Jump to content

Inny standard wejścia 3,5mm w nowych telefonach linii Xperia

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,551 posts
    • Time Online: 174d 15h 4m

Posted 28 February 2012 - 11:55

Nowe telefony od Sony, czyli Xperia S, Xperia P i Xperia U będą używać innej, niż starsze modele, technlogii w 3,5mm wejściu słuchawek.

Specyfikacja modeli Xperia 2012 wskazuje, że 3,5mm jack wykorzystuje teraz standard CTIA, w odróżnieniu do

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

używanego wcześniej (teraz).

Co to oznacza dla Użytkowników Sony (Ericssonów)? Niezgodność z niektórymi obecnie wykorzystywanmi słuchawkami, która może zredukować ich funkcjonalność lub uniemożliwić odtwarzanie na nich muzyki. Nowa wtyczka jest po prosu inaczej "skręcona" i ma inną konfigurację pinów, swoją drogą zgodną z urządzeniami....  Apple iOS.

Nie muszę mówić co to oznacza dla wszystkich obecnych Użytkowników Sony Ericsson i obecnie dostępnych akceseriów tej firmy...

Przy okazji w mediach zapowiedzano, że już niedługo Sony ma wypuścić nową linię akcesoriów w pełni zgodną z nowo wprwadzonym standardem - CTIA.

Źródło:

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 28 February 2012 - 14:15

Widać iBert zarządził klonowanie ajfona po całości i całkowite pogrążenie marki. Na szczęście marki Walkman już nie profanują w nowych "produktach", a ludziom do dzwonienia wystarczą zestawy słuchawkowe bluetooth jak chociażby MW600 :)

P.s. Orientuje się ktoś, którego rodzaju wtyczek używa Sony w swoich słuchawkach? :)

#3 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 28 February 2012 - 15:06

Po co wprowadzać coś co już jest? Te nowe jacki będą takie same w pewnym stopniu, jak nie w całości..
Ps. Dlaczego "iBert"?  Bo klonuje iPhone?

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 29 February 2012 - 19:16

View Postphillix, on 28 February 2012 - 15:06, said:

Po co wprowadzać coś co już jest? Te nowe jacki będą takie same w pewnym stopniu, jak nie w całości..

Nie rozumiesz... W tym momencie "Sony" robi wszystko, żeby podlizać się użytkownikom iphone'ów i blackberry. A to oznacza że wszystkie dotychczas sprzedawane słuchawki ze złączem 3,5 mm audio jack nie będą kompatybilne z nowymi xperiami. Jak dla mnie to duży błąd Sony, ale cóż... Jeśli ktoś zamierza kupić teraz słuchawki a w przyszłości nową Xperię, to dobrym pomysłem jest inwestycja w słuchawki bluetooth :)

#5 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 29 February 2012 - 19:28

Przecież to bez sensu.. niech zadbają o telefon, a nie o jacka. Nie słyszeli chyba o LG X4 z tegrą 3 i 4 rdzeniami.
Sony się stacza. Chociaż mają dobre słuchawki i audio.

#6 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts
    • Time Online: 1d 4h 43m
  • Operator: PLAY

Posted 01 March 2012 - 22:02

Za opłatą można zakupić specjalna przejściówkę. Jeżeli ktoś posiada słuchawki OMTP a chciałby używać na urządzeniach z CTIA, to po to jest ta przejściówka. Jej kod części i nazwa to 1249-0456 EC250. A tak naprawdę różnią się wyłącznie układem pinów

Posted Image

Z tego co wiem to Arc i Neo chyba już mają nowy typ i do softu zostało albo dopiero będzie w ICS wprowadzone rozpoznawanie typu.

Edited by rune, 01 March 2012 - 22:07.

