Jump to content

Zobacz jak podłączyć pendrive/czytnik kart pamięci do Xperia S [foto, video]

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 09 March 2012 - 14:07

Portal Xperia Blog przeprowadził testy, które z pewnością zainteresują całą rzeszę przyszłych użytkowników telefonów od Sony.
Jak mogliśmy już zobaczyć redakcja serwisu od jakiegoś czasu testuje Sony Xperia S. Tym razem sprawdzono jak sprawuje się telefon w połączeniu z 4 GB pendrivem. W ten sam sposób można zresztą podłączyć adapter na karty pamięci microSD, o którym wspominaliśmy już w tym temacie. Poniżej film ilustrujący sposób podłączenia telefonu i "pędraka" za pomocą przejściówki:

Poza przejściówką w telefonie wystarczy mieć zatem zainstalowany znany wszystkim Astro file manager, by cieszyć się "pamięcią zewnętrzną" w nowych telefonach Sony Xperia. Co ciekawe opisany sposób ma ponoć także działać na zrootowanych telefonach linii Xperia 2011.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Źródło: Xperia Blog

#2 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts
    • Time Online: 1d 4h 43m
  • Kraj::
  • Operator: PLAY

Posted 09 March 2012 - 18:08

Telefon posiada funkcję OTG. Powoli zaczyna się to robić standardem i bez oryginalnej przejściówki na zamiennikach też powinno to działać. Pytanie jak odczyta dysk zewnętrzny 500GB. Sprawdzę to w przyszłym tygodniu na mojej Xperii S. O ile jest zasilanie z sieci to sądzę, że nie będzie problemu. Pytanie jak zasilanie dysku będzie z pojedynczego bądź podwójnego USB.
Ambasador marki XPERIA

#3 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 09 March 2012 - 22:24

Chyba wszystkie nowe Xperie to obsługują :) Wiem na pewno że arc i arc S tak. Więc pozostałe z chipsetem MSM8255 też powinny... Nie wiem jak starsze MSM7227 i QSD8250 - aż jestem ciekaw :) Podłączanie dodatkowej pamięci przez usb dzięki funkcji On The Go to bardzo przydatna sprawa, moim zdaniem powinni takie przejściówki dołączać do każdej Xperii, albo chociaż do tych droższych modeli :rolleyes:

#4 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 7h 58m

Posted 10 March 2012 - 13:17

Chetnie sam zaopatrzyłbym się w takową przejściówkę. Musze przyznać, że bardzo przydatna sprawa.

#5 OFFLINE   Pabloot

Pabloot
  • User
  • 7 posts
    • Time Online: 5h 58m
  • GG:
  • TelefonXperia S
  • Operator: T-Mobile

Posted 08 May 2012 - 18:02

Witam,
mam pytanko jakich kabelków używacie?? mam zwykłą przejsciówkę i niestety nie wykrywa żadnego pendraka potrzebny jest kabelek OTG??

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 08 May 2012 - 18:24

Musisz mieć kabel taki jak na filmie + telefon obsługujący funkcję USB OnTheGo... Jaki masz telefon?

#7 OFFLINE   Pabloot

Pabloot
  • User
  • 7 posts
  • GG:
  • TelefonXperia S

Posted 08 May 2012 - 19:26

Xperia S mam przejsciówke USB<>microUSB jest to poprotu kosta bez kabelka, jaki ten gosciu ma kabel bo nigdzie nie widze opisu

Edited by Pabloot, 08 May 2012 - 19:28.

#8 ONLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,066 posts
    • Time Online: 78d 10m

Posted 08 May 2012 - 19:44

W sumie mógłbyś wstawić zdjęcie tej przejściówki, wtedy łatwiej byłby nam ocenić czy na pewno masz tą właściwą

#9 OFFLINE   Pabloot

Pabloot
  • User
  • 7 posts
  • GG:
  • TelefonXperia S

Posted 08 May 2012 - 20:07

Heh czuje sie jak 2 letnie dziecko :) uprzedzajac pytania włożyłem do telefonu i pasuje i pendrive tez podpiąłem z dobrej strony ;)

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

#10 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 08 May 2012 - 20:18

Wygląda na chiński badziew... może po prostu przejściówka jest zepsuta? Astro file manager prawidłowo masz zainstalowany? :)

#11 OFFLINE   Pabloot

Pabloot
  • User
  • 7 posts
  • GG:
  • TelefonXperia S

Posted 08 May 2012 - 20:27

Wydaje mi sie ze tak wszystko działa pliki mogę przegladać i wszystko działa. Jak podlączam pendrive (próbowałem kilka 1Gb, 4GB, 16GB i 64GB) to nawet dioda w nim się nie zapala a w ustawieniach fona pamieć/nośnik USB ciągle jest napisane podłącz nośnik USB nic się nie zmienia. Chciałem mieć jak najmniejsza przejsciówke dlatego taka kupiłem miałem zamiar ja w kieszeni nosić wiec zależało mi na miejscu.
Edit: Zapomniałem dodac ze byłem dzisiaj w kmputerowym i skonstruowałem przejsciowkę USB>miniUS + miniUSB>microUSB i też nie zadzałało

Edited by Pabloot, 08 May 2012 - 21:35.

