Jump to content

Aktualizacja ICS dla Xperia S opóźniona, termin dla Xperia 2011 pozostaje bez zmian

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 21 May 2012 - 18:26

Niestety nie pod koniec maja/początek czerwca, a miesiąc później ma nastąpić długo oczekiwana aktualizacja nowych telefonów linii Xperia do Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Jak informuje Marcus na talk.sonymobile.com z uwagi na "różne zawirowania" data wypuszczenia ICS dla Xperia S została przesunięta na koniec czerwca/początek lipca. Utrzymano natomiast majowo-czerwcowy termin dla Xperia 2011;

Attached File  ICS.PNG   8.21K   4 downloads

#2 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • Kraj::
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 21 May 2012 - 18:36

Może w tym samym czasie wypuszczą system z poprawkami dla Neo V. Nie wiem jak w arc s i w Ray, ale moim zdaniem obecny ICS nie jest tak płynny jak GingerBread.
Na zwykłą neo i zwykłego arca można przecież wgrać Icsa z "braci". Jedynie na neo potrzeba fix na kamerę, który powstał na XDA.

#3 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 22 May 2012 - 00:40

Hmm... znowu nie rozumiem polityki Sony. To urządzenie zostało zaprezentowane na początku stycznia 2012 roku jako flagowy model firmy. Więc jako flagowy model firmy, powinien mieć wszystko naj, czyli najnowsze podzespoły oraz najnowszy system operacyjny. Z podzespołami różnie bywa, nie są najgorsze, ale mniejsza o to. Tymczasem wraz z premierą urządzenie zostało wyposażone w starą wersję OS. No ok, rozumiem 3-4 miesiące poślizgu... Mija pół roku i jedyne o czym się dowiadują właściciele Xperii S to krótka wzmianka o opóźnieniu w aktualizacji na jakimś blogu i lakoniczne "sorry" :blink: W dodatku niskobudżetowe modele jak neo V dostały już aktualizację do ICS, a flagowy produkt ma opóźnienie? Gdzie tu logika? Zwłaszcza że pozbyli się problemu z aktualizacją wielu platform, bo nie robią już nic innego jak produkty z Androidem. Zaczynam mieć idiotyczne wrażenie, że to nie Ericsson opóźniał Sony, a Sony hamowało Ericssona <_<

#4 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 22 May 2012 - 06:20

No bo SONY wraca do starej polityki za czasów X10 i andka 2.1. :D Z tego co ostatnio zauważyłem, to developerzy z xda robią więcej niż sama firma.
Yyy a może jest taka polityka fimy. Po co płacić własnym ludziom jak "frajerzy" z xda 3/4 roboty zrobią za free... Teoria wydaje się być śmieszna, ale są dwie opcje:
1. Wracamy do czasów X10... Co wydaje mi się bardziej nieprawdopodobne...
2. Jelenie odwalają za nas 3/4 roboty a my tylko dopicujemy system.

#5 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 22 May 2012 - 09:17

No niestety sprawa wydaje się więcej niż niepoważna. Już od samego początku był jęk zawodu, że Xperia S od razu nie wyszła z ICS, tymczasem wygląda na to, że jak pisze Jurij na aktualizację będzie czekać ponad pół roku. Jeśli rzeczywiście dołożyć do tego robotę chłopaków z XDA to można wręcz mówić o kompromitacji Developerów Sony. Podejrzewam, że ten miesiąc dłużej nikogo "nie zbawi", jednak sam fakt wcześniejszego pojawienia się ICS na wszystkich Xperia 2011 i debiutów kolejnych modeli ze starszą wersją Androida budzi niezrozumienie.

#6 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 23 May 2012 - 15:42

Według informacji zawartych na forum xda-developers, przesunięcie terminu aktualizacji Xperia S do ICS wynika z chęci uaktualnienia telefonu do wersji Android 4.0.4. Na jednym z zaprezentowanych zrzutów pochodzących z Xperia S funkcjonującej w Japonii można zobaczyć: Androida 4.0.4, kernel - 3.0.8 , firmware - 6.1.A.0.405.

W mojej opinii nie tłumaczy to w żaden sposób tych opóźnień i aż strach pomyśleć, gdy dostępne będzie jednak oprogramowanie do 4.0.3...

#7 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

Zwycięzca konkursu foto "Pokaż z bliska atuty SE"

• User
  • 682 posts
    • Time Online: 31d 4h 48m

Posted 23 May 2012 - 17:09

Z tego co ostatnio zauważyłem, to developerzy z xda robią więcej niż sama firma.

to akurat nic nowego że zapaleńcy robią więcej niż producenci - wystarczy spojrzeć na gothica 3 i wagę community patcha który powstał z inicjatywy graczy :P opóźnienie w przypadku sony nie jest niczym nowym, miejmy tylko nadzieję że update nic nie schrzani
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?

#8 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 23 May 2012 - 18:39

Sony (ericsson) zapowiadał / o, że ics znacznie przyspieszy telefon, polepszy. Miejmy nadzieję, że właśnie poprawki przyspieszą system i zrobią coś z baterią, bo przy normalnym użytkowaniu wytrzymuje 1 dzień. Póki co to porażka...

#9 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 23 May 2012 - 20:58

No i takie przekładanie jest bardzo denerwujące,chociaż w sumie i tak Xperia S oferuje więcej na Gingerbreadzie niż wszystkie Xperie z 2011 roku oparte na tym samym systemie.Mam nadzieję że jak już wyjdzie ten ICS dla  Xperi S oraz pozostałych Xperi to będzie bardziej dopracowany niż ten dostępny na modele Arc S, Neo V i Ray

#10 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 23 May 2012 - 21:17

Ja myślę, że w tym samym czasie wydadzą ics dla wszystkich pozostałych xperii oraz poprawke dla arc s, Ray i neo v, bo to co się teraz dzieje się w pale już nie mieści...

#11 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 23 May 2012 - 21:52

View Postjack79, on 23 May 2012 - 20:58, said:

No i takie przekładanie jest bardzo denerwujące,chociaż w sumie i tak Xperia S oferuje więcej na Gingerbreadzie niż wszystkie Xperie z 2011 roku oparte na tym samym systemie.Mam nadzieję że jak już wyjdzie ten ICS dla  Xperi S oraz pozostałych Xperi to będzie bardziej dopracowany niż ten dostępny na modele Arc S, Neo V i Ray

Są plotki, że Xperia S i pozostałe Xperie 2012 mają dostać od razu Androida 4.0.4... a ile w tym prawdy, przekonamy się niebawem :)

#12 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 25 May 2012 - 16:43

Sony Mobile potwierdziło, że od początku przyszłego tygodnia rozpocznie się aktualizacja: Xperia arc, Xperia neo, Xperia mini, Xperia mini pro, Xperia pro, Xperia active i Sony Ericsson Live with Walkman.

Zgodnie z zapowiedziami te telefony dostaną aktualizację do Android 4.0.4. Ponadto, wersja 4.0.4 będzie dostępna także dla Xperia arc S, Xperia ray i Xperia neo V, które wcześniej otrzymały Android 4.0.3.

Źródło: Sony Mobile Blog

#13 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 27 May 2012 - 22:12

dziś serwery PC Companion przez jakiś czas nie działały ale aktualizacji dla mojej ARC jeszcze nie widzę więc czekamy czekamy,... ;)

#14 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 28 May 2012 - 08:26

Ja akurat teraz będę codziennie sprawdzał czy jest już dostępna aktualizacja,bo dla mojej Neo też jak na razie aktualizacji nie widać

1 user(s) are reading this topic