Ambasador marki XPERIA

#7 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 01 March 2012 - 22:26

No fakt, przejściówka jest:

]

Co nie zmienia faktu że zmiana jest kompletnie bezsensowna i tylko wprowadza frustrację i zamieszanie wśród użytkowników. Zamiana masy z linią mikrofonu w niczym nie poprawia funkcjonalności słuchawek. Zwykły chwyt, by zmusić użytkowników do zakupu nowych akcesoriów. Nie ładnie Sony, nie ładnie...

#8 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 01 March 2012 - 22:56

A jak sprawdzić w telefonie tą wersję jacka? Póki co nie działają u mnie słuchawki z Htc wfs, ale podobno Htc ma inne piny. Może właśnie ta nowa wersja w neo...

#9 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,551 posts

Posted 06 March 2012 - 10:31

Przejściówka może załatwiać sprawę w przypadku pamięci zewnętrznej bo raz na jakiś czas podłączyć się kartę pamięci zgra co trzeba i po sprawie. W przypadku słuchawek, gdzie większość ludzi korzysta z nich podczas ruchu to raczej mało trafiony pomysł. Nie rozumiem w ogóle idei takich zmian. Zmiana na lepsze - OK, ale zmiana dla samej zmiany chyba mija się z celem.

#10 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 06 March 2012 - 16:26

Tą zmianą najprawdopodobniej chcą się przypodobać klientom na rynku amerykańskim, który zamierzają podbić. Odwrócone piny stosowane są w produktach Apple, Blackberry - najbardziej popularnych w stanach. Także HTC je stosuje. Jak to mawiają, "Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one", tylko nie wiem czy taka zmiana nie przysporzy firmie więcej kłopotów niż korzyści np. na starym kontynencie i innych regionach świata...

#11 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,551 posts

Posted 06 March 2012 - 18:03

Ale patrząc na to, że Sony (Ericsson) cieszy się największą popularnością w Azji i Europie dziwi fakt, że zmienia się konfiguracje ze względu na rynek opanowany przez Apple, Motorolę i Samsunga... Jeśli już chcieli zrobić tak jak mówisz to trzeba było na ten rynek wypuścić telefony ze zmodyfikowanym wejściem słuchawek... Swoją drogą trzeba było już lepiej pomyśleć o uzbrojeniu wszystkich telefonów w technologię NFC - byłby z tego większy pożytek.

#12 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts

Posted 06 March 2012 - 19:03

Ja osobiście uważam trochę inaczej. Jeżeli były dwa typy dostępne od wielu lat na rynku to musiało prędzej czy później stać się to co zauważyliście. Jakby to w drugą stronę by było, że to na przykład Apple dostosowywuje się do Sony to też by było be na forum Appla, że utrudniają życie innym i się dostosowywują do innych. Producent w tym momencie robi po to aby NA PRZYSZŁóŚĆ ułatwic sprawę, bo w końcu któryś typ musiał zwyciężyć. Dodatkowo powstała ta przejściówka aby ułatwić życie i częściowo rozwiązać problem z kompatybilnością. Jeżeli ktoś nie ma słuchawek z mikrofonem na przykład kupił markowe Creative itp. to problemu nie zauważy. W tym momencie jest problem jak ktoś nie używa zestawu słuchawkowego z kompletu. Na przykład mając Xperie S ma słuchawki Samsunga/Nokii etc. co jest totalnym marginesem i praktycznie nie występującą sytuacją. Jeżeli tak uważacie to jakie byście widzieli natychmiastowe rozwiązanie problemu dla całego wiata i wszystkich marek? To tak samo jakby wszyscy chcieli pokoju na świecie od razu pstryknięciem palca. Nie da się.
Ambasador marki XPERIA

#13 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,551 posts

Posted 06 March 2012 - 19:14

Tak Kamil, ale to trochę tak jakbyś nagle wnioskował o to by wszystkie telefony miały to samo wejście do ładowarek? Zobacz jak to rozwiązanie pomogłoby użytkownikom na całym świecie? Jednak no to się nie zanosi bo... się nie opłaca :) Podobnie jest ze słuchawkami i nie wydaje mi się by akurat teraz była konieczność przechodzenia na standard CTIA - który wykorzystuje chyba tylko m.in. ;) Apple.

