Jump to content

Polskojęzyczne recenzje Sony Xperia T

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 ONLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 10 October 2012 - 16:27

Nie wiem czy już widzieliście, ale całkiem niedawno pojawiła się recenzja Xperia T na komórkomani. Jeszcze jej nie czytałem, ale chciałem się z wami podzielić tą informacją.

Podsumowanie:
Xperia T to jeden z najlepszych Androidów na rynku (jak na telefon agenta 007 przystało;). Widać, że japoński gigant wyciągnął wnioski z poprzednich modeli i wysłuchał próśb wielu użytkowników (m.in. dodanie slotu kart pamięci). Co więcej, Sony zaoferowało kilka ciekawych dodatków, których nie ma konkurencja. Dotyczy to m.in. własnych aplikacji multimedialnych, aparatu z opcją błyskawicznego robienia zdjęć czy technologii Screen Display, która wkrótce będzie dostępna w telefonie. Kluczową zmianą jednak było oparcie urządzenia na – chciałoby się rzecz wreszcie – wydajnym układzie Qualcomm Snapdragon S4, co wreszcie pozwoliło topowej Xperii nawiązać walkę z flagowcami konkurencji.

Sony Xperia T może na pierwszy rzut oka prezentuje się tak dobrze jak One X czy Galaxy S III, ale z pewnością nie ustępuje im. Mimo że sam osobiście bardziej stawiam na Galaktykę Samsunga, nowa Xperia może być świetną alternatywą dla dostępnych na naszym rynku czterordzeniowców. Osobiście, smartfon spodobał mi się ze względu na postawę Sony, które (jako jeden z niewielu producentów) nie kopiuje konkurencji, a stawia na swoje własne technologie i rozwiązania. Dużą zaletą modelu może być również stosunkowo niska cena – 2099 zł, która powinna wkrótce jeszcze spaść.
Zalety:
  • dobra jakość wykonania
  • niezły ekran Reality Display
  • ciekawy rozbudowany interfejs
  • sporo przydatnych aplikacji
  • dobra optymalizacja i wydajny układ Snapdragon S4
  • aparat 13 Mpix i fizyczny spust migawki aparatu
  • świetne przygotowane aplikacje multimedialne (Walkman, Album, Wideo)
  • rozbudowane opcje łączności (w tym nowe Screen Mirroring)
Wady:
  • jakość wykonania zaślepki slotów kart SIM i microSD powinna być lepiej dopasowana
  • wersja czarna jest lepiej wykonana niż czarno-srebrna
  • kąty widoczności wyświetlacza nie są tak dobre jak w rozwiązaniach konkurencji
  • długie korzystanie z przeglądarki i nawigacji odczuwalnie rozgrzewa telefon
  • przedni panel łatwo się brudzi

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

Mikołaj: Dzięki za info, jak możesz zauważyć trochę zmieniłem w temacie ;)

EDIT: Nie ma problemu ;)

Edited by jack79, 10 October 2012 - 18:58.

#2 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 11 October 2012 - 06:36

przedni panel łatwo się brudzi
A który z smartphonów się nie brudzi ? W moim odczuciu nie jest to wada tylko normalna rzecz.

#3 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 29 October 2012 - 13:23

Test Sony Xperia T opublikował także portal TELEPOLIS.PL

Pełną wersję recenzji znajdziecie

.

Poniżej jej podsumowanie:
Sony Xperia T to telefon dość trudny do sklasyfikowania w portfolio japońskiego producenta. Z jednej strony bardzo mocno odcina się designem i wielkością ekranu od Xperii S, z drugiej zaś, nie przynosi aż tak radykalnych zmian względem poprzednika, by można mówić o przełomie i zupełnie nowej jakości. Mniejsza jednak o klasyfikację. Zostawmy w spokoju użytkowników Xperii S, którzy przecież od niedawna cieszą się swoim nowym smartfonem i zastanówmy się czy telefon Bonda będzie dobrym wyborem dla osób, którym właśnie kończy się umowa.

Zdecydowanie do czynienia mamy z bardzo wydajną maszyną, która dodatkowo kusi pięknie animowanym, wyposażonym w efektowne aplikacje interfejsem. Podobać może się też opływowy design i matowy tył obudowy oraz 4,55-calowy ekran HD o bardzo dobrym kontraście. Wbrew dziwnej modzie na usuwanie czytników kart pamięci, w Xperii T odpowiednie gniazdko znajdziemy, podobnie jak bardzo szybki moduł 3G, rozpędzający się przy pobieraniu nawet do 42,2 Mb/s. Zalety te zestawić trzeba z przeciętną (jak na górną półkę cenową) jakością zdjęć i nagrań wideo, krótkim czasem pracy na pojedynczym ładowaniu i niezbyt donośnym głośnikiem zewnętrznym. Do tego dochodzą brzydko spasowana zaślepka kart SIM i microSD oraz jakby się uprzeć, trochę większa grubość obudowy niż u rywali.

Trudno mi jednoznacznie wskazać dlaczego Xperia T miałaby być lepszym wyborem niż produkty konkurencji w podobnej cenie. Choć smartfon reklamowany jest teraz we wszystkich możliwych mediach jako cud z kieszeni Bonda, mi wydał się nieco wtórny i nudny. Z drugiej jednak strony grzechem byłoby określenie nowej Xperii jako telefon słaby. W "jedynym słusznym" serwisie aukcyjnym nowy smartfon dostać można w cenie poniżej 1700 zł. Na zakup na wolnym rynku jest według mnie jeszcze za wcześnie, ale jeśli operator zaproponuje Xperię T za złotówkę, a Galaxy S III za 800 zł, to warto zaoszczędzić.

