Jump to content

Sony Xperia V w wersji HSPA+ anulowana?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 17 September 2012 - 13:15

W sieci pojawiły się niepokojące wieści związane z dostępnością Sony Xperia V w wersji HSPA+. Jak podał portal Xperia Blog istnieje spore prawdopodobieństwo, że wersja HSPA+ w ogóle nie pojawi się w sprzedaży, a jedynym modelem Xperia V miałaby być wersja LTE...

Jeśli te informacje okazałyby się prawdziwe, mogłoby to znaczyć, że na rynkach, na których nie ma lub jest słabo rozwinięta sieć LTE, Xperia V zwyczajnie się nie pojawi. Sprzedaży w takim wypadku nie prowadziłoby samo Sony, ani operatorzy nie oferujący powszechnej dostępności do LTE. W gruncie rzeczy model ten mógłby właściwie pojawić się jedynie w najbardziej rozwiniętych krajach omijając niestety Polskę...

W tym przypadku zawsze pozostanie jeszcze importowanie Xperia V jednak będzie się to wiązało z większymi kosztami i brakiem gwarancji na terenie Polski.

Czekamy na oficjalne stanowisko Sony w tej sprawie, miejmy nadzieje, że te doniesienia okażą się jednak nieprawdziwe. Ponoć z uwagi na spory popyt płynący z Ameryki Południowej Sony rozważa jednak wprowadzenie tej wersji do sprzedaży...

Źródło: Xperia Blog, własne

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 17 September 2012 - 13:53

Ale dlaczego miałoby to mieć wpływ na dostępność tego modelu? Skąd w ogóle takie rozumowanie? Przecież popatrzcie na Sony Xperia ion LT28i ( wersja LTE).

Obsługuje on sieci:

UMTS HSPA+ 850 (Band V), 1700 (Band IV), 1900 (Band II),
2100 (Band I)
GSM EDGE 850, 900, 1800, 1900
LTE Band IV and Band XVII

Więc z powodzeniem może być stosowany we wszystkich krajach europejskich! Przecież ma i GSM w pełnym zakresie i UMTS w pełnym zakresie! A dodatkowo LTE. Więc tam gdzie jest zasięg LTE ludzie będą korzystać z LTE, a w pozostałych rejonach UMTS lub GSM. Gdzie tu problem?

Poza tym w Polsce jest LTE! W dużych miastach można korzystać z LTE w sieci Plus oraz Cyfrowy Polsat. W pozostałych sieciach / rejonach UMTS + GSM. Jest to jak najbardziej słuszna decyzja Sony, należy promować nowe technologie a nie pchać się w starsze rodzaje transmisji danych.

Poza tym takie posunięcie ma dwa pozytywne skutki:
  • zachęca operatorów do inwestowania w infrastrukturę LTE,
  • poszerza gamę produktów obsługujących tę technologię.
Tak samo było w 2003-2004 roku z UMTS! Nikt nie obsługiwał umts w Polsce, Plus jako pierwszy wprowadził tę usługę sprzedając min. Sony Ericssona Z1010 i co? Było to drogie, ale się opłaciło. Teraz życie bez UMTS jest niewyobrażalnym koszmarem wielu młodych ludzi i biznesmenów =) Brawo Sony, precz z HSPA+, niech żyje LTE!

#3 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 17 September 2012 - 14:10

Zgadza się Xperia V w wersji LTE będzie spokojnie działać w Polsce i innych krajach ze słabą rozwiniętą siecią LTE z uwagi na kompatybilność, o której piszesz.

Co do tego ma jednak ion? Z tego co wiem wersja LTE nie pojawiła się w żadnym z krajów rozwijających a do nas jak i m.in. do Czech trafi właśnie HSPA+.

Jak zauważyłeś wiedzę związaną z tym wątkiem czerpałem ze źródła według którego wycofanie Xperia V w wersji HSPA+ znacznie ograniczy jego dostępność. Według mnie także i w Polsce.

Masz też racje co do przesłanek związanych z wprowadzeniem tego modelu pomimo stosunkowo słabo rozwiniętej sieci LTE, ja jednak wątpię by przekonały one któregokolwiek operatora (nawet Plusa) do sięgnięcia po Xperia V - tym bardziej, jeśli nie pojawiłaby się ona w ofercie Sony...

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 17 September 2012 - 14:18

Ano to ma, że pozbawianie topowego smartphone'a modułu LTE jest w dzisiejszych czasach czystą głupotą. Równie dobrze Sony mogłoby sprzedawać wszędzie jedną wersję iona - LT28i LTE a nie stosować jakieś głupie zagrywki, bo przecież wersja LTE obsługuje także HSPA+. Pewnie zmienili zdanie po premierze iPhone'a 5 który jak wiadomo obsługuje LTE, więc Sony by się tylko skompromitowało gdyby w swoich topowych produktach nie posiadali tej technologii :)

A co do Plusa i innych operatorów - to firmie Sony powinno zależeć aby ich produkt był jak najszerzej dostępny. Nie rozumiem tego limitowania na regiony. Jeśli nie Sony, to Plus będzie oferował produkty konkurencji - Samsunga, HTC, Apple itd. i Sony wypadnie z rynku definitywnie.

#5 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts
    • Time Online: 1d 4h 43m
  • Operator: PLAY

Posted 17 September 2012 - 18:15

Ostatnio pojawił się u mnie klient z telefonem LTE z innego kraju i nie można było wykonywać połączeń. Działał internet, ale sms i telefon nie. Wychodzi na to, że w Polsce mamy LTE, ale chyba tylko i wyłącznie póki co do internetu :). Co do V to domniemam, że to jakaś plotka, bo nie chce mi się wierzyć aż :)
Ambasador marki XPERIA

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 17 September 2012 - 18:22

Jaki model? Na jakich częstotliwościach pracował ten telefon? Jaka karta sim była wsadzona? Być może Plus w roamingu nie udostępnia połączeń głosowych tylko do transmisji danych... Trzeba byłoby to zbadać. Z resztą po co komu LTE do połączeń głosowych? Przecież to typ transmisji danych tylko i wyłącznie do internetu :)

#7 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 17 September 2012 - 19:24

Z tego co wiem polskie LTE służy tylko do transmisji danych - tak gdzieś wyczytałem. Nie zmienia to jednak faktu, że taki telefon powinien obsługiwać częstotliwości, o których wyżej...

#8 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts
    • Time Online: 1d 4h 43m
  • Operator: PLAY

Posted 18 September 2012 - 13:02

Samsung Nexus S 4G na USA z sieci Verizon, wsadzona micro sim, częstotliwości nie sprawdzałem, bo jak złapie jedną chociaż to powinien kompleksowo wszystko obsługiwać.

EDIT:

Tak na szybko sprawdziłem:
LTE, CDMA/PCS/1xEVDO Rev. A (800/1900 MHz)

Edited by rune, 18 September 2012 - 15:47.

Ambasador marki XPERIA

0 user(s) are reading this topic