kernel'e.

#16 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts

Posted 25 October 2012 - 07:41

Metoda z Karnelami działa li tylko i wyłącznie na ICS-ie. Ja swoją XPM rotowałem wcześniej na 0.58 potem poprzez OTA zaktualizowało mi do 0.62 taki jak miałem.

#17 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 25 October 2012 - 10:46

Metoda z Karnelami działa li tylko i wyłącznie na ICS-ie.
Co ty za bzdury wygadujesz. Człowieku poczytaj lekturę na XDA potem się wypowiadaj ;)

#18 ONLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 29 October 2012 - 20:36

Dante Neronowi chodziło chyba o tą metodę:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

, bo pamiętam gdy miałem jeszcze zablokowany bootloader i wgrałem ICS-a to właśnie rootowałem tą metodą. A w przypadku GB wgranie kernela z wersji 0.42 nic nie daje i trzeba i tak mieć wersję 0.42 żeby móc zrootować metodą Doomlorda

#19 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts

Posted 29 October 2012 - 21:05

Dante Neronowi chodziło chyba o tą metodę:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

Zapewne i masz rację :)  Tylko wiesz, odpowiadając komuś na pytanie, trzeba postawić się w jego sytuacji. Nie każdy ma tak obszerną wiedzę ;)

0 user(s) are reading this topic