Moja subiektywna ocena smartfonu to 6/10.

Wady:
- krótki czas pracy bateryjnej
- niezbyt donośny głośnik zewnętrzny
- przeciętne kąty widzenia ekranu
- mało estetyczna pokrywa kart
- złącze microSIM
- wbudowana na stałe bateria
- brak edytora dokumentów w standardzie
- słaba jakość zdjęć
- niezadowalająca jakość nagrań wideo
- problematyczna praca autofocusa
(- brak obsługi technologii Flash - wkrótce standard w Androidzie)

Zalety:
- estetyczny, minimalistyczny design
- duży, wysokiej rozdzielczości i jakości ekran
- bardzo szybkie i efektowne menu
- duża wydajność w grach
- dobry tryb makro
- wysoka jakość dźwięku
- bardzo wydajna przeglądarka internetowa
- HSPA+ DC z prędkością pobierania do 42,2 Mb/s
- GLONASS, NFC, MHL, DLNA i WiFi Direct, czyli niezbędny arsenał Bonda
- 16 GB pamięci wewnętrznej + czytnik kart
- certyfikat PlayStation

Wygląda na to, że w kolejnym tekście Xperia T jest oceniana dość surowo. Jednak kolejne spostrzeżenia recenzentów zdają się wykluczać przypadek i tendencyjność tych opinii...

#4 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts
    • Time Online: 107d 15h 32m

Posted 29 October 2012 - 14:14

wady:

problematyczna praca autofocusa
zalety:

dobry tryb makro

Jednocześnie focus jest dobry i zły? :D
WALKMAN®

#5 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 30 October 2012 - 14:46

Dwa materiały video zamieszczono na stronie Orange:

Choć w tym przypadku opnie "recenzentów" należy traktować trochę z przymrużeniem oka...

#6 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 20 November 2012 - 18:15

Recenzja Sony Xperia T na android.com.pl

Pełną wersję tekstu znajdziecie

. Poniżej podsumowanie tekstu:

Podsumowanie
Już oficjalna cena tego modelu, 2099 zł, wydawała się być dość atrakcyjna. Jednak dzięki świetnej kampanii marketingowej urządzenie stało się bardzo popularne, w związku z czym na rynku wtórnym cena Xperii T mocno spadła. Obecnie na największym portalu aukcyjnym nowy model z simlockiem Orange można bez problemu kupić za ok. 1400 zł. Jest to świetna oferta, biorąc pod uwagę, że premiera urządzenia miała miejsce niecałe dwa miesiące temu.
Dla kogo przeznaczona jest nowa Xperia? Z pewnością dla osób, które poszukują dobrze wykonanego, high-endowego urządzenia. Również fani mobilnych gier z pewnością będą zadowoleni z tego, co oferuje Snapdragon S4. W końcu osoby, dla których ekran Galaxy S III jest trochę za duży, powinny być zadowolone z 4.55-calowego wyświetlacza Xperii T. Ogólnie rzecz biorąc, Sony odwaliło kawał dobrej roboty – Japończycy przyłożyli się do swojego nowego smartfona i należy się im za to pochwała.

Zalety:
-ciekawy design
-wydajny procesor
-świetny aparat
-rewelacyjna jakość rozmów
-Walkman

Wady:
-słabe kąty widzenia
-brak możliwości wymiany baterii

Jak można przeczytać jest nadzwyczaj pozytywnie...

#7 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 20 November 2012 - 19:00

Wady:
- krótki czas pracy bateryjnej
- niezbyt donośny głośnik zewnętrzny
To oni chyba nie słyszeli SXS :unsure: , jak tu uważają, że badziewie..
A bateria, jak na razie to o niebo lepiej wypada niż w SXS

Co do recenzji, nie trudno zauważyć, że zdania są podzielone.

#8 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 20 November 2012 - 19:35

View PostMikołaj, on 30 October 2012 - 14:46, said:

Choć w tym przypadku opnie "recenzentów" należy traktować trochę z przymrużeniem oka...

Otóż to tak samo jak plus i resztę, dalibyście mi ten telefon to bym zrecenzował lepiej niż oni "pobieżnie" , zresztą sam zauważyłem po recenzji Live mojej a plusa na przykład.
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#9 OFFLINE   bartq92

bartq92

Super Moderator

• Super Moderator
  • 1,574 posts
    • Time Online: 79d 1h 3m
  • GG:
  • Kraj::
  • Miasto:KMY
  • TelefonHuawei P8
  • Rom: Stock
  • Operator: PLAY

Posted 20 November 2012 - 19:42

zresztą sam zauważyłem po recenzji Live mojej a plusa na przykład.

Jest tylko małe ale. Recenzje Plusa mają zachęcić klienta do zakupu tego telefonu, przedstawiając telefon pozytywnie. Nie znajdziemy w nich np wad, które mogą odstraszyć nowego nabywcę ;)

#10 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 20 November 2012 - 20:03

Trudno by operatorzy wskazywali na wady i problemy telefonów, które chcą nam sprzedać w ramach abonamentu... Jeśli jakiś parametr jest "nieciekawy" to zwyczajnie się o nim nie mówi, z kolei jeśli coś prezentuje się przyzwoicie to robi się z tego główną zaletę produktu.

Materiały od Plusa czy Clove trzeba raczej traktować jako poglądowe materiały, bardziej przypominające artykuły sponsorowane.

0 user(s) are reading this topic