Jump to content

Sony przedstawia ręcznie napędzaną ładowarkę USB CP-A2LAKS USB

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 15 May 2012 - 20:51

Wydaje się, że Sony ma do zaoferowania użytkownikom komórek coś na co czekali od lat... mowa o przenośnej ręcznie ładowanej ładowarce z wyjściem USB dla smartfonów i innych urządzeń producenta

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

.

Urządzenie ma być napędzane siłą naszych mięśni, a kręceniem korbką przez trzy minuty ma wytworzyć energię, która pozwoli na jednominutową rozmowę. W przypadku, gdy będzie machać ręką przez pięć minut porozmawiamy przez minutę dłużej. Ładowarka ma zadebiutować w Japonii 20 czerwca w cenie ok. 100 dolarów.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Warto przypomnieć, że Sony oferuje także podręczną ładowarkę USB CP-A2LS, która posiada 4,000mAh baterię pozwalającą na dwukrotne ładowanie smartfona i kosztuje 40 dolarów.

Posted Image

Źródło: sony.jp, sony.com, XperiaBlog

#2 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

Moderator

• Moderator
  • 1,255 posts
    • Time Online: 117d 10h 36m
  • GG:
  • Kraj::
  • Operator: T-Mobile

Posted 15 May 2012 - 20:55

O tak, lubie taki sprzęt :P  Latarka na dynamo jest dobra, ale ładowarka na korbke chyba jeszcze lepsza ;)
Posted Image

#3 OFFLINE   First

First

Były Moderator

• User
  • 197 posts
    • Time Online: 14d 5h 38m
  • Operator: Plus

Posted 16 May 2012 - 08:50

Pomysł jak najbardziej trafiony, tylko cena jakby trochę za wysoka, przynajmniej według mnie :P
Posted Image

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 16 May 2012 - 16:02

Bardzo fajne rozwiązanie pod jednym warunkiem - gdyby udało się to połączyć z mechanizmem napędowym roweru :) Wtedy GPS w trasie działa, muzyczka leci, od czasu do czasu aparat a w trakcie jazdy bateria się doładowuje :D Bo tak samo w sobie kręcenie korbką przez ileś minut żeby wykonać minutowe połączenie jest mało praktyczne :rolleyes:

#5 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

Moderator

• Moderator
  • 1,255 posts
    • Time Online: 117d 10h 36m
  • GG:
  • Operator: T-Mobile

Posted 16 May 2012 - 17:00

Tyle, że rowerem nie jedziemy cały czas, trzeba się przecież zatrzymywać. Nie wiem czy takie krótkie ładowania i przerwy pomiędzy nimi nie zaszkodziłyby baterii :) Miałem kiedyś zbudowanego "prototypa" takiej ładowarki na dynamo, ale jakoś nie chciało mi to działać i projekt porzuciłem :P
Posted Image

#6 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 16 May 2012 - 18:06

Mechanizm zapewne wyposażony jest w specjalnym mechanizm indukujący prąd, który podaje go o stałym napięciu i natężeniu. Ciekawe jak intensywność kręcenia wpływa na szybkość ładowania się urządzenia ładującego. Urządzenie z pewnością dla ludzi lubiących survival i inne formy spędzania czasu z daleka od elektryczności, gdzie telefon w zasadzie uruchamia się na parę chwil w ciągu dnia. Jak dla mnie to naprawdę udany gadżet, który jednak mógłby kosztować te 30-50% mniej ;)

#7 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 16 May 2012 - 18:21

View Postbartolinio3, on 16 May 2012 - 17:00, said:

Tyle, że rowerem nie jedziemy cały czas, trzeba się przecież zatrzymywać. Nie wiem czy takie krótkie ładowania i przerwy pomiędzy nimi nie zaszkodziłyby baterii :) Miałem kiedyś zbudowanego "prototypa" takiej ładowarki na dynamo, ale jakoś nie chciało mi to działać i projekt porzuciłem :P

Jak jedziesz na całodniową / kilkudniową wycieczkę, to pedałujesz przez cały dzień. Wtedy problem ładowania przez dni następne byłby wyeliminowany. Z resztą podejrzewam że przy prędkościach 20-30 km/h ta korbka kręciłaby się naprawdę szybko :) A co do baterii, litowo - polimerowe są stworzone do doładowywania ;)

0 user(s) are reading this topic