Jump to content

Xperia S - Pytania i odpowiedzi

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#1 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts
    • Time Online: 1d 4h 43m
  • Kraj::
  • Operator: PLAY

Posted 13 March 2012 - 12:29

Stałem się zadowolonym posiadaczem Xperii S. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania odnosnie tego modelu to postaram się rozwiać wątpliwości bądź potwierdzić parę rzeczy.  Kto pierwszy? :)

PS: Jakby co odpowiem około 20-21 ;)
Ambasador marki XPERIA

#2 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 13 March 2012 - 12:53

Dzięki Kamil, że zechciałeś założyć taki temat u nas i służysz pomocą związaną z Sony Xperia S. Mam nadzieje, że Użytkownicy Forum Sony Ericsson World będą mieć sporo korzyści z informacji tu zawartych :)

Mam pytanie, które gdzieś tam przejawiało się przy pierwszych zdjęciach, filmach pokazujących ten model:
Co z odciskami palców na obudowie? Co z łapaniem przez nią brudu? Pewnie musisz go trochę poużywać by móc w pełni zabrać głos jednak ciekaw jestem jak to wygląda.
Druga sprawa, jak subiektywnie rzecz biorąc, leży w dłoni ten telefon? i jakie są pierwsze wrażenia związane z jego użytkowaniem?

#3 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 13 March 2012 - 15:27

Moje pytania będą trochę inne, a więc, gdzie ją nabyłeś i w jakiej cenie?
Mile widziana Twoja własna recenzja telefonu ze zdjęciami :-)

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 13 March 2012 - 16:48

To ja zapytam z innej beczki: Jak Ci się sprawuje nowa wersja Setool2:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

pod względem identyfikacji, flashowania, odczytu trim area z Sony Xperia S? :) Jak możesz, to zapodaj jakieś logi bez numeru IMEI oczywiście :)

#5 OFFLINE   rune

rune
  • Autor tematu
  • User
  • 77 posts

Posted 13 March 2012 - 17:51

Ta odpowiedz wlasnie pisze z XPERII S i musze przyznac, ze do pisania sms ten rozmiar wyswietlacza jest dla mnie najbardziej optymalny.
Mikolaj - z dotykowym telefonem nic nie zrobisz. Trzeba by bylo chropowata powierzchnie LCD zastosowac. Odciski palcow niestety zostaja, ale jak jest aktywny ekran to nic nie widac. Co do samej obudowy to nie ma ani sladu po palcach. Po przesiadce z Ray nie moglem sie przyzwyczaic na poczatku, ale z kazda chwila jest coraz lepiej.
phillix - czy to wazne? ;-)
Jurij - nie mam Setoola juz, ale wieczorem bede z kims nad tym siedzial i zobaczymy.
Ambasador marki XPERIA

#6 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 13 March 2012 - 19:25

Akurat dla mnie to ważne. Słyszałem dziś, albo przesłyszało mi się, reklamę xperii s w polsce, w Orange.

#7 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 13 March 2012 - 19:36

Oj Filip, Filip przecież tu masz jak wół napisane... więc czas najwyższy by z tą reklamą ruszyli. Powiedzmy, że rune nie musiał kupować tego modelu by móc z niego korzystać i odpowiadać na nasze pytania :)

Mi chodziło właśnie o obudowę, z wyświetlaczem to normalne, ale na pierwszych filmach widać było że ten plastik strasznie łapie różne prószka...

#8 OFFLINE   rune

rune
  • Autor tematu
  • User
  • 77 posts

Posted 13 March 2012 - 19:53

Czarne to czarne, kurz zawsze będzie trochę widać. Jedna rzecz mnie bardzo zaciekawila. Do tej pory we wszystkich XPERIA'ch lista polaczen byla troche dziwna, bo jak zadzwoniles do jednej osoby 10 razy pod rzad to miales ja na liscie 10 razy. Teraz jest to pogrupowane. Jedna pozycja i mala czcionka ile razy dzwoniles do danej osoby :)

Posted Image
Ambasador marki XPERIA

#9 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 13 March 2012 - 20:08

nie mam Setoola juz, ale wieczorem bede z kims nad tym siedzial i zobaczymy.

Jeśli to ta osoba, o której myślę, to go pozdrów :P I daj znać, jak efekty :) Pewnie na pisanie recenzji nie masz czasu, ale fajnie byłoby jakbyś porobił w stolicy trochę fotek w słoneczny dzień - urządzimy zawody w liczeniu pikseli :P Nie no żart, ale te co do tej pory wyciekły do sieci rewelacyjne nie były, mam nadzieję że chociaż w nowszych wersjach softu wyeliminują brak ostrości na zdjęciach :)

#10 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 14 March 2012 - 07:48

Ja bym chciał byś nagrał Mi film ( jak masz czas ) zarówno standardową aplikacja jak i LgCamera. Chciałbym zobaczyć ile da się wycisnąć z aparatu. A zależy Mi na tym gdyż w aplikacji od lg mamy mnóstwo ustawień i w przypadku Arc'a znacznie poprawiło jakość nagrania.

#11 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 14 March 2012 - 08:15

Dodatkowo proszę o jakość muzyki z głośnika, żywotność baterii oraz czy jest solidny czy się wydaje, no i czy ma jakąś tendencje do wypadnia, chodzi o kształt :-)  dzięki.

