Na portalu Xperiablog.net pojawiło się bardzo ciekawe zestawienie zdjęć wykonanych przez iPhone'a 4S i Xperia arc. Ujęcia zrobione są w tym samy czasie i oświetleniu, który telefon wypadł lepiej?
Możecie ocenić sami i głosując w ankiecie w temacie. Fotki zrobione Xperia arc zamieszczone zostały po prawej stronie.
Zapraszam także do uzasadnienia swych opinii wypowiedziami w postach.

Porównanie aparatu - iPhone 4S versus Xperia arc - który robi lepsze zdjęcia?
Started by Mikołaj, Oct 16 2011 11:51
6 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 16 October 2011 - 11:51
#2 OFFLINE
Posted 16 October 2011 - 12:20
interesujące, ogólnie zdjecia są podobnej jakości. jednakowoż Xperia ma ciut lepsze odwzorowanie kolorów
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?
#3 OFFLINE
Posted 16 October 2011 - 13:43
apple może się wstydzić, bo Sony Ericsson przy mim wymiata
, kolory w ajfonie są zbyt ostre, czasami nawet niewyraźne. Wreszcie Sony Ericsson postarał síę o dobry aparat od czasów k800i i satio. Brakuje tylko ksenonu...

#4 OFFLINE
Posted 16 October 2011 - 14:13
Na początek dodam, do tego co napiszę poniżej, że nie lubię Iphonów.
Kolory bardziej wyraziste w SE lecz bardziej naturalne w Apple. Jeśli chodzi o ostrość uznałbym je na podobnym poziomie. Co akurat przemawia u mnie na plus niestety Apple to, że lepiej sobie radzi z rozbłyskami światła, jednak na jednolitym oświetleniu nieba lepiej SE wypada.
Powiem tak, tutaj bym uznał remis a wybrał SE z wiadomego powodu. W obydwu telefonach każdy powinien być zadowolony a różnice na lepsze wyjdą wg. tego kto jaką markę woli.
Pozdrawiam
Kolory bardziej wyraziste w SE lecz bardziej naturalne w Apple. Jeśli chodzi o ostrość uznałbym je na podobnym poziomie. Co akurat przemawia u mnie na plus niestety Apple to, że lepiej sobie radzi z rozbłyskami światła, jednak na jednolitym oświetleniu nieba lepiej SE wypada.
Powiem tak, tutaj bym uznał remis a wybrał SE z wiadomego powodu. W obydwu telefonach każdy powinien być zadowolony a różnice na lepsze wyjdą wg. tego kto jaką markę woli.
Pozdrawiam

#5 OFFLINE
Posted 16 October 2011 - 14:33
Warto dodać, że w Xperii arc możecie stosować aplikacje innych producentów, które mogą poprawić jakość fotek - np. ta z LG, którą ostatnio dante się bawił. Moim zdaniem w tym starciu arc wygrywa, ale to nie ma znaczenia. Choćby Xperia miała nie wiadomo jak lepszy aparat i robiła o niebo lepsze fotki i parametry, to ludzie i tak będą się ustawiali po iPhone'a w kolejkach a szczyty popularności będą zdobywały produkty Samsunga, HTC czy Apple. Niestety
nie jest trendy, ma niewielu zwolenników i zbyt wiele osób wygaduje złe rzeczy na temat produktów szwedzko-japońskiej spółki

#6 Guest_Diabeł_*
Posted 16 October 2011 - 15:52
Niestety Apple wygrywa, zobaczcie np. zdjęcie mężczyzn grających w warcaby(?). Otwórzcie je w 100 procentowym powiększeniu i porównajcie włosy czy nawet pionki do gry na zdjęciach z obu telefonów. W ajfonie sa w miare wyraziste i niezaszumione, a w xperi jest totalna papka i szum. Tak samo jest z liśćmi drzew i innymi drobnymi obiektami plus mniejsza ostrość. Mam to samo w neo i myślę ze jest to efekt zbyt dużej kompresji i niedopracowanych sterowników aparatu.
Edited by Diabeł, 16 October 2011 - 16:06.
#7 OFFLINE
Posted 16 October 2011 - 19:45
Przeglądając zdjęcie, widzę, że autor bardziej się przyłożył do iphone. Wystarczy zobaczyć foty, gdzie przesłona arca łapie światło słoneczne, ten drugi nie, a co z tym idzie może to wpłynąć na jakość fotek. Dwa, nie widziałem na jakim romie były robione zdjęcia z arca (albo jestem ślepy
) Trzy aplikacja producenta a standardowa. Można by powiedzieć jakie to ma znaczenie. A ma, sam sie przekonałem, że producent dał ciała z tym. W moim odczuciu, standardowa aplikacja wyciska jakieś 70-80% możliwości aparatu i blado wygląda na programach innych producentów. Tak zaraz się znajdą tacy co powiedzą, że powinno się porównywać z tego co producent daje w standardzie... A ja na to: Aplikacja nie moduje sterów, a jedynie daje większe możliwości przy robieniu zdjęć/filmów. I wtedy porównajmy iphona z arciem.