#14 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 06 March 2012 - 19:24

Apple, Blackberry, HTC i chyba Motorola.

Jeżeli tak uważacie to jakie byście widzieli natychmiastowe rozwiązanie problemu dla całego wiata i wszystkich marek?

Bluetooth :) Ja moje słuchawki MW600 moge podłączyć do każdego telefonu wyposażonego w to łącze, począwszy od pierwszych modeli SE np. Z600 data portem, późniejsze z fastportem, japońskie modele z ichnią wtyczką jak i najnowsze Xperie z micro usb oraz urządzenia innych marek - Apple, Blackberry, HTC, Motoroli, LG, ZTE, Nokii etc...

#15 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts

Posted 06 March 2012 - 19:54

No Jurij tutaj zdecydowanie mnie uprzedził, bo ja na co dzień prywatnie używam słuchawek BT i wszędzie gdzie A2DP to je wykorzystuje. Niestety jest problemem to, że producenci przez długi czas na pewno nie zdecydują się na ów słuchawki do każdego, nawet najtańszego modelu przez jescze ładnych kilka lat. Ja osobiście nie widzę rozwiązania tego problemu. Trzeba chyba z tym żyć i się dowiedzieć kto pierwszy wymyślił OMTP a która firma zamieniła na CTIA :D. Nie tylko Apple korzysta z tego, ale jeszcze parę sporych firm.
Ambasador marki XPERIA

#16 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,551 posts

Posted 06 March 2012 - 20:07

Ano pewnie, że nigdy nie znajdzie się złotego środka i jest wyjście z tej sytuacji, ale ja mimo wszystko dalej uważam tą zmianę za robioną nieco na siłę. Zobaczymy co z tego wyjdzie i jakie nowe zestawy słuchawkowe zaproponuje Sony do nowych telefonów.

#17 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 06 March 2012 - 20:41

Ano te co dodali do Xperii S - topowego smartphone'a, designem nie powalają. HPM-70 - pierwsze dokanałowe słuchawki :se: miały styl i śliczny design. Te są typowym przykładem słuchawek " na odczep się". Oby tylko grały chociaż dobrze :rolleyes:

Niestety jest problemem to, że producenci przez długi czas na pewno nie zdecydują się na ów słuchawki do każdego, nawet najtańszego modelu przez jescze ładnych kilka lat.

Czy ja wiem... Skoro firma Sony chce produkować tylko i wyłącznie urządzenia ze średniej i wyższej półki (dodajmy do tego, że niekoniecznie tanich urządzeń), to nie wydaje mi się, żeby dodanie do każdego zestawu prostych słuchawek BT (jak chociażby MH100, znane z Aino) do zestawu stanowiło jakiś problem. Założę się, że koszt wyprodukowania takich słuchawek w hurtowej ilości to kilka $. A taki dodatek na pewno podniósłby prestiż telefonu i urozmaicił zestaw. Jak kogoś stać na smartphone za np. 450$, to kilka dolarów róznicy nie robi (jeśli mieli by ten koszt słuchawek wliczyć w koszt zestawu).

#18 OFFLINE   .RadziU.

.RadziU.
  • User
  • 84 posts
    • Time Online: 2d 5h 6m

Posted 17 April 2012 - 23:11

Ta zmiana to rzeczywiście wygląda na chwyt marketingowy, w przeciwieństwie do zmian złącz ładowarek, o których wspomniał Mikołaj, bo może nie we wszystkich telefonach ale w większości nowych telefonów (sprecyzujmy - smartfonów) mamy już przecież MicroUSB :)

Edited by .RadziU., 17 April 2012 - 23:12.

0 user(s) are reading this topic