Jump to content

Telefony z Androidem najbardziej awaryjne...

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,544 posts
    • Time Online: 174d 48m

Posted 06 November 2011 - 20:59

Najnowsze badania firmy WDS wykazały, że telefony z Androidem wykazują się największym stopniem awaryjności wśród mobilnych urządzeń.

Posted Image

Analitycy podczas tworzenia raportu wzięli pod uwagę 600 000 zgłoszeń w Europie, Północnej Ameryce, Południowej Afryce oraz Australii dotyczących awarii telefonów w okresie lipiec – sierpień 2011. Otrzymane wyniki pozwoliły stwierdzić, iż Android jest awaryjny aż w 12,6%. Platformie Microsoftu przypadło 9,3%, iOS-owi 8%, a poczciwemu BlackBerry tylko 5,5%. Według wyliczeń analityków, rocznie operatorzy wydają ponad 2 miliardy dolarów na naprawy sprzętowe telefonów.

Ponadto zbadano, że najczęstszym problemem, z jakim użytkownicy zgłaszają się do operatorów, jest zasilanie. Ta usterka stanowi 20% wszystkich awarii.

Analitycy WDS wyszli z założenia, że za tak ogromnym odsetkiem awaryjności Androidów stoi otwartość systemu. Żadna z konkurencyjnych platform nie jest tak otwarta na modyfikacje co system Google’a i to sprawia, że Androidy tak często się z różnych powodów psują.

Sporządzono także grafikę, na której zaznaczono w jakiej kwestii które smartfony spisują się najlepiej lub najgorzej:

Posted Image

Źródło:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 06 November 2011 - 21:26

Nie wiem jak u innych producentów, ale w przypadku :se: grzebanie przy androidzie w nowych Xperiach typu arc czy neo i downgrade androida z 2.3.4 do 2.3.2 uszkadza telefon w taki sposób, że wystepuje właśnie problem z ładowaniem. Urządzenie pokazuje zawsze 0% naładowania baterii, bez względu na czas ładowania i długość działania. Istnieje poprawka, która podnosi poziom naładowania do 1%, ale z tego co mi wiadomo to problem nie został jeszcze rozwiązany. Nie zdziwiłbym się, gdyby podobne cyrki działy się z produktami innych producentów :)

#3 OFFLINE   Adogard

Adogard
  • User
  • 503 posts
    • Time Online: 14d 17h 37m

Posted 06 November 2011 - 22:53

Nie dlugo beda takie zabezpieczenia ze nic w telefonie sie da zmienic, badz zmiana spowoduje jakies uszkodzenie jak Jurij mowi. Trzeba cieszyc sie A1 i A2 :hurra:
W995 forever

#4 Guest_piotr88010_*

Guest_piotr88010_*
  • Guests

Posted 07 November 2011 - 06:59

pamiętasz jak kiedyś było?"DB2010 jest antypatchowalną platformą", "Cid 53 Nie do złamania". A teraz co jest? Ja swój k310 spatchowałem, w k800i złamałem cid 53. Nie ma zabezpieczeń nie do złamania ;)

#5 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,672 posts
    • Time Online: 153d 9h 19m

Posted 07 November 2011 - 13:03

Nie ma rzeczy niemożliwych. Kiedyś człowiek  nie potrafił latać a dziś to nie chociażby lot na księżyc to nie problem. Sony chwaliło się jakie to ma niesamowite zabezpieczenia w PS3, nie do złamania :D i co ? Człowiek odpowiedzialny za Jailbreak iOS udowodnił, że jest możliwe i wykonał prace w dwa tygodnie, więc Panowie, nie jest tak źle ;)
Co do Artykułu, hmm. Prawda jest taka, że w dużej mierze jest to "wina" otwartości systemu. Czy to źle ? Moim zdaniem nie. Swego czasu przesiadając się ze zwykłych telefonów na systemowce, brałem gównie pod uwagę, głównie możliwości tuningu, upodobanie telefonu wedle własnego życzenia. Wszystkie te warunki spełniał android... Sama sprawa awarii, leży po 2 stronach. Niedopracowany jeszcze system jak i słaba znajomość / umiejętność wprowadzania modyfikacji do platformy.
Poza tym, na tej platformie oparta jest znaczna ilość telefonów o różnej wersji andka co w moim odczuciu ni jak sie ma do Apple, a tym bardziej windows phone.

1 user(s) are reading this topic