Jump to content

Numer modelu Xperia SX "Komachi" to MT28

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 16 May 2012 - 18:46

W sieci niemal jednocześnie pojawił się zrzut ekranu z Xperia SX oraz benchmark. Według obu zapisów numer modelu Xperia SX to MT28.

Poza tym warto wspomnieć, iż cały czas trwają spekulacje na temat ewentualnego pojawienia się tego modelu w innych częściach świata. Oczywiście taki model zapewne nie posiadałby tunera TV i podczerwieni, których zwyczajowo nie montuje się chociażby w Europie.

Posted Image

Posted Image

Źródło: XperiaBlog, NenaMark, ameblo.jp

#2 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 16 May 2012 - 19:05

Oczywiście taki model zapewne nie posiadałby tunera TV i podczerwieni, których zwyczajowo nie montuje się chociażby w Europie.
A szkoda, bo przydało by się takie udogodnienie, bynajmniej jak dla mnie.

#3 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 17 May 2012 - 05:25

View Postdante, on 16 May 2012 - 19:05, said:

A szkoda, bo przydało by się takie udogodnienie, bynajmniej jak dla mnie.

To sobie sprowadź z Japonii Xperię acro HD albo Xperię SX - one mają podczerwień ;)

#4 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 17 May 2012 - 08:55

Mi też by się to przydało (a najbardziej podczerwień),może to trochę głupie ,ale rzeczywiście by mogliby w tych "europejskich" Xperiach wbudować Tuner TV i podczerwień wtedy przynajmniej te Xperie wyróżniałby się czymś na tle innym smartfonów

#5 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 17 May 2012 - 09:06

Też o tym samym pomyślałem. Dlaczego kombinują i na siłę usuwają z pierwowzorów elementy, które rzeczywiście pozwalałby się wyróżniać telefonom Sony? Jak się np. patrzy na Sony Ericssony wypuszczone na rynek azjatycki to są tam naprawdę fajnie i innowacyjne jak na europejskie warunki telefony.

#6 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 19 May 2012 - 08:19

ja jak już w kiedyś w kilku innych tematach napisałem - też ubolewam nad brakiem podczerwieni. Szkoda zawsze telefon Sony w europie różnił by się czym więcej od innych...

#7 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 19 May 2012 - 15:03

Racja, do tego dochodziłby jeszcze moduł NFC,Bluetooth ,Wi-fi direct to już był pełen ,,zestaw" łączności bezprzewodowej służący do wysyłania plików np. NFC i Wi-fi direct do komunikacji z jakimiś nowszymi smartfonami (NFC dodatkowo do komunikacji z Smartagami), podczerwień do sterowania sprzętem RTV lub np. gdyby ktoś chciał sobie coś wysłać ze starego poczciwego W200i :lol: ,natomiast Bluetooth do całej reszty nie obsługujących pozostałych wymienionych funkcji

#8 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 19 May 2012 - 15:34

View Postjack79, on 19 May 2012 - 15:03, said:

Racja, do tego dochodziłby jeszcze moduł NFC,Bluetooth ,Wi-fi direct to już był pełen ,,zestaw" łączności bezprzewodowej

Nie bardzo rozumiem co chcesz przez to powiedzieć. Praktycznie wszystkie japońskie telefony od wielu wielu lat mają wbudowany bluetooth ( w nowych Xperiach jest to wersja 3.1). Spora część ma wifi, w nowych Xperiach jest to standard 802.11 a/b/g/n. A jeśli chodzi o NFC, w Europie jest to nowość, natomiast w Japonii ludzie używają komórek do płatności zbliżeniowych od kilku lat. Wszystkie telefony z serii Bravia, Cybershot, Urbano etc. mają wbudowany moduł Felica. Cytując wikipedię:

FeliCa – jest systemem bezdotykowych kart w systemem RFID zaprojektowanym przez firmę Sony, stosowany głównie w mikro-płatnościach. Po raz pierwszy technologia ta została wykorzystana przy Octopus card w Hongkongu. Technologia ta wykorzystywana jest również na szeroką skalę w Singapurze oraz Japonii.

Więc żadne NFC nie jest im do szczęścia potrzebne ;)

#9 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts

Posted 20 May 2012 - 16:52

Chodzi mi to że jakby np. do Xperi S przeznaczoną na rynek europejski (która oprócz podstawowego Bluetooth-a oraz Wi-fi ma także NFC) dodali jeszcze podczerwień oraz obsługę Wi-fi direct to byłby naprawdę fantastycznie podobnie jak w innych Xperiach od Sonego.No ale u nas szansa na coś takiego jest znikoma i już prędzej Nokia przeszła by na Androida

1 user(s) are reading this topic