#12 OFFLINE   rune

rune
  • Autor tematu
  • User
  • 77 posts

Posted 14 March 2012 - 19:22

phillix - jeżeli chcesz dobre głośniki to kup sobie zestaw 5.1 :)
Tak na poważnie donośny po włączeniu xLOUD, ale bassów się nie spodziewaj. Mi tam odpowiada jak ktoś dobija się do mnie.
Bateria mi trzyma jeden dzień póki co, bo cały czas WIFI + synchronizacja w tle + zabawy z telefonem + transfer danych + GPS + gry + sms + telefony. Wynik spodziewany przeze mnie.
Do kształtu trzeba się przyzwyczaić, no bo duży jest. Dla pudziana sądzę, że byłby jak dla mnie Ray. Leży ogólnie dobrze w dłoni a obudowa wydaje się solidna jak do tej pory.
Ambasador marki XPERIA

#13 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 14 March 2012 - 20:11

A jak wypada glosnik w porównaniu do ray? Jeżeli tak jak ray, to również jak neo, arc etc.

#14 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts
    • Time Online: 107d 15h 32m

Posted 14 March 2012 - 21:09

A ja mam pytanie co do odtwarzacza - jak działa SensMe? W jaki sposób ustala nastrój? :)
WALKMAN®

#15 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 16 March 2012 - 16:48

Kolejne moje pytanie, czy zawartość pudełka Xperia S jest taka sama jak na zdjęciu poniżej?

Posted Image

#16 OFFLINE   rune

rune
  • Autor tematu
  • User
  • 77 posts

Posted 16 March 2012 - 21:21

Już pędzę z odpowiedziami na wasze pytania :)

Zestaw będzie się różnił zależnie od operatora i dystrybutora. Jeżeli kupimy telefon w Netsporcie bądź Sony Store to zestaw "prawdopodobnie" będziemy mieć taki:
- Kabel USB EC600L
- Kabel HDMI
- Futerał
- Słuchawki + wymienne gumki. Niestety raczej nie Sony Smart Headset
- Ładowarka sieciowa EP800
- Folia na ekran + szmatka + druga folia na ekranie jak w X10, czy Arc
- Instrukcja, gwarancja itp. papiery
- No i sam telefon

Co do SmartTags będą dostępne od kwietnia w cenie około 40zł za 4 sztuki, czyli wychodzi po 10zł za jedno. Tanio prawda? :). Aktualizacja do ICS też na przełomie Marca i kwietnia powinna pojawić się.

Jak działa SensMe? A tak:
Posted Image
Screenshoty robi w .png, więc praktycznie przy bezstratnej kompresji. Duży plus według mnie.

Co do głośności to po włączeniu XLOUD jest zdecydowanie głośniejszy niż Ray. Jak wiadomo w wielkości siła ;)

Filmy Video postaram się nagrać jutro, bo będę miał trochę czasu.

Wczoraj w Sony Store odbyła się Polska premiera modelu i miałem przyjemność tam być z innymi. Był prezentowany produkt i na różnych stanowiskach funkcje np. podłączenie pod Livedock i do tego jeszcze klawiatury i myszka BT. Trzeba powiedzieć, że ładnie to śmigało. Na innym stanowisku transfer po WIFI zdjęć oraz wideo na duży telewizor Sony. Przy dobrym transferze to i Full HD film pociągnie. Posiadam czarną XPERIĘ, ale biała wersja wymiata na całego według mnie.
Ambasador marki XPERIA

#17 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 16 March 2012 - 21:29

A co powiesz o słuchawkach dołączonych do telefonu? Te, które dostałem w zestawie do Neo V są jeszcze zapakowane, nigdy nie otwierane, nie wiem jak grają, ponieważ nie lubię tych plastikowych dousznych czy jak to tam. Używam tylko dousznych z gumkami :)
Ew. możesz podać model słuchawek jeżeli jest ta naklejka na dole kabla :)
dzięki
Posted Image

#18 OFFLINE   rune

rune
  • Autor tematu
  • User
  • 77 posts

Posted 18 March 2012 - 21:04

phillis - ja dostałem w swoim komplecie MH650c i też póki co leżą zafoliowane, ale ogólnie zbierają dobre opinie jak każde od Sony/SE. Na co dzień mam sennheiser'a

I coś dla Dante. Może to nie jest dobry przykład. W niedługim czasie postaram się coś innego zapodać.

Co do wideo to widzę jedną rzecz. Prawdopodobnie pamięć jest w FAT32, więc ograniczenie pliku wynosi 2GB i pewnie dlatego mi przerwało w pewnym momencie. Na NTFS z wiadomych względów nie zmienisz.
Ambasador marki XPERIA

#19 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 19 March 2012 - 15:38

I coś dla Dante. Może to nie jest dobry przykład. W niedługim czasie postaram się coś innego zapodać.
Wiesz, że mycie auta jest karalne zanieczyszczasz glebę :D  a tak na serio to dzięki za filmik. Widzę, że dopadłeś aplikację o której rozmawialiśmy. ;)

#20 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 21 March 2012 - 19:56

Moje kolejne pytanie - dysponujesz może serwisówką do tego modelu? Interesuje mnie lokalizacja Snapdragona na PCB :)

0 user(s) are reading this topic