#12 OFFLINE   Pabloot

Pabloot
  • User
  • 7 posts
  • GG:
  • TelefonXperia S

Posted 10 May 2012 - 20:30

Juz po sprawie kupiłem kabelek z noki CA-157 za 20 zł i wszystko hula :) nie wiem jakie macie doświadczenia ale u mnie nie działają dyski HDD mam 2,5 250GB bez zasilacza i  3,5 1,5TB z zasilaczem. Wykrywa je ale nie może ich podłączyć. Przy podłączeniu PENDRIVE 64GB wyskakuje że za duży pobór energii i że został odłączony. 16GB działa bez problemu. POZDRO

#13 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 10 May 2012 - 20:55

Tak jak mówiłem - chińskie przejściówki, złącza etc. no name są nic nie warte. A co do dysków - na 100% wina zbyt małego zasilania z portu USB :(

#14 OFFLINE   Pabloot

Pabloot
  • User
  • 7 posts
  • GG:
  • TelefonXperia S

Posted 11 May 2012 - 15:39

ok moze być zbyt male zasilanie przy dysku który 100% ciagnie z USB, dziwne że nie działa dysk który ma osobny zasilacz może za duża pojemność...

#15 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 23m

Posted 15 May 2012 - 10:36

Poza zasilaniem, sprawy pojemnościowe też mogą się tu odgrywać dużą rolę. U mnie na kompie całkiem sporo trwa procedura otwierania 1,5 TB dysku, a co dopiero praca na nim z poziomu telefonu, choć parametry techniczne mojego lapsa i "eSki" są akurat zbliżone ;)

16 GB to i tak przyzwoity i w miarę wystarczalny sposób na zwiększenie pamięci nowych Xperii.

#16 OFFLINE   Ivanezzz

Ivanezzz
  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 22m
  • Operator: Orange

Posted 24 July 2013 - 14:40

ja mam wprawdzie Xperię P, ale udało mi się podpiąć pena, kabelek kupiony na allegro za 20 nie markowy, ale chyba porządny. Ale nie od razu był sukces. DOpiero jak zainstalowałem USB Host Diagnostic czy jakoś tak, to poszło. I tu ciekawostka mam dwa niby identyczne pendrive'y corsair voyager oba 8 giga i jeden czyta bez problemu, a przy drugim wywala, że za duży pobór prądu. :o  Macie jakiś pomysł?  A spotkaliście się z opinią, że dłuższy odczyt z pena może zniszczyć płytę główną telefonu? może to chodzi o starsze modele po rootowaniu?

#17 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 24 July 2013 - 15:32

Jak jest za duży pobór prądu to nie będzie działać. Musisz wtedy użyć huba usb z zewnętrznym zasilaniem, żeby móc podpinać zewnętrzne dyski twarde, bardziej prądożerne akcesoria jak klawiatury, niektóre myszy czy pendrive'y :)

#18 OFFLINE   Ivanezzz

Ivanezzz
  • User
  • 3 posts

Posted 26 July 2013 - 08:10

Ale ciekawe jest to, że jeden pendrive działa a drugi nie.. stestuję może jeszcze jakiś inny. A co powiecie o tym, że długi czas pracy z pendrive'a może zniszczyć telefon? prawda to?

#19 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 26 July 2013 - 11:11

Wszystko się może zepsuć :) Wystarczy skok napięcia i płyta główna pójdzie z dymem... Dlatego to jest dobre rozwiązanie na krótką metę, żeby podłączyć, skopiować i odłączyć, a nie łazić z uwieszonym na kablu pendrivem :)

#20 OFFLINE   Ivanezzz

Ivanezzz
  • User
  • 3 posts

Posted 27 July 2013 - 18:27

no też tak sobie pomyślałem :) ale to i tak świetna akcja np na wakacjach pod namiotem :) a przy okazji kupiłem pena 16giga dtse5 kingstone - działa bez zarzutu :) polecam

1 user(s) are reading this topic