Jump to content

Naziemna telewizja cyfrowa - jaki tuner, dekoder wybrać?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 04 April 2012 - 14:52

Witajcie,

w niedługim czasie czeka mnie zakup trzech dekoderów/tunerów umożliwiających odbiór TV ze zwykłych anten dachowych. Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii i dokonywał zakupu takiego urządzenia? W dwóch przypadkach zależy mi na jak najprostszym i jak najtańszym rozwiązaniu (przejściówka z tył tv?) w jednym w grę wchodziłoby bardziej rozbudowane urządzenie.

Co ewentualnie mogliście polecić i na co zwrócić uwagę. Powiem tylko, że we wszystkich przypadkach chodzi o stare kineskopowe telewizory.

#2 OFFLINE   faflak

faflak

Zwycięzca Drugiego Quizu Forum Sony Ericsson World

• User
  • 707 posts
    • Time Online: 36d 13h 18m

Posted 04 April 2012 - 15:07

proponuje najtansze ;) na allegro od bodajze 80pln w gore u mnie w sklepach od 150pln maja one nawet usb-nagrywanie ostatnio z sasdiadem walczylem z takim uzadzeniem byly wszystkie kanaly oprocz tvp1-2 sa dwie opinie - jedni twierdza ,ze nie ma potrzeby wymiane anteny a inni ze owszem (chodzi tu chyba o wielkosc anteny) jedno co moge powiedziec :programow przybywa sporo... ja osobiscie tego nie kupie z jednego powodu - nie potrzebny mi nastepny pilot :) wole uzbierac gotowke i zmienic telewizor .Nie wiem jak to sie ma do calkiem strych odbiornikow bez zlacza euro lub czincz moze byc klopot z podlaczeniem
_________________________________________________________________________________________________pomogłem kliknij ^

#3 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts
    • Time Online: 107d 15h 32m

Posted 04 April 2012 - 15:48

Dokładnie, po co kilka pilotów, przejściówek i innych zbędnych gadżetów. Polecam uzbierać troszkę kaski i kupić telewizor z tunerem cyfrowym. Jeśli chodzi o antenę, to bez problemu da się odbierać na starych (siatkowe, kierunkowe), u siebie tak odbieram.
Jeżeli jednak zdecydujesz się kupić przejściówkę, to tak jak kolega wyżej napisał, najtańszą - szkoda kasy na jakieś drogie wynalazki :)
WALKMAN®

#4 OFFLINE   vad3r

vad3r
  • User
  • 163 posts
    • Time Online: 12d 3h 4m

Posted 04 April 2012 - 19:18

Polecam Ferguson Ariva t55/65 (ten drugi łatwiej dostępny), sam taki niedawno zakupiłem i sprawuje się świetnie :)

#5 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 04 April 2012 - 19:55

No właśnie głównie chodzi mi o funkcjonalną przejściówkę bo sprawa dotyczy moich... dziadków :) Być może w jednym z TV zamontowałbym lepszą wersję z bajerami, ale tak jak pisałem na pozostałych chodzi tylko o to by można było swobodnie oglądać TV...

Co do anten - czytałem. Niby jeśli teraz jest dobry obraz i dostępność podstawowych programów, to nie powinno być problemów - mam więc nadzieję, że obędzie się bez dodatkowych kombinacji.

Wszelkie sugestie i propozycje w dalszym ciągu mile widziane :)

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 04 April 2012 - 20:03

Nie ma co siać paniki, telewizja naziemna w postaci analogowej będzie nadawana jeszcze przez ponad rok (do lipca 2013 roku). Ja bym kupił jedno możliwie tanie urządzenie, przetestował i ewentualnie kupił drugie takie samo lub inne, natomiast tam gdzie ma być możliwie lepsze - zastanowił bym się nad zmianą telewizora na taki z wbudowanym dekoderem. Aczkolwiek jest jeszcze jedno wyjście - rozejrzeć się za dostawcą usług telewizji kablowej lub satelitarnej - wtedy problem dekodera odpada :)

#7 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 04 April 2012 - 20:12

No właśnie tak chcę zrobić - kupić jedno urządzenie na próbę i zobaczyć jak się będzie sprawować. Niestety w rejonie, w którym mieszkają dziadkowie brak jest wszelkich kablówek - gdyby było inaczej nawet bym się nie zastanawiał. Co do zmiany telewizora - "przecież ten jest jeszcze dobry, więc po co wymieniać..." ;) Co zresztą może i nie jest do końca pozbawione rozsądku bo po tym co usłyszałem od sprzedawców o TV nowej generacji to często nie wytrzymują one do końca gwarancji, a co dopiero potem...

#8 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 13 April 2012 - 01:03

Nie wiem jak tam postępy w zakupach, ale z tego co widzę to robi się pomału niezły cyrk:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

]

Więc może warto się wstrzymać z zakupami lub rozważyć zakup droższego, pewniejszego dekodera? :)

#9 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 13 April 2012 - 08:31

ja też ostatnio słyszałem że te tanie dekodery nie będą działać... (już podobno na niektórych z 15 kanałów przynajmniej 3-4 nie odbierają)

#10 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 13 April 2012 - 09:09

Ta informacja przesuwa plany zakupowe na zdecydowanie późniejszy termin. Ehh swoją drogą to takie "polskie" - zapowiedzi, reklamy, chwalenie się i znów niekompetentne podejście do sprawy. Poczekamy, aż wspomniane "parametry" będą już znane...

#11 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 13 April 2012 - 14:57

nie martw się, wczoraj ogłosili że ostateczna decyzja co do wyłączenia nadajników naziemnych zapadnie dopiero po Euro2012 i być może będzie o to przesunięte o rok od obecnej daty... więc jeszcze masz spoooro czasu ;)

0 user(s) are